Τα πάνω κάτω στην ενεργειακή αγορά και στην τιμή της μετοχής της ΔΕΗ φέρνει η συμφωνία και οι εξελίξεις στα ενεργειακά, καθώς η απόφαση για πώληση μονάδων...
της αλλάζει την αποτίμηση της εταιρείας.
Η πώληση του 40% των μονάδων της σε συνδυασμό με την πώληση του 17% των μετοχών της που δρομολογείται μέσα στο 2018 δίνουν στους ιδιώτες επενδυτές του κλάδου την ευκαιρία που περίμεναν για τη μεγέθυνσή τους στην αγορά και τη δημιουργία καθετοποιημένων ενεργειακών ομίλων. Ταυτόχρονα όμως αναδεικνύεται και η στρεβλή αποτίμηση της ΔΕΗ στο ΧΑ αφού σήμερα το 17% αποτιμάται μόλις 149,7 εκ. ευρώ.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, που τον τελευταίο μήνα η τιμή της μετοχής αυξήθηκε κατά 50% από τα 2,5 στα 3,8 ευρώ ανά μετοχή, καθώς η σημερινή της τιμή απεικονίζει τα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης, όχι όμως και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που μπορεί να εξασφαλίσει σε όσους αποκτήσουν τον έλεγχο στην εταιρεία με το 17%. Ούτε την αξία των μονάδων της η οποία τώρα θα αποτιμηθεί από τη διαδικασία της πώλησης τους που θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες.
Έτσι εγκαινιάζεται ένας νέος γύρος ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας, που αυξάνει την αξία της ΔΕΗ γιατί οι εξελίξεις γύρω από αυτήν θα καθορίσουν και τους τελικούς πρωταγωνιστές της επόμενης μέρα. Με κύριους ενδιαφερόμενους τους τρεις μεγάλους ιδιώτες της ενέργειας (ΤΕΡΝΑ , ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ELPEDISON) αλλά και κοινοπραξίες κινέζικων εταιρειών, η απόκτηση των μονάδων της ΔΕΗ αποτελεί το ζητούμενο εδώ και χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πώληση πακέτων πελατών της, ο κ. Περιστέρης της ΤΕΡΝΑ είχε σχολιάσει.. «δεν θέλουμε πελάτες…. μονάδες θέλουμε». Η Ιντρακάτ, φέρεται επίσης ανάμεσα στις εταιρείες που συζητά τη διαμόρφωση κοινοπραξίας με κινέζικο fund και διαχειριστή, προκειμένου να συμμετάσχει σε ενδεχόμενο διαγωνισμό. Ο όμιλος Μυτιληναίος τηρεί στάση αναμονής μέχρι να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στο τραπέζι με το ενδιαφέρον του να είναι μεγαλύτερο για τις υδροηλεκτρικές μονάδες.
Στους ενδιαφερόμενους που προσέρχονται σταδιακά είναι και η China Three Gorges Corporation, η κρατική κινέζικη ενεργειακή εταιρεία που θεωρείται ο μεγαλύτερος παραγωγός υδροηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο. Ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι προς το παρόν κρατούν μικρό καλάθι, καθώς γνωρίζουν καλά ότι από την αρχική εξαγγελία μέχρι τον τελικό διαγωνισμό, υπάρχει πολύς δρόμος. Το βέβαιο είναι ότι τα επόμενα χρόνια θα μοιραστεί ξανά, μια αγορά άνω των 3 δισ. ευρώ κάτι που κάνει την πώληση του παραγωγικού δυναμικού και του ποσοστού της ΔΕΗ πρώτη προτεραιότητα για τους πρωταγωνιστές της αγοράς.
Ο μεγάλος χαμένος της απελευθέρωσης..
Από το μεγάλο μετασχηματισμό της ενεργειακής αγοράς που θα φέρει ο διαμελισμός της ΔΕΗ θα υπάρξουν κερδισμένοι οι μεγάλοι της ενέργειας αλλά και χαμένοι …όπως η βιομηχανία που θα βρεθεί χωρίς διαπραγματευτικά όπλα να χάνει τη μάχη για φθηνότερο ρεύμα.
Η ΔΕΗ είναι σήμερα de facto η μοναδική πηγή προμήθειας για τη βιομηχανία, δεδομένης της απουσίας βιώσιμων εναλλακτικών αλλά και της απόστασης που χωρίζει ακόμα την εγχώρια αγορά από το Ευρωπαϊκό Target Model. Όμως η παρατεταμένη ασάφεια και αβεβαιότητα για το μέλλον, τη δομή και τη μορφή της ΔΕΗ προκαλεί ήδη τεράστια ανησυχία στη βιομηχανία. Η «εκποίηση» των παραγωγικών παγίων της ΔΕΗ θα φέρει τη βιομηχανία απέναντι σε ένα ρυθμιζόμενο ολιγοπώλιο στο οποίο δεν θα μπορεί να έχει διαπραγματευτική ισχύ. Η ενεργειακή απελευθέρωση των επόμενων χρόνων μπορεί να κοστίσει ακριβά στη βιομηχανία.
Με αστερίσκο τα υδροηλεκτρικά
Η συμφωνία βάζει σε πρώτο πλάνο την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και των ορυχείων, σε ποσοστό περίπου 40% του λιγνιτικού δυναμικού της, των αναλογούντων ορυχείων και… ακολούθως ενδεχομένως και η πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων. Η ελληνική πλευρά αναλαμβάνει την υποχρέωση ως το τέλος του χρόνου να έχει πουλήσει το 66% του ΔΕΣΦΑ. Το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας προβλέπει να γίνουν το Νοέμβριο τα market test για να διερευνηθεί το ενδιαφέρον εκ μέρους εγχώριων και ξένων ομίλων για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας δεν αναφέρεται στα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, στο αγγλικό κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου αναφέρεται ότι «οι ενδεχόμενες ανάγκες για πρόσθετα διαρθρωτικά περιλαμβάνουν τα υδροηλεκτρικά».
Η συμφωνία προβλέπει ότι ο δυνητικός επενδυτής πρέπει να έχει αποδεδειγμένη εμπειρία στην αγορά ενέργειας, καθώς και τα αναγκαία κεφάλαια και να μη συνδέεται με τη ΔΕΗ, για λόγους προστασίας του ανταγωνισμού, σύμφωνα με τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς κανόνες.
Πηγή: fpress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου