Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Σηκώνουν τα χέρια ψηλά στο ΣΔΟΕ Κρήτης



35 υπάλληλοι, όλοι κι όλοι, προσπαθούν να διαχειριστούν τους δεκάδες φακέλους και καταγγελίες που φθάνουν σωρηδόν, καθημερινά, στα γραφεία του ΣΔΟΕ.



Ιστορίες καθημερινής τρέλας, δεκάδες υποθέσεις που η μία έρχεται να προστεθεί σωρευτικά στις εκατοντάδες που εκκρεμούν κι ένα προσωπικό που πελαγοδρομεί, λόγω της αδυναμίας του από τις μεγάλα κενά στη στελέχωση του: αυτή είναι η εικόνα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ,του γνωστού μας ΣΔΟΕ, στην Κρήτη.

Μια υπηρεσία που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να ηγείται του αγώνα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, θα έπρεπε να αποτελεί το " φόβο και τον τρόμο" των παρανομούντων, αλλά που λόγω της υποστελέχωσης του, απλώς παρακολουθεί τους φακέλους και τις καταγγελίες να φθάνουν σωρηδόν στα γραφεία του ΣΔΟΕ στην πλατεία Κουντουριώτη.

Πριν από μερικά χρόνια οι περίπου 100 υπάλληλοι του, μπορούσαν - και πάλι με υπερπροσπάθεια - να καλύψουν τις ανάγκες της υπηρεσίας από τη μία άκρη του νησιού ως την άλλη. Σήμερα οι 35 εναπομείναντες νιώθουν αδύναμοι να διαχειριστούν την καθημερινότητα, καθώς εκτός από τους ελέγχους που θα πρέπει να κάνουν (και τώρα αδυνατούν αφού οι περίπου 20 που είναι στους δρόμους δεν προλαβαίνουν ούτε τα στοιχειώδη), θα πρέπει να διεκπεραιώσουν και τη σκληρή καθημερινότητα: η κρίση και το κλίμα καταγγελιολογίας που διαπερνά τη χώρα επηρέασε το φόρτο εργασιών του ΣΔΟΕ, καθώς εκτός από την τρέχουσα εργασία έχουν να ελέγξουν εκατοντάδες πόθεν έσχες, αμέτρητες ανώνυμες καταγγελίες για μαύρο χρήμα και παράνομο πλουτισμό, πληροφορίες για κυκλώματα φοροδιαφυγής, εισαγγελικές παραγγελίες και βέβαια την πληθώρα των εικονικών τιμολογίων που έχουν γεμίσει την αγορά!

Οι ελεγκτές που ενισχύθηκαν με ελάχιστους συναδέλφους τους από τις ΔΟΥ που έκλεισαν, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες ενώ για να λειτουργήσει αξιοπρεπώς η υπηρεσία θα πρέπει να προσληφθούν 150 (!) υπάλληλοι. Κι αν σ΄αυτή τη ζοφερή εικόνα του ΣΔΟΕ προσθέσει κανείς πως η υπηρεσία παραμένει ακέφαλη εδώ και μήνες, όπως και πολλές ΔΟΥ άλλωστε, εύκολα καταλαβαίνεις γιατί στη χώρα η μάχη των εσόδων και
των ελεγκτικών μηχανισμών έχει χαθεί πριν καν δοθεί!


cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου