Το πολύπλοκο και δαιδαλώδες σχήμα που επελέγη πέρυσι για το διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ είχε ένα σοβαρό πολιτικό πλεονέκτημα...
για την κυβέρνηση, καθώς ο έλεγχος του δικτύου ηλεκτρισμού προβλέπεται να παραμείνει στο Δημόσιο. Για την ίδια τη ΔΕΗ ωστόσο αφήνει ένα σοβαρό κενό, αφού η εταιρεία δεν αποζημιώνεται για την παραχώρηση του 51% της θυγατρικής της. Τα ανταλλάγματα που προορίζονται για τη ΔΕΗ από την πώληση του ΑΔΜΗΕ περιορίζονται στην αξία του 49% της εταιρείας των δικτύων (δηλαδή το τίμημα που θα καταβάλουν Κινέζοι και Δημόσιο για την απευθείας παραχώρηση μεριδίων 24 και 25% αντίστοιχα).
Αντίθετα δεν προβλέπεται αντάλλαγμα για τη ΔΕΗ για το 51% του ΑΔΜΗΕ που θα εισφερθεί στην εταιρεία συμμετοχών, η οποία δημιουργείται και επισήμως την επόμενη εβδομάδα, με απόφαση της έκτακτης ΓΣ που πραγματοποιείται την Πέμπτη. Οι μετοχές της νέας εταιρείας, που θα ονομάζεται Holding Company Energiaki S.A.,προβλέπεται να εισαχθούν στο χρηματιστήριο και να εισφερθούν στους μετόχους της ΔΕΗ.
Βεβαίως για την επιλογή αυτή είχε ασκηθεί έντονη κριτική, ωστόσο η προηγούμενη πολιτική ηγεσία αλλά και η διοίκηση της ΔΕΚΟ είχαν δώσει διαβεβαιώσεις ότι η ΔΕΗ θα αποζημιωθεί επαρκώς για την απόσχιση της μεγαλύτερης και πλέον προσοδοφόρας θυγατρικής της.
Τώρα πλέον, κυριολεκτικά στο παρά πέντε της λήψης απόφασης για τη δημιουργία της εταιρείας συμμετοχών, η διοίκηση της ΔΕΗ εμμέσως πλην σαφώς θέτει θέμα αλλαγών στη διαδικασία που θα είναι σύμφωνες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και θα οδηγούν στο αποδοτικότερο δυνατό αποτέλεσμα για τη ΔΕΚΟ. Αυτό τουλάχιστον συνάγεται από τις πρόσφατες δηλώσεις του Μ. Παναγιωτάκη. Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της εταιρείας ανέφερε: "για την ολοκλήρωση του πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, θεωρώ ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι βέλτιστες λύσεις με το αποδοτικότερο δυνατό οικονομικό αποτέλεσμα για τη ΔΕΗ πράγμα άκρως απαραίτητο στις σημερινές συνθήκες, σε πλήρη συμμόρφωση με την κοινοτική νομοθεσία και διασφάλιση του απόλυτου ελέγχου του ΑΔΜΗΕ από το κράτος, ανεξάρτητα από την τύχη του 17%".
Το θέμα πάντως είχε τεθεί για πρώτη φορά παραμονές του τελευταίου ανασχηματισμού, όταν είχε διαφανεί ότι ο κ. Σκουρλέτης αποχωρεί από το υπουργείο. Τότε ο κ. Παναγιωτάκης είχε μιλήσει για διασφάλιση του ελέγχου του 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο και για μεγιστοποίηση του οφέλους για τη ΔΕΗ και την οικονομία, προσθέτοντας ότι "συγκεκριμένες ιδέες στο πλαίσιο και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και πολιτικής".
Τώρα το μεγάλο ερώτημα είναι ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές οι ιδέες που, με βάση τις δηλώσεις Παναγιωτάκη, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διασφάλιση του ελέγχου του Δημοσίου και ταυτόχρονα σε μεγιστοποίηση του οφέλους. Η ΔΕΗ αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της τις επόμενες ημέρες, αν και ήδη υπάρχουν αρκετές εικασίες που αφορούν μεταξύ άλλων στην πιθανότητα να επιδιωχθεί να διατηρήσει απευθείας η ΔΕΗ και όχι το δημόσιο το μετοχικό έλεγχο του 51% της νεοσύστατης Holding Company Energiaki S.A. Τώρα το κατά πόσο είναι εφικτό όντως να υπάρξουν τροποποιήσεις στη διαδικασία απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, αυτό απομένει να φανεί στην πράξη.
Πηγή: capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου