Κρήτη: Η πρόσφατη χαλαζόπτωση προκάλεσε ζημιές σε αμπέλια, δενδρώδεις καλλιέργειες και ελιές    Τένις: 'Εχασαν Τσιτσιπάς και Σάκκαρη    Ειδικοί συνιστούν απαγόρευση των οθονών για παιδιά κάτω των έξι ετών    Φορολοταρία Μαρτίου: Έγινε η κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε μέχρι 50.000 ευρώ    Ορίστηκαν οι ημιτελικοί του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ – Τι ισχύει για το Παναθηναϊκός – Προμηθέας    Θρήνος στο Πολεμικό Ναυτικό: Ανθυπολοχαγός έχασε την ζωή του κατά την διάρκεια εκπαίδευσης    IRIS: Από 1η Νοεμβρίου άμεσες πληρωμές χωρίς προμήθεια σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα    Σεισμική δόνηση 3,1 Ρίχτερ στην Εύβοια – Αισθητή και στην Αττική Σεισμική δόνηση 3,1 Ρίχτερ στην Εύβοια    Καιρός: Ισχυροί βοριάδες, νεφώσεις και πτώση της θερμοκρασίας σήμερα     Έρευνα: Αυτοκίνητα ηλεκτρικά ή υβριδικά; – Οι διαφορές στο κόστος χρήσης      

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Tα μύρτιλα χαρίζουν ζωή



Ένα μπολ μύρτιλων (blueberries) καθημερινά είναι σύμμαχος κατά της παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη.


Οι ειδικοί λένε ότι γενικά η κατανάλωση κάθε είδους μούρων μπορεί να έχει θετική επίδραση στο «μεταβολικό σύνδρομο», το οποίο ουσιαστικά είναι ένας συνδυασμός επικίνδυνων παραγόντων (παχυσαρκία, υψηλά τριγλυκερίδια, υπέρταση, αντίσταση στην ινσουλίνη), που δρα αθροιστικά αλλά και πολλαπλασιαστικά ως προς την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων και την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2.

Το μυστικό γι’ αυτή την ισχυρή δόση προστασίας που παρέχουν τα μούρα και κατ’ επέκταση και τα μύρτιλα κρύβεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους στις πολυφαινόλες, που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Για τις ανάγκες της έρευνας, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Applied Physiology, Nutrition and Metabolism», οι επιστήμονες χορήγησαν blueberries σε παχύσαρκα ποντίκια σε ποσότητα που αντιστοιχούσε με δύο φλιτζάνια για τον άνθρωπο. Έπειτα από κάποιες ημέρες διαπίστωσαν ότι είχε βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό η λειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων.

«Πολλές ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν το μεταβολικό σύνδρομο, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για φάρμακα και για ιατρική παρέμβαση», σχολίασε η Dorothy Klimis-Zacas, καθηγήτρια της κλινικής διατροφολογίας στο πανεπιστήμιο Maine των Ηνωμένων Πολιτειών.

Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι είναι καλύτερα να καταναλώνουμε τα μύρτιλα ωμά, γιατί χάνουν μεγάλο μέρος της θρεπτικής τους αξίας όταν μαγειρεύονται.

Πηγή: vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου