Μνημόνιο συνεργασίας με την China Development Bank ( CDB) σύνηψε ο ΑΔΜΗE, με στόχο την πρόσβαση της εταιρείας σε νέες γραμμές χρηματοδότησης.
Η συμφωνία (που ήρθε σε συνέχεια των επαφών που είχαν ΑΔΜΗΕ και CDB στο περιθώριο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης) υπεγράφη χθες στην Αθήνα, με την ευκαιρία της δεύτερης συνάντησης της ομάδας εργασίας Ελλάδας-Κίνας, υπό την προεδρία του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα και του Αντιπροέδρου της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας (NDRC) κ. Jizhe Ning.
Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΑΔΜΗΕ και CDB εντάσσεται στις πρωτοβουλίες προώθησης του τριετούς Σχεδίου Οικονομικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας (Αction Plan) που συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο, κατά τη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο.
Η CDB, ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στον κόσμο έχει εκπεφρασμένη πρόθεση για
χρηματοδότηση εταιρειών και έργων στην Ελλάδα. Χθες το απόγευμα, εξάλλου, ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας (NDRC) κ. Jizhe Ning επισκέφθηκε τα γραφεία του ΑΔΜΗΕ.
Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Ιούνιο η State Grid of China συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ με ποσοστό 24% και ότι η επένδυσή της, ύψους 320 εκατ. ευρώ, αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη κινεζική επένδυση στην Ελλάδα μετά την εξαγορά του 51% του ΟΛΠ από την Cosco.
Ο κ. Ning ενημερώθηκε απο τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ για την πορεία της συνεργασίας με την State Grid και την εξέλιξη των διασυνδέσεων των Κυκλάδων και της Κρήτης, καθώς και για τον σχεδιασμό νέων διασυνδέσεων καθώς ωριμάζουν οι σχετικές μελέτες βιωσιμότητας που εκπονούνται. Ο ίδιος εκτίμησε ότι καθώς η Ελλάδα επιστρέφει σε αναπτυξιακή τροχιά, η προβλεπόμενη αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στις βιομηχανικές μονάδες θα ενισχύσει τη θέση του ΑΔΜΗΕ.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης δήλωσε από την πλευρά του οτι η στρατηγική συνεργασία με την State Grid στον ΑΔΜΗΕ (τον έλεγχο του οποίου έχει το ελληνικό Δημόσιο) αποτελεί απτό δείγμα υλοποίησης της αναπτυξιακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας που θα οδηγήσει σε επιτάχυνση και τεχνολογική αναβάθμιση των νέων διασυνδέσεων και ενίσχυση της εξωστρέφειας της εταιρείας, με σκοπό την υλοποίηση περισσότερων διεθνών διασυνδέσεων".
Πηγή: tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου