Σφίγγει ο «πλαστικός» κλοιός στους κλάδους που φοροδιαφεύγουν - Μόνο με πλαστικό χρήμα το «χτίσιμο» του αφορολόγητου από...
1ης Ιανουαρίου - Υποχρεωτικά με κάρτα οι δαπάνες άνω των 500 ευρώ και οι πληρωμές σε γιατρούς
Τον δρόμο της Βουλής αναμένεται να πάρει εντός της εβδομάδας – πιθανώς και αύριο Δευτέρα -το περίφημο νομοσχέδιο για την επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος, με την οποία θα «χτίζεται» το αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνεται η πολυαναμενόμενη διάταξη για τον ακατάσχετο λογαριασμό που θα χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.
Όπως έγραφε νωρίτερα μέσα στον μήνα το Newmoney, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τον ακατάσχετο, δεν πέρασε τελικά από τους θεσμούς, προκαλώντας έντονη δυσφορία στο υπουργείο Οικονομικών. Το μόνο που μπόρεσε να «περάσει» το ΥΠΟΙΚ ήταν ένας επιχειρηματικός τραπεζικός λογαριασμός στις διατάξεις για τα φυσικά πρόσωπα που προβλέπει ότι η εφορία, οι τράπεζες και τα Ταμεία δεν θα μπορούν να κατάσχουν χρήματα από τον λογαριασμό αν αυτός έχει κατατεθειμένα έως 1.250 ευρώ. Στα μεγαλύτερα ποσά θα μπορεί να κατάσχεται το 50% της διαφοράς μεταξύ 1.250 και 1.500 ευρώ, ενώ για χρέη άνω των 1.500 ευρώ, τότε θα μπορεί να κατάσχονται όλα τα χρήματα πάνω από το ποσό αυτό, εφόσον φυσικά έχει χρήματα ο λογαριασμός.
Στόχος της κυβέρνησης να θέσει σε στενότερο κλοιό τους κλάδους που είναι «συνήθεις ύποπτοι» φοροδιαφυγής, ενώ το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και τρεις καινοτομίες.
Αφενός την ευκολότερη παροχή αφορολόγητου ορίου σε όσους συμπληρώνουν συγκεκριμένο ποσό δαπανών με αγορές από κάρτα, αφετέρου τη θέσπιση αντικινήτρων ή και προστίμων για τις επιχειρήσεις που δεν θέλουν να εγκαταστήσουν POS, ενώ, με το νομοσχέδιο, οι κλάδοι με υψηλά κρούσματα φοροδιαφυγής θα τίθενται σε στενότερο έλεγχο με τη χρήση πλαστικού και ηλεκτρονικού χρήματος.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
- Το ανώτατο ποσό δαπάνης με πλαστικό χρήμα για να δοθεί αφορολόγητο περιορίζεται από 30% σε 20%. Για παράδειγμα, μισθωτός με εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει το 10% με πλαστικό χρήμα, με εισόδημα έως 30.000 ευρώ η δαπάνη θα πρέπει να ανέρχεται στο 15%, ενώ για εισόδημα από 30.001 ευρώ και άνω οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα θα πρέπει να ανέρχονται τουλάχιστον στο 20% του εισοδήματος.
- Αν κάποιος συγκεντρώσει λιγότερες αποδείξεις, θα του επιβληθεί πέναλτι φόρου 22% στη διαφορά των λιγότερων αποδείξεων.
- Αναγκαστικά με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα θα πρέπει να γίνονται οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ
- Καμιά απόδειξη από γιατρό δεν θα «περνάει» αν δεν έχει πληρωθεί με κάρτα
- Καθιερώνεται ηλεκτρονική λοταρία αποδείξεων ως κίνητρο για να ζητά κανείς απόδειξη
- Δαπάνες για νομικές υπηρεσίες θα αναγνωρίζονται για «χτίσιμο» αφορολόγητου μόνο να ξεπερνούν τα 500 ευρώ κι έχουν πληρωθεί φυσικά με κάρτα.
Πηγή: newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου