Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Αργεί μία εβδομάδα η μικρή ΔΕΗ - Η νέα συμφωνία και τι προβλέπεται για τους εργαζόμενους και τους επενδυτές

Αργεί μία εβδομάδα η μικρή ΔΕΗ - Η νέα συμφωνία και τι προβλέπεται για τους εργαζόμενους και τους επενδυτές

- Η καθυστέρηση οφείλεται στην απουσία του υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, στο εξωτερικό
- Θα προβλεφθεί επενδυτικό πριμ σε όποιον από τους πιθανούς αγοραστές δηλώσουν εκ των προτέρων πως θα προχωρήσουν και σε νέες επενδύσεις στη ΔΕΗ
- "Έπρεπε να διασφαλιστούν κάποιες πρόνοιες..", τονίζουν πηγές από το ΠΑΣΟΚ
- Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες βελτιώσεις του νομοσχεδίου στη Βουλή, την επόμενη Τετάρτη




Με καθυστέρηση μιας εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη "μικρή" ΔΕΗ, όπως αποφασίστηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του υπουργού Επικράτειας, Δημήτρη Σταμάτη και με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού και στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε με δεδομένο ότι ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, θα βρίσκεται μέχρι την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, μαζί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καθώς στη σύνοδο κορυφής θα συζητηθούν και θέματα ενέργειας.

Αμέσως μετά, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο κ. Μανιάτης θα βρίσκεται στο Λονδίνο, για ναπαρουσιάσει τον γύρο παραχωρήσεων για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στην Κρήτη.

Έτσι, λοιπόν, το νομοσχέδιο θα φτάσει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, την επόμενη Τετάρτη 2 Ιουλίου, αν και αρχικά επρόκειτο να κατατεθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση στη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου είχε σκοπό να αποσαφηνίσει όλα τα θέματα και να ενισχύσει όλες τις πρόνοιες που -έτσι κι αλλιώς- θα έμπαιναν στον διαγωνισμό και τώρα θα μπουν στο νομοσχέδιο.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η απουσία του Γιάννη Μανιάτη στο εξωτερικό είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο, καθώς ακόμα δεν έχουν λυθεί όλα τα θέματα.

Όσον αφορά στις διατάξεις του νομοσχεδίου, αφορούν στην πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην διασφάλιση των αιτημάτων των τοπικών κοινωνιών, κατά το σπάσιμο της ΔΕΗ, και την πώληση του 30%, του ενεργητικού και του παθητικού μέρους της επιχείρησης.

Επιπλέον, θα προβλεφθεί ένα επενδυτικό πριμ σε όποιον από τους πιθανούς αγοραστές δηλώσουν εκ των προτέρων πως θα προχωρήσουν και σε νέες επενδύσεις στη ΔΕΗ.

"Επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα. Άλλωστε πρόκειται για απόφαση που έχει περάσει από υπουργικό συμβούλιο εδώ και ένα χρόνο", έλεγαν κυβερνητικές πηγές.

Την ίδια ώρα, πήγες από το ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζουν ότι "δεν υπήρχε θέμα επί της αρχής του νομοσχεδίου, αλλά έπρεπε να ενισχυθούν και να διασφαλιστούν κάποιες πρόνοιες (σ.σ. όπως οι παραπάνω)".

Οι ανησυχίες του ΠΑΣΟΚ για τις πρόνοιες θα διαφυλάσσονται και μέσω του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, όπου δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες βελτιώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου