Λύσεις στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την αποστολή ειδοποιητηρίων για ανασφάλιστα οχήματα σε πολίτες οι οποίοι έχουν αποσύρει, έχουν πωλήσει ή...
έχουν απολέσει τα ΙΧ αυτοκίνητα ή τα δίκυκλά τους, λόγω καταστροφής, κλοπής ή κατάσχεσης ή τα κυκλοφορούν στο εξωτερικό, καθώς και σε άλλες περιπτώσεις πολιτών που δεν υποχρεούνταν να ασφαλίσουν τα οχήματά τους, αναζητούν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών σε συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Ποιες λύσεις εξετάζονται
Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων πλευρών κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν «σενάρια» για τον περιορισμό ή ακόμη και την εξάλειψη της «γραφειοκρατικής» ταλαιπωρίας που κινδυνεύουν να υποστούν περισσότεροι από 350.000 πολίτες που έλαβαν κατά λάθος ειδοποιητήρια για μη ασφάλιση οχημάτων. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι, κατ’ αρχήν, να διαχωριστούν οι περιπτώσεις αυτές απ’ όλες τις υπόλοιπες των πολιτών που πράγματι αμέλησαν να ασφαλίσουν τα οχήματα με τα οποία κυκλοφορούν. Στη συνέχεια, όσοι πράγματι δεν οφείλουν να πληρώσουν το πρόστιμο των 250 ευρώ θα επιδιωχθεί να απαλλαγούν απ’ αυτό, χωρίς οι ίδιοι να χρειαστεί να ταλαιπωρηθούν στα γρανάζια της κρατικής γραφειοκρατίας, δηλαδή με πλήρη απαλλαγή τους από υποχρεώσεις αυτοπρόσωπης προσέλευσης στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, όπου αυτό είναι δυνατό.
Όσον αφορά τους πολίτες που όντως έχουν αφήσει ανασφάλιστα τα οχήματά τους, η κυβέρνηση φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξετάζει δύο εναλλακτικά σενάρια: είτε να εφαρμόσει κανονικά τον ισχύοντα νόμο, καλώντας τους να πληρώσουν το προβλεπόμενο πρόστιμο των 250 ευρώ -παρέχοντάς τους ταυτόχρονα μια μικρή παράταση στον χρόνο αποπληρωμής- είτε να τους δώσει μια δεύτερη ευκαιρία να ασφαλίσουν τα οχήματά τους χωρίς να πληρώσουν το πρόστιμο και σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν, τότε να τους καλέσει να πληρώσουν πρόστιμα. Για τη λήψη της οριστικής απόφασης είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί σήμερα συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να περιλαμβάνεται και η μείωση του προστίμου για τα μικρού κυβισμού δίκυκλα -από 250 ευρώ σε 100 ευρώ- καθώς, επίσης, και η παροχή της δυνατότητας σε όσους ισχυρίζονται ότι έχουν ακινητοποιημένα τα οχήματά τους να μην πληρώσουν το πρόστιμο, αλλά να καταθέσουν τις πινακίδες και να μην μπορούν να τις πάρουν πίσω για τουλάχιστον έναν χρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση την αρχική ανακοίνωση, στις περιπτώσεις που μη ορθώς ένα όχημα περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μη ασφαλισμένων, θα πρέπει, κατά περίπτωση, ο ιδιοκτήτης του να ακολουθεί την κατωτέρω διαδικασία:
- αν ήταν ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία διασταύρωσης, να απευθυνθεί στην ασφαλιστική επιχείρηση στην οποία το έχει ασφαλίσει, προκειμένου να γίνουν οι εκ μέρους της αναγκαίες ενέργειες.
- αν το όχημα δεν ανήκε ποτέ ή έχει αλλάξει αριθμό κυκλοφορίας ή έχει διαγραφεί ή ήταν σε ακινησία κατά την ημερομηνία διασταύρωσης, ο κάτοχος θα πρέπει να απευθυνθεί στην αρμόδια για τη φορολογία του ΔΟΥ προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά (βεβαίωση ακινησίας ή ιστορικό μεταβολών του συγκεκριμένου οχήματος από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών, στην οποία έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας του κ.λπ.)
- αν υπάρχει λάθος στα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας ή το όχημα δεν ανήκει πλέον στο φερόμενο ως κάτοχο, τότε αυτός θα πρέπει να απευθυνθεί στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών.
- αν υποβλήθηκε αίτηση μεταβίβασης του οχήματος σε ΚΕΠ και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η νέα άδεια κυκλοφορίας, θα πρέπει να απευθυνθεί ο ιδιοκτήτης σε οποιαδήποτε ΔΟΥ προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του ΚΕΠ για την υποβολή του αιτήματος μεταβίβασης.
- αν υπάρχει εξαίρεση της υποχρεωτικής ασφάλισης κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 3 του π.δ. 237/1986 (ΦΕΚ Α’ 331), όπως ισχύει, θα πρέπει να απευθυνθεί σε οποιαδήποτε ΔΟΥ, προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά.
Επίσης, στην περίπτωση που το όχημα εντοπίσθηκε από την Αστυνομική Αρχή και επιβλήθηκαν οι ποινές και τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία πρόστιμα (παρ. 4 του άρθρου 5 και του άρθρου 12 του π.δ.237/1986), δεν απαιτείται η πληρωμή του παραβόλου των 250 ευρώ για την έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Θα πρέπει, όμως, πριν από την έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου, να απευθυνθεί ο κάτοχος σε οποιαδήποτε ΔΟΥ προσκομίζοντας τη σχετική πράξη της Αστυνομικής Αρχής για τη γνωστοποίηση της εξαίρεσής του από την υποχρέωση πληρωμής του παραβόλου.
Πηγή: naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου