Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

«Σύγκρουση» κορυφής για την Παιδεία



Υπάρχει η αναγκαία ευψυχία να βγει η εκπαίδευση από την αρένα της αντιπαράθεσης; Ερώτημα σημαντικό, αλλά και... προκλητικό με δεδομένο ότι θα κληθούν να το απαντήσουν...



 στο ίδιο τραπέζι ο Κώστας Γαβρόγλου, ο Νίκος Φίλης και η Αννα Διαμαντοπούλου. «Θα είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα λεκτική αψιμαχία ανάμεσα σε δύο πολιτικούς κόσμους», ομονόησαν μιλώντας χθες στην «Κ» οι δύο εκ των τριών, εκτιμώντας ότι δεν θα είναι εύκολο να ανιχνευθούν συγκλίσεις. Ο τρίτος επιμένει, έστω και προσχηματικά, στη δυνατότητα επίτευξης συναίνεσης. Ωστόσο, πάντα η παιδεία –μείζον διακύβευμα του ελληνισμού και της ελληνικής οικογένειας– προσφέρεται για ζυμώσεις και πολιτικές συγκλίσεις υψηλού επιπέδου.

Ειδικότερα, την προσεχή Τρίτη στις 6.30 μ.μ οι εκδόσεις Ασίνη και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου θα οργανώσουν στο Γκάζι εκδήλωση στην οποία θα μετάσχουν οι κ.κ. Διαμαντοπούλου, Φίλης και Γαβρόγλου. Τα ερωτήματα των διοργανωτών –μεταξύ αυτών και το «θα μπορούσε άραγε σήμερα η εκπαίδευση να ρυμουλκήσει την ελληνική κοινωνία έξω από τα λιμνάζοντα νερά της κρίσης και της αποθάρρυνσης;»– αποτελούν πλατφόρμα για πολιτικές συγκλίσεις και διάλογο, φτάνει να υπάρχει τέτοια πρόθεση.

Ωστόσο, νωπές είναι οι μνήμες της κόντρας Διαμαντοπούλου - ΣΥΡΙΖΑ με δεδομένο ότι ο νόμος Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ, ο οποίος συγκέντρωσε το σπάνιο των 255 ψήφων κατά την ψήφιση του στη Βουλή το 2011, αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, μπορεί η «αντίσταση» κατά του νόμου να συνδέθηκε με το νυν κυβερνών κόμμα, ωστόσο υπήρξαν και πανεπιστημιακοί προσκείμενοι στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ που δεν στήριξαν τον νόμο στην πράξη. Στην εκδήλωση, πάντως, θα συμμετάσχει ο βουλευτής της Ν.Δ. Θεόδωρος Φορτσάκης. Αντίθετα, η μη εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ μάλλον περιορίζει τις ελπίδες για σχολιασμό της πρόσφατης πρότασης Φίλη για σύγκλιση με το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι προσεκλήθη ο Δημήτρης Κρεμαστινός, βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση εκ μέρους του.

Βεβαίως, η «ακαδημαϊκή εκπροσώπηση» έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς στο πάνελ θα βρίσκεται ο Χάρης Αθανασιάδης, ιστορικός της εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αλλωστε, άξονας της εκδήλωσης θα είναι η ιστορία των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, που συμπληρώνουν έναν αιώνα από τις μεταρρυθμίσεις του Ελευθερίου Βενιζέλου το 1917.

Επίσης, με τη συμμετοχή τους στο πάνελ, θα κάνουν την επανεμφάνισή τους η τέως βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση και ο Αντώνης Λιάκος, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας στο ΕΚΠΑ. Εξάλλου, η συζήτηση οργανώνεται με αφορμή την έκδοση «Από Παιδείας άρξασθαι.

Εκθεση του εθνικού και κοινωνικού διαλόγου για την Παιδεία», σε επιμέλεια του κ. Λιάκου. Ο ιστορικός ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου, αλλά αποχώρησε από το υπουργείο Παιδείας όταν ολοκληρώθηκε το έργο της Επιτροπής, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη του υπουργικού χαρτοφυλακίου από τον Κώστα Γαβρόγλου.

Βεβαίως, πλανάται το ερώτημα, γιατί απουσιάζει ο πρώτος επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς. Προσεκλήθη, αλλά είχε άλλες υποχρεώσεις; Μάλιστα, πολλοί εκτιμούν θα έβαζε περισσότερο φωτιά στην αρένα η παρουσία του κ. Μπαλτά μαζί με τους Γαβρόγλου, Φίλη, Λιάκο.

Από την πλευρά της, η κ. Διαμαντοπούλου προετοιμάζεται και για τη Δευτέρα 13 Μαρτίου. Τότε, στις 5 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τραπέζης της Ελλάδος (Σταδίου 14), θα οργανωθεί εκδήλωση πάλι με θέμα την εκπαίδευση (με το κέντρο βάρος στη διοίκησή της) και μεταξύ των άλλων ομιλητών θα είναι οι Γεώργιος Καμίνης, Νίκη Κεραμέως, Αγγελος Τόλκας, Γιώργος Μαυρωτάς. «Μια ομάδα λειτουργών της εκπαίδευσης συγκροτήθηκε αυθόρμητα ως Επιτροπή για να αντιδράσει στην κατεδάφιση της Παιδείας. Ομως, η αντίδραση μόνο ως αποτρεπτική κακών μπορεί να λειτουργήσει· κινήσεις προς τα μπρος απαιτούν δράση», λένε οι οργανωτές.




Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου