Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Το κάπνισμα αιτία θανάτου για 7 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως

kapnisma

Αιτία θανάτου για πάνω από 7,1 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως (5,1 εκατ. άνδρες και 2 εκατ. γυναίκες) υπήρξε το κάπνισμα για το 2016, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις.
 



Όσο για τα κέρδη των μεγαλύτερων καπνοβιομηχανιών του κόσμου, αυτλα ξεπέρασαν τα 62,27 δισεκατομμύρια δολάρια το αντίστοιχο έτος. Έτσι, σύμφωνα με τον παγκόσμιο «Άτλαντα Καπνού» που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Νότια Αφρική, στο πλαίσιο του 17ου Παγκόσμιου Συνεδρίου «Για τον Καπνό ή την Υγεία», ο θάνατος κάθε καπνιστή συνεπάγεται με κέρδη περίπου 9.730 δολαρίων.

Σύμφωνα με τη νέα έκδοση του καπνιστικού Άτλαντα της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου, στο στόχαστρο των καπνοβιομηχανιών βρίσκονται οι αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, για τον λόγο ότι οι άνθρωποι δεν προστατεύονται στον ίδιο βαθμό από αντικαπνιστικούς νόμους.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, από τους 7,1 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, οι 884.000, δηλαδή το 12% περίπου, προκαλούνται από το παθητικό κάπνισμα. Ο επικεφαλής ερευνητής, μάλιστα, και αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρίας Καρκίνου, δρ Τζέφρι Ντρόουπ, δήλωσε ότι «κάθε θάνατος από τον καπνό θα μπορούσε να αποφευχθεί και κάθε κυβέρνηση έχει τη δύναμη να μειώσει το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος της επιδημίας καπνού».

Όσο για το κόστος στην παγκόσμια οικονομία από την ενεργητική χρήση καπνού αλλά και την παθητική έκθεση των ανθρώπων σε αυτόν, ανέρχεται σε πάνω από δύο τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, σχεδόν στο 2%, δηλαδή, του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με τον «Άτλαντα».

Εν τω μεταξύ, για τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνού μίλησε ο ερευνητής δρ Νιλ Σλούγκερ, επισημαίνοντας ότι «προκαλεί βλάβη σε κάθε στάδιο του κύκλου της ζωής του, από την καλλιέργεια έως την διάθεσή του. Συνδέεται με έναν ολοένα αυξανόμενο κατάλογο ασθενειών, επιβαρύνει τα συστήματα υγείας και επιδεινώνει τη φτώχεια, ιδίως όταν αρρωσταίνει λόγω του καπνίσματος και πεθαίνει ο στυλοβάτης ενός νοικοκυριού».

Σήμερα, περισσότεροι από 1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι καπνιστές, το 80% από τους οποίους ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ενώ ανάλογο είναι και το ποσοστό των θανάτων στις χώρες αυτές λόγω του καπνίσματος.

Σημειώνεται ότι η κατανάλωση καπνού έχει αυξηθεί μόνο στην υποσαχάρια Αφρική, εξαιτίας των στοχευμένων και επιθετικών προσπαθειών μάρκετινγκ από τις καπνοβιομηχανίες. Το ποσοστό αύξησης ανέρχεται στο 52% μεταξύ 1980 – 2016, από 164 σε 250 δισεκατομμύρια τσιγάρα. Σε χώρες όπως η Νιγηρία, η Αιθιοπία και η Σενεγάλη το κάπνισμα είναι πια συχνότερο μεταξύ των νέων παρά μεταξύ των ενηλίκων.

Προκειμένου να σωθούν εκατομμύρια ζωές, ο «Άτλας Καπνού» τάσσεται υπέρ της αύξησης των φόρων στα προϊόντα καπνού. Ωστόσο απαραίτητο είναι «να υπάρξει και η πολιτική βούληση», σύμφωνα με τους ερευνητές.




Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου