Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Άνεμος αλλαγών στον ΑΔΜΗΕ - Το παράδειγμα του ΟΛΠ και οι νέες συνήθειες που έφεραν οι κινέζοι στο λιμάνι



Καθώς σήμερα υποβάλλονται οι παραιτήσεις των μελών του ΔΣ του ΑΔΜΗΕ και έχουμε την πρεμιέρα των εκδηλώσεων για τη νέα εποχή στην εταιρεία με την τελετή...



 που θα γίνει στο χρηματιστήριο Αθηνών, στη Ροσινιόλ και τα γραφεία της εταιρείας επικρατεί κλίμα αλλαγών και φυσικά αναμονής για την επόμενη ημέρα.

Το μεγάλο ερωτηματικό αφορά στα νέα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν τη διοίκηση της εταιρείας και ήδη έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα χωρίς ωστόσο να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση. Ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες πέριξ του ΑΔΜΗΕ κυκλοφορεί το όνομα στελέχους της αγοράς, που προέρχεται από το χώρο των τηλεπικοινωνιών και το οποίο απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του υπουργού ενέργειας, ως ο επικρατέστερος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Ωστόσο απομένει να φανεί κατά πόσο η συγκεκριμένη επιλογή προορίζεται για τη θέση κοινής αποδοχής, που χρειάζεται και την έγγραφη αποδοχή της State Grid.

Σε ό,τι αφορά την κινεζική εταιρεία και τα στελέχη που θα την εκπροσωπήσουν στο ΔΣ και τις θέσεις ευθύνης που της αναλογούν βάσει Shareholders Agreement, εδώ έχει συντελεστεί μια μίνι αλλαγή σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες. Έτσι ενώ μέχρι πρόσφατα είχε καλλιεργηθεί από κάποιες πλευρές η αίσθηση ότι οι κινέζοι θα εκπροσωπούνται μέσω στελεχών των τραπεζών με τις οποίες συνεργάζονται, οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν πλέον για έλευση στελεχών της State Grid από την Κίνα που θα εγκατασταθούν στην εταιρεία και τα οποία θα εκπροσωπούν το στρατηγικό επενδυτή.

Εδώ ίσως έχει ενδιαφέρον να γίνουν κάποιες συγκρίσεις με τη στρατηγική που ακολουθήθηκε από την Cosco στον ΟΛΠ, με δεδομένο μάλιστα ότι και στο λιμάνι– τηρουμένων των αναλογιών – είχαμε μια αντίστοιχη πορεία: πρώτα αγοράστηκαν μέσω ΣΕΠ οι προβλήτες και στην πορεία αποκτήθηκε ο πλήρης έλεγχος του ΟΛΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, και λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι στον ΟΛΠ οι κινέζοι έχουν πλειοψηφικό πακέτο και πλήρη έλεγχο, στο διάστημα που η Cosco ελέγχει τη διοίκηση έχουν συμβεί μεταξύ άλλων τα εξής:
  • Έχουν αξιολογηθεί όλα τα στελέχη από ανεξάρτητο σύμβουλο
  • Δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους να υποβάλουν βιογραφικά και να αξιολογηθούν ως υποψήφιοι για τις νέες θέσεις ευθύνες (τομεάρχες , διευθυντές κλπ)
  • Έγινε αναδιοργάνωση με συγχώνευση τμημάτων και λειτουργιών ενώ αξιοποιήθηκαν συνέργειες με τη ΣΕΠ
  • Υπάρχει μια ισχυρή διοικητική ομάδα που αποτελείται από στελέχη της Cosco, που ήρθαν από την Κίνα. Ωστόσο ο κύριος όγκος των στελεχών (τομεάρχες, διευθυντές, γενικοί διευθυντές) προέρχονται είτε από τον ΟΛΠ είτε από τον ιδιωτικό τομέα
  • Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις διευθύνσεις οικονομικών και προμηθειών
  • Επανεξετάστηκε το σύνολο των συμβάσεων προμήθειας προκειμένου να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια εξοικονομήσεων
  • Ξεκίνησε η εφαρμογή αυστηρών διαδικασιών ελέγχου για όλες τις νέες προμήθειες
  • Δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμία αλλαγή σε επίπεδο εργασιακών δικαιωμάτων, απολαβών ακόμη και παροχών προς τους εργαζόμενους
  • Είναι πιο αυστηρή η τήρηση των ωραρίων προσέλευσης και εργασίας, ενώ υπάρχει ρητή εντολή για αυστηροποίηση των υπερωριών

Σε επίπεδο δραστηριοτήτων δίνεται πλέον μεγάλη έμφαση στην κινεζική αγορά, όπως έδειξαν άλλωστε και οι κινήσεις για το άνοιγμα της αγοράς κρουαζιέρας στην Κίνα, αλλά και η πρόσφατη συμφωνία συνεργασίας με το λιμάνι της Σανγκάης για την αύξηση του μεταφορικού έργου προς τον Πειραιά.

Απομένει λοιπόν να φανεί στην πράξη κατά πόσο οι κινεζικές συνήθειες στον ΟΛΠ θα έχουν πεδίο εφαρμογής και στον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος πλέον μπαίνει σε μια νέα εποχή και αλλάζει φυσιογνωμία από κάθε άποψη.




Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου