Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Επιδημία οι «ηλεκτρονικές» αντιγραφές σε εξετάσεις

Επιδημία οι «ηλεκτρονικές» αντιγραφές σε εξετάσεις

Σε μαζική αγορά συσκευών ανίχνευσης κινητών τηλεφώνων σε πανεπιστήμια και ιδιωτικά κολέγια προχωρούν, το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι υπεύθυνοι των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. 



Και αυτό προκειμένου να περιορίσουν τις διαρκείς τηλεφωνικές επικοινωνίες σπουδαστών, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, τις υπαγορεύσεις των λύσεων και άλλων κειμένων και οι οποίες παίρνουν τη μορφή της «μάστιγας». Με τους υπευθύνους των σχολών και τους καθηγητές να μιλούν για διαρκή νέα κόλπα των σπουδαστών προκειμένου να υποβοηθούνται μέσω των κινητών τηλεφώνων, παρά τις συνεχείς υποδείξεις και απαγορεύσεις.

Αυτό προκύπτει από ρεπορτάζ του «Βήματος» που επικοινώνησε με υπευθύνους εταιρειών αλλά και εκπροσώπους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Οπως επισήμανε στέλεχος εταιρείας με συστήματα ασφαλείας στον Πειραιά: «Είναι πλέον τακτικοί πελάτες μας δημόσιες και ιδιωτικές σχολές της ανώτατης εκπαίδευσης. Μας εκμυστηρεύονται τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν με φοιτητές και σπουδαστές που είτε κρύβουν τα κινητά, καλύπτουν ακουστικά ή επικαλούνται ότι θέλουν να μεταβούν στην τουαλέτα για να χρησιμοποιήσουν εκεί κινητά που έχουν κρύψει. Εχουν μελετήσει την αγορά αδρανοποιητών κινητών, όμως έχουν υπάρξει διαμαρτυρίες για την ακτινοβολία που εκπέμπουν.
Επιπλέον το κόστος τους είναι αρκετά υψηλό.

Ετσι επιλέγονται εύχρηστες, μικρές συσκευές ανίχνευσης του σήματος των κινητών που εντοπίζουν τις συσκευές, με τη λειτουργία... ραδιογωνιόμετρου. Ο καθηγητής μπορεί να κυκλοφορεί στους χώρους της εξέτασης και ο βόμβος της συσκευής ή η φωτεινή ένδειξη ενισχύεται όσο πλησιάζει ένα κινητό που λειτουργεί. Το κόστος αυτών των συσκευών δεν υπερβαίνει τα 1.500-1.600 ευρώ ενώ δεν εκπέμπουν καμιά ουσιαστικά ακτινοβολία.

Επιπλέον αυτές οι συσκευές μπορούν να εντοπίζουν εν λειτουργία κινητά που προχωρούν σε ιντερνετικές κλήσεις με εφαρμογές όπως Viber, Whatsapp κ.λπ. ή ακόμη και Skype. Μέχρι στιγμής έχουμε πουλήσει 11-12 συσκευές σε πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα και περίπου 10 σε ιδιωτικά κολέγια. Πρόκειται για μια ακίνδυνη όσο και αποτελεσματική μέθοδο εντοπισμού κινητών προκειμένου να μην αλλοιώνεται το νόημα των εξετάσεων και να υπάρχει ισονομία μεταξύ των εξεταζομένων».

Από την άλλη πλευρά εκπρόσωποι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σημειώνουν ότι «σε κάθε διαγώνισμα ή άλλου τύπου εξέταση εντοπίζουμε τουλάχιστον 2-3 περιπτώσεις σπουδαστών που κρατούν ανοικτά τα κινητά τους και δέχονται ενημερωτικά μηνύματα, παρά τη σχετική απαγόρευση και την υπόδειξη να κλείσουν τα κινητά τους.

Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα που επιτείνεται από τις νέες τεχνολογίες που προσφέρουν τα κινητά, την ευρηματικότητα πολλών σπουδαστών κ.λπ. Και ούτε είναι εύκολο μόνο με υπόνοιες ή χωρίς τεχνική βοήθεια οι καθηγητές να κάνουν σωματικούς ελέγχους ή να καθιστούν "υπόπτους", χωρίς λόγο, εξεταζόμενους σπουδαστές».






Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου