Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Επιστροφή του Παναθηναϊκού στη Λέσβο 28 χρόνια μετά! – Η προϊστορία με ομάδες της Λέσβου



Με αφορμή τον αγώνα ΑΕΛ Καλλονής – Παναθηναϊκός, που θα διεξαχθεί στο γήπεδο Μυτιλήνης στις 14 Σεπτεμβρίου 2014, το...


Lesvosgoal.gr παρουσιάζει ένα μικρό αφιέρωμα με φωτογραφίες και πληροφορίες, για την προϊστορία της Αθηναϊκής ομάδας, με αντιπάλους τις ομάδες του νησιού μας.

Στο Πλωμάρι, συναντήσαμε τον βετεράνο ποδοσφαιριστή του Αιολικού και του Αιγέα, Γρηγόρη Μωραΐτη, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας της Μυτιλήνης το 1986 και είχε αγωνιστεί απέναντι στον Παναθηναϊκό. Μας θύμισε μερικές από τις πιο ιστορικές στιγμές του Λεσβιακού ποδοσφαίρου.

pao-aiolikos1Η μοναδική φορά, που είχε έρθει ο Παναθηναϊκός μέχρι σήμερα στη Λέσβο, ήταν η αναμέτρηση με αντίπαλο τον Αιολικό στις 12 Φεβρουαρίου 1986, στην οποία κέρδισε με σκορ 0-1, σκόρερ ήταν ο Μπατσινίλας στο 90′, σε ένα παιχνίδι όπου η ομάδα της Μυτιλήνης, είχε δυο δοκάρια με τον Παπαδάκο και κάποιες ακόμα ευκαιρίες να ανοίξει το σκορ. Αυτό το παιχνίδι ήταν το επαναληπτικό του πρώτου αγώνα που έγινε στο ΟΑΚΑ στις 29/1/1986 όπου είχε κερδίσει ο Παναθηναϊκός με σκορ 5-0, τότε ο Αιολικός είχε καταφέρει να κρατήσει ανέπαφη την εστία του, τα πρώτα 45′ λεπτά του παιχνιδιού.

Ο Παναθηναϊκός μέχρι τώρα, έχει μόνο νίκες με αντίπαλους την ΑΕΛΚ και τον Αιολικό. Σε επίπεδο super league, στην περσινή παρθενική συμμετοχή της, η Καλλονή γνώρισε δυο ήττες, μια με σκορ 0-4 όπου ήταν τυπικά εντός έδρας στο ΟΑΚΑ και άλλη μια με σκορ 3-0 φιλοξενούμενη στη Λεωφόρο. Με αντίπαλο τον Αιολικό, ο Παναθηναϊκός έχει αγωνιστεί μόνο για το θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας, μετρώντας τρεις νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις.

Μένει να δούμε, αν την Κυριακή η παράδοση θα σπάσει ή θα συνεχιστεί…

Ρόστερ Αιολικού 1986

Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Μωραΐτη, στα παιχνίδια του 1986 μερικοί από τους παίχτες του Αιολικού που αγωνίστηκαν αντίπαλοι με τον Παναθηναϊκό ήταν οι: Κάκαρης(Τερματοφύλακας), Λάκης Μέγας, Θεόδωρος Αραπατζής, Πέτρος Δαλαμπέκης, Σταύρος Γρηπιώτης, Γιάννης Μανούσος, Καραμιχαιλίδης, Γρηγόρης Μωραΐτης, Δημήτρης Φωταρέλης, Ρούσος, Παπαδάκος.

Ρόστερ Παναθηναϊκού 1986
Αντίστοιχα ο Παναθηναϊκός διέθετε ένα από τα καλύτερα ρόστερ του όλων των εποχών και μάλιστα στο τέλος της χρονιάς, πανυγίρισε την κατάκτηση του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου. Σαργκάνης, Καρούλιας, Βαμβακούλας, Ζάετς, Μαυρίδης, Κυράστας, Σαραβάκος, Αντωνίου, Ρότσα, Λιβαθηνός, Χαραλαμπίδης, Θ. Δημόπουλος, Χρ. Δημόπουλος, Γεωργαμλής, Μπατσινίλας, Βλάχος, Γεωργακόπουλος ήταν μερικοί από τους παίχτες που διέθετε στις τάξεις του ο Παναθηναϊκός εκείνη τη σεζόν.

=====================================================

Σύμφωνα με το αθλητικό Site finalscore.gr:

Η προϊστορία του Παναθηναϊκού με αντίπαλο τον Αιολικό στο θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας:

Κύπελλο Ελλάδας 85/86 (29/01/1986) – 4ος Γύρος – 1ος Αγων. Παναθηναϊκός – Αιολικός Μυτιλήνης 5 – 0

Κύπελλο Ελλάδας 85/86 (12/02/1986) – 4ος Γύρος – Επαν. Αιολικός Μυτιλήνης – Παναθηναϊκός 0 – 1

Κύπελλο Ελλάδας 94/95 (31/08/1994) – Όμιλοι – 2η Αγωνιστική Παναθηναϊκός – Αιολικός Μυτιλήνης 3 – 0

Η προϊστορία του Παναθηναϊκού με αντίπαλο την ΑΕΛ Καλλονής στη Super League:

Super League ΑΕΛ Καλλονης – Παναθηναϊκός 0-4 Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Super League Παναθηναϊκός – ΑΕΛ Καλλονης 3-0. Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Φωτογραφίες από τον αγώνα του Αιολικού με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, για το Κύπελλο, όπου οι πράσινοι είχαν κερδίσει με σκορ 4-0.(Από το αρχείο του Γρηγόρη Μωραΐτη).

Στη πρώτη φωτογραφία: Ο Γρηγόρης Μωραΐτης παρακολουθεί το Βαγγέλη Βλάχο, αριστερά ο Αραπατζής Θεόδωρος(Ντόρις) και δεξιά το Πέτρος Δαλαμπέκης.




Στη δεύτερη φωτογραφία: Χειραψία του Γρηγόρη Μωραΐτη με τον Βέλιμιρ Ζάετς, δίπλα του ο Δημήτρης Φωταρέλλης, μετά το τέλος του αγώνα.



Πηγή:lesvosgoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου