Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

«Σε αποσύνθεση οδηγείται η αγορά ηλεκτρισμού»


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011, 21:19
Να επιδείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα όσον αφορά την επιβολή ΕΦΚ(ενιαίου φόρου κατανάλωσης), στο φυσικό αέριο ζητά από την κυβέρνηση ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, επισημαίνοντας ότι η επιβολή του ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο ήδη προκαλεί δυσμενέστατες επιπτώσεις στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ήδη, τις τελευταίες 15 μέρες η Οριακή Τιμή Συστήματος βρίσκεται σταθερά πάνω από 75 ευρώ/MWh (μεταξύ 76 και 99!), ενώ μερικές ώρες της ημέρας έφθασε και πάνω από 130 ευρώ (με ανώτατο όριο τα 150 ευρώ)», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σ.Καλαφάτης, εκτιμώντας ότι εάν οι συνεχιστούν οι αυξήσεις, «η αγορά ηλεκτρισμού συνολικά θα οδηγηθεί σε πλήρη αποσύνθεση και σε συνθήκες μονοπωλίου».

«Θα πάνε δηλαδή χαμένες τόσες προσπάθειες προηγούμενων ετών, για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και το άνοιγμά της στον ανταγωνισμό, καθώς η τιμή στη λιανική θα αυξηθεί και με τη σειρά της θα μετακυληθεί σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Παράλληλα, η ΔΕΗ και οι ανεξάρτητοι προμηθευτές ηλεκτρισμού θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα, λόγω παντελούς έλλειψης ρευστότητας και κερδοφορίας, δεδομένου και του γεγονότος ότι οι απλήρωτοι λογαριασμοί πολλαπλασιάζονται καθημερινά», αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου