"Τοίχο" συνάντησαν στις Βρυξέλλες τα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για το ΔΕΣΦΑ, διαθέτοντας ωστόσο...
στη νέα διαδικασία μειωμένο μερίδιο σε στρατηγικό επενδυτή, με στόχο να διατηρήσει το Δημόσιο πλειοψηφικό μερίδιο 51%. Αντίθετα οι δανειστές ασκούν έντονες πιέσεις και η κυβέρνηση έχει – σύμφωνα με κάποιες πηγές αποδεχθεί – να υπάρξει άμεση επανεκκίνηση της διαδικασίας πώλησης.
Έτσι, αυτή τη στιγμή δύο είναι τα πιθανά σενάρια, είτε να συνεχιστεί διαδικασία του υπάρχοντος διαγωνισμού (ασκούνται πιέσεις σε αυτήν την κατεύθυνση) ή να υπάρξει άμεση επαναπροκήρυξη για την πώληση του 66%. Για την πρώτη περίπτωση, πάντως, έχουν εκφραστεί σοβαρές νομικές ενστάσεις ως προς το κατά πόσο είναι ορθό να συνεχιστεί ο παλιός διαγωνισμός του 2013 και εκτιμάται ότι μια τέτοια επιλογή πιθανόν να είναι εκτεθειμένη σε προσφυγές. Ωστόσο πληροφορίες θέλουν αυτή τη στιγμή να εξετάζονται από τους νομικούς της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ όλες οι πτυχές ώστε να βρεθεί μια νομικά ορθή διέξοδος. Η δεύτερη λύση της επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού πάντως, συναντά την έντονη αντίδραση των δανειστών, ιδιαίτερα μετά τα σενάρια που ήθελαν την κυβέρνηση να προσανατολίζεται να διαθέσει μειοψηφικό πακέτο της εταιρείας που διαχειρίζεται το δίκτυο φυσικού αερίου. Μια τέτοια εξέλιξη φέρεται να αποτελεί "κόκκινο πανί" για τους θεσμούς, όπως φάνηκε και στις χθεσινές επαφές και ζυμώσεις στις Βρυξέλλες.
Πάντως εν αντιθέσει με την υπόθεση του ΑΔΜΗΕ (δίκτυα ηλεκτρισμού), όπου πράγματι ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% και αντικαταστάθηκε από το υβριδικό μοντέλο (στρατηγικός, χρηματιστήριο και πλειοψηφικό πακέτο στο δημόσιο), στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ η πώληση δύσκολα μπορεί να έχει την ίδια τύχη. Και αυτό διότι οι μετοχές του δημοσίου έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο είναι και ο πωλητής σε αντίθεση με τον ΑΔΜΗΕ όπου πωλητής ήταν και παραμένει η ΔΕΗ. Βεβαίως η υπόθεση του ΔΕΣΦΑ είναι άμεσα συνδεδεμένη και με το τι θα προκρίνει ο δεύτερος μέτοχος – πωλητής, δηλαδή τα ΕΛΠΕ.
Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες του αρμόδιου υπουργού Γ. Σταθάκη με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Μ. Σέφτσοβις, (ο οποίος είναι αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση και επικεντρώνεται στο χαρτοφυλάκιό του σε θέματα που αφορούν στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση πηγών προμήθειας) δεν εκφράστηκαν ενστάσεις ή αντιρρήσεις για την ακύρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ.
Κακό timing
Η κυβέρνηση πάντως έχει και να υπολογίσει και μια άλλη παράμετρο. Αυτή της τρέχουσας συγκυρίας στην αγορά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Θυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός του 2013 και το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ είχαν εξασφαλιστεί σε εντελώς διαφορετικό περιβάλλον αγοράς, με το πετρέλαιο ακόμη να βρίσκεται στα 100 δολάρια και τις εταιρείες παραγωγής υδρογονανθράκων να μην έχουν περικόψει τις επενδυτικές τους δαπάνες, όπως συνέβη τα επόμενα χρόνια, μέχρι και σήμερα. Επομένως στην προσπάθεια να βρεθεί νέος αγοραστής για το ΔΕΣΦΑ, η ελληνική πλευρά θα βρεθεί αντιμέτωπη αφενός με την αρνητική διάθεση του κλάδου για επενδύσεις και αφετέρου ακόμη και εάν εντοπιστούν πιθανοί ενδιαφερόμενοι υπάρχει κίνδυνος να διαθέσουν λιγότερα χρήματα. Στην κατεύθυνση αυτή βοηθά και η "πέτρα του σκανδάλου", η περίφημη τροπολογία Σκουρλέτη, η οποία απομείωσε την αξία της εταιρείας, "ψαλιδίζοντας" τις προς ανάκτηση παρελθοντικές επενδύσεις του διαχειριστή.
Πηγή: capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου