Ως άδικη, κατευθυνόμενη και παντελώς αστήρικτη χαρακτηρίζουν κύκλοι της αγοράς την έναρξη από πλευράς του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ έρευνας για επιβολή δασμών...
εισαγωγής σε σωλήνες μεγάλου διαμετρήματος εναντίον της Ελλάδας και 5 ακόμη χωρών. Η υπόθεση που είναι διαφορετική σε σχέση με τη διαδικασία που ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος για τη επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο, έχει ξεκινήσει σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία Cenergy Holdings μετά από αίτηση που υπέβαλαν έξι ανταγωνιστές παραγωγοί των ΗΠΑ.
Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι μεταξύ των έξι ανταγωνιστών περιλαμβάνεται και εταιρεία γερμανικών συμφερόντων με μικρή παραγωγική δυναμικότητα στις ΗΠΑ, η οποία πραγματοποιεί πολύ μεγαλύτερες εξαγωγές από τη Γερμανία προς τις ΗΠΑ σε σχέση με την Ελλάδα. Ωστόσο η Bergrohr δε συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των υπό έλεγχο εταιρειών εξαιτίας της συμμετοχής της θυγατρικής της Berg Steel Pipe στην αμερικανική ένωση σωληνουργών.
Αστήρικτη η υπόθεση
Σύμφωνα λοιπόν με πήγες της εταιρείας, θα ασκηθούν όλα τα νόμιμα μέσα και θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο προκειμένου να καταδειχθεί η προφανώς άδικη και ατεκμηρίωτη κατηγορία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πληροφορίες στην υπόθεση κατά της Cenergy και των εξαγωγών που γίνονται από το εργοστάσιο της Σωληνουργείας Κορίνθου, περιλαμβάνονται εντελώς λανθασμένα στοιχεία. Όπως για παράδειγμα ότι οι εξαγωγές γίνονται από το λιμάνι της Ελευσίνας, γεγονός που επιβαρύνει υπέρμετρα το μεταφορικό κόστος, με αποτέλεσμα να εικάζεται ότι η ελληνική βιομηχανία εξάγει τους σωλήνες της με ζημιά στις ΗΠΑ. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, αφού μια επίσκεψη στη Θίσβη όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Σωληνουργείας, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς εύκολα ότι υπάρχει λιμάνι δίπλα στο εργοστάσιο, όπου φορτώνονται όλες οι εξαγωγές της βιομηχανίας περιορίζοντας στο ελάχιστο το μεταφορικό κόστος.
Ποιες όμως είναι οι ελληνικές εξαγωγές σωλήνων χάλυβα στις ΗΠΑ; Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου εμπορίου οι ελληνικές εξαγωγές χαλύβδινων σωλήνων μεγάλης διαμέτρου ήταν 18,8 εκατ. δολάρια το 2014, έφτασαν τα 197,1 εκατ. δολάρια το 2015 και έπεσαν στα 69,9 εκατ. δολάρια το 2016.
Ως αγορά οι Ηνωμένες Πολιτείες για την Σωληνουργεία Κορίνθου είχαν φτάσει στο πρόσφατο παρελθόν να αντιπροσωπεύουν έως και το 17% των πωλήσεων, ωστόσο σήμερα το μερίδιο αυτό έχει υποχωρήσει σημαντικά καθώς η εταιρεία έχει δώσει έμφαση στις πωλήσεις σε άλλες περιοχές.
Πως όμως έχει καταφέρει μια ελληνική βιομηχανία να πραγματοποιεί εξαγωγές σε μια τόσο κομβική αγορά όπως αυτή των ΗΠΑ; Στη Σωληνουργεία Κορίνθου έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις που ξεπερνούν το μισό δισ. ευρώ από τις αρχές του 2000, με αποτέλεσμα σήμερα η εταιρεία να έχει δυναμικότητα 1 εκατ. τόνους και να έχει τη δυνατότητα να παράγει σωλήνες ειδικών προδιαγραφών που κατασκευάζονται από λίγες εξειδικευμένες εταιρείες ανά τον κόσμο. Μόνο τα τελευταία χρόνια ολοκληρώθηκε η νέα επένδυση ύψους 80 εκατ. ευρώ για την παραγωγή σωλήνων υψηλής αντοχής που προορίζονται για υποθαλάσσιους αγωγούς.
Μάλιστα όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, μεταξύ των εταιρειών που κατήγγειλαν την ελληνική εταιρεία στις αμερικανικές αρχές εμπορίου, υπάρχουν κάποιες που δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν σωλήνες προδιαγραφών της Σωληνουργείας Κορίνθου.
Εδώ να σημειωθεί ότι όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, αντίστοιχες υποθέσεις με ελλιπή τεκμηρίωση έχουν στο παρελθόν επιχειρηθεί να στοιχειοθετηθούν και εναντίον εταιριών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Σε κάθε περίπτωση γνώστες της υπόθεσης της καταγγελίας εναντίον της Σωληνουργείας, τη χαρακτηρίζουν ως διάτρητη με βάση το φάκελο που εμφανίζει την ελληνική βιομηχανία να έχει τρομακτικό κόστος παραγωγής και να εξάγει στις ΗΠΑ με τιμές κάτω του κόστους και όχι επειδή διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία και σύγχρονο εξοπλισμό.
Αξίζει άλλωστε να αναφερθεί ότι η Σωληνουργεία πραγματοποιεί πωλήσεις σε 40 χώρες ενώ έχει υλοποιήσει έργα σε 70 συνολικά κράτη.
Αίσθηση
Εξάλλου δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που περιλαμβάνεται στην έρευνα του υπουργείου εμπορίου των ΗΠΑ για τον κλάδο των σωλήνων χάλυβα. Το γεγονός προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς μάλιστα η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω ενός "πολέμου ελεφάντων” (ο έλεγχος αφορά εταιρείες από την Κίνα, τη Ν. Κορέα, την Τουρκία, τον Καναδά και την Ινδία) όταν μάλιστα η ελληνική εταιρεία (Σωληνουργεία Κορίνθου) διαθέτει πολύ μικρό μερίδιο αγοράς στην αμερικανική αγορά (λίγο πάνω από το 3%) και ενώ υποτίθεται ότι υπάρχει η διακηρυγμένη θέση των ΗΠΑ για στήριξη της προσπάθειας της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και την ύφεση, μιας χώρας που όπως κατ᾽ επανάληψη έχει τονίσει η Ουάσιγκτον έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική θέση.
Μεσόγειος - Μέση Ανατολή
Σύμφωνα με την τελευταία παρουσίαση της εταιρείας, η αγορά των ΗΠΑ είχε παρουσιάσει σημαντική υποχώρηση την τελευταία 3ετία εξαιτίας της καθίζησης των τιμών του πετρελαίου, η οποία συνακόλουθα είχε δραματική επίπτωση στις επενδύσεις των πετρελαϊκών εταιρειών, κυρίως στην αγορά του σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου.
Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής ήταν η Σωληνουργεία Κορίνθου να δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε έργα σε άλλες περιοχές και σε σημαντικές ανακαλύψεις που έχουν γίνει μεταξύ άλλων στην Αίγυπτο, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αλγερία και τη Λιβύη. Επίσης περιοχές ενδιαφέροντος το τελευταίο διάστημα είναι ο κόλπος του Μεξικού, η Λατινική Αμερική και η Μέση Ανατολή.
Πάντως η σταθεροποίηση και η έστω και μικρή άνοδος των τιμών του πετρελαίου έχει δημιουργήσει νέα κινητικότητα έργων και στη Β. Αμερική, εξέλιξη που πιθανόν να εξηγεί και την έρευνα που ξεκίνησαν οι ανταγωνιστές.
Πάντως σε ό,τι αφορά τις προοπτικές, αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο στην Ευρώπη, έχουν καταρχάς εγκριθεί από τις αρχές της Κομισιόν και αναμένεται να χρηματοδοτηθούν συνολικά 19 έργα αγωγών μεταξύ των οποίων οι αγωγοί IGB, Tesla, IAP, Eugal καθώς και οι υποθαλάσσιοι αγωγοί που σχεδιάζονται για τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, κλπ.
Πηγή: capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου