Τα μουσεία της χώρας γιορτάζουν, αφήνοντας τη φαντασία τους ελεύθερη, και καλούν το κοινό να τα επισκεφθεί με ελεύθερη είσοδο σε όλη τη χώρα.
Δράσεις, ξεναγήσεις, ομιλίες, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαδραστικά εργαστήρια, προβολές, ακόμη και sleepover για παιδιά, είναι ορισμένες από τις εκδηλώσεις που προτείνουν. Δημόσια, ιδιωτικά, συλλογές δήμων, λαογραφικά, ιστορικά και άλλα μουσεία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), το οποίο πριν από 40 χρόνια καθιέρωσε τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Πέρυσι, περισσότερα από 35.000 μουσεία σε 145 χώρες συμμετείχαν στον εορτασμό. Μεγάλη ανταπόκριση δείχνει και η ελληνική συμμετοχή, με κεντρικό θέμα φέτος «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». Ομως τιμώμενο είναι ένα: το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.
Μουσείο Ακρόπολης
Από τα πιο οργανωμένα μουσεία της χώρας, το Μουσείο της Ακρόπολης, γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων την Πέμπτη 18/5 και την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων το Σάββατο 20 Μαΐου. Την Πέμπτη το μουσείο θα είναι ανοιχτό 08.00-20.00, με ελεύθερη είσοδο. Κι όπως συνηθίζει σε αυτές τις περιπτώσεις, βγάζει κάτι από τις αποθήκες του. Για πρώτη φορά στην αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης, μαζί με την αριστουργηματική κεφαλή 696, θα δούμε τα υπόλοιπα θραύσματα του αγάλματος της «Κόρης με τον πόλο», σχηματίζοντας ολοκληρωμένη εικόνα για το άγαλμα που στάθηκε θύμα της καταστροφικής μανίας των Περσών.
Οι επισκέπτες του μουσείου θα έχουν κι αναμνηστικό από τον φετινό εορτασμό. Ενα μετάλλιο που έκοψε το Εθνικό Νομισματοκοπείο με θέμα τον κάπρο, το μεγαλόσωμο άγριο ζώο που προκαλούσε δέος και θαυμασμό στους αρχαίους. Η καρτολίνα με το αναμνηστικό μετάλλιο θα είναι διαθέσιμη στα πωλητήρια του μουσείου. Την Παρασκευή και το Σάββατο το μουσείο και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ συνδιοργανώνουν διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Από τον Ιππία στον Καλλία. Η ελληνική τέχνη από το 527 π.Χ. έως το 449 π.Χ.», ενώ το βράδυ της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων (20/5) θα μείνει ανοιχτό έως τα μεσάνυχτα με ελεύθερη είσοδο από τις 20.00. Για τους φιλόμουσους, στην αίθουσα του Παρθενώνα (20.30-23.00) δίνεται το ρεσιτάλ πιάνου του Θεόδωρου Οικονόμου, με θέμα «To Μουσείο Ακρόπολης στη δύση του ηλίου».
Στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, την Πέμπτη, υπάρχουν ξεναγήσεις «Φλεγόμενες πόλεις της Ανατολής», με επιλεγμένα αντικείμενα από περιοχές της Συρίας και του Ιράκ. Στο Μουσείου Μπενάκη Πειραιώς, είναι ευκαιρία να δούμε τις «καλά κρυμμένες» φωτογραφίες του από τη φωτογραφική συλλογή του 19ου αιώνα, που έχουν να αφηγηθούν ξεχωριστές ιστορίες. Στο κτίριο της οδού Κουμπάρη 1, ετοιμάζεται ένα εργαστήριο συντήρησης, την ερχόμενη Πέμπτη, 12.00-17.00, ώστε οι επισκέπτες να δουν από κοντά τις διαδικασίες θεραπείας των έργων συνομιλώντας με τους συντηρητές. Υπάρχει, όμως, και η δράση «Φαρενάιτ 451 – Καίγοντας βιβλία στην αρχαία Κίνα». Παρουσιάζει, επίσης την Πέμπτη, εκθέματα κινεζικής τέχνης σε μια ειδικά σχεδιασμένη προθήκη, όμως το αντικείμενο του Μαΐου είναι ένα πιάτο από πορσελάνη, διακοσμημένο με σμάλτα, από την πόλη Jingdezhen της επαρχίας της Κίνας Jiangxi. Ανήκει στην πρώιμη δυναστεία Qing (17oς αι. μ.Χ.) και συγκαταλέγεται στη σημαντική δωρεά του Γεώργιου Ευμορφόπουλου.
«Κοινωνική ειρήνη»
Το ICOM επιθυμεί «να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, μια προσπάθεια για κοινωνική συμφιλίωση αλλά και αρμονική συμβίωση των ανθρώπων σε τέτοιους δύσκολους καιρούς». Είναι ένας από τους λόγους που επιλέχθηκε ως τιμώμενο για το θέμα του φετινού εορτασμού το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου όπου στεγάζεται, στις 19/5 ετοιμάζεται εκδήλωση, ώρα 7 μ.μ. Στους χώρους του οι κάτοικοι της πόλης των Καλαβρύτων υπέστησαν τη βαναυσότητα της ναζιστικής θηριωδίας.
Αναζητήστε προσεκτικά τις εκδηλώσεις των μουσείων. Παντού θα βρείτε αφορμές για μια επίσκεψη. Από το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας όπου η επικ. καθ. Πανεπιστημίου Αιγίου Ελια Πετρίδου θα μιλήσει για τις «Πτυχές ενός φορέματος: ιστορίες του προσφυγικού και πολιτικές αναπαράστασης», το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών με την έκθεση «Εκθέματα μιλούν και άνθρωποι αφηγούνται», την ξενάγηση «Η Αμαλία αποκαλύπτει κρυφές ιστορίες στο παλάτι» στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, τη δράση «Τα αντικείμενα του “Νεράιδα” αφηγούνται» στο Πλωτό Μουσείο στη μαρίνα Φλοίσβου, τα εικαστικά προγράμματα αλλά και τη sleepover βραδιά για παιδιά έως 12 ετών στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.
Πηγή: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου