Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Οι μελέτες επάρκειας θα δείξουν τη λύση για να μη μείνει χωρίς ρεύμα η Κρήτη το 2020 - Μέσα στον Ιούνιο η απόφαση



Νέα ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους πρόκειται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες με πρωτοβουλία της ΡΑΕ, προκειμένου να διερευνηθούν...



οι υπάρχουσες δυνατότητες και να επιλεγεί, ει δυνατόν εντός του Ιουνίου, η βέλτιστη λύση για τη διασφάλιση επάρκειας ρεύματος στην Κρήτη το καλοκαίρι του 2020.

Κεντρικό και καθοριστικό προαπαιτούμενο είναι η οριστική μελέτη επάρκειας που πρέπει να καταθέσουν ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ για τα έτη 2020 - 2021 - 2022. Από τις μελέτες αυτές θα φανούν οι ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος του νησιού, όχι μόνον την κρίσιμη χρόνια αλλά και τις επόμενες, επιπλέον δε και οι ανάγκες εγκατεστημένης εφεδρικής ισχύος.

Η παράμετρος αυτή είναι κρίσιμη διότι καθορίζει και την καταλληλότητα ή την οικονομική βιωσιμότητα κάποιων από τις προτεινόμενες λύσεις, ενώ και η ΔΕΗ, η πρώτη που οφείλει να παρουσιάσει πλάνο για τις κατάλληλες ενέργειες, δηλώνει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε προτάσεις χωρίς να έχει τις οριστικές μελέτες.

Παρόλα αυτά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εκπόνηση των οριστικών μελετών επάρκειας δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, γεγονός που θα αξιολογηθεί προφανώς κατά την σύσκεψη που έχει προγραμματίσει η ΡΑΕ.

Όπως έχει γράψει και πάλι το energypress, παρά την προκήρυξη του έργου, η ΡΑΕ συνεχίζει να θεωρεί αβέβαιη την ολοκλήρωση και λειτουργία της «μικρής διασύνδεσης» της Κρήτης με την Πελοπόννησο μέσα στο 2020, όπως προβλέπει το επίσημο χρονοδιάγραμμα του ΑΔΜΗΕ. Αντίθετα εκτιμά ως πιθανότερο ενδεχόμενο η λειτουργία της διασύνδεσης να πάει για το 2021.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δημιουργεί κινδύνους για σοβαρή έλλειψη ρεύματος στην Κρήτη το 2020 και ειδικά το καλοκαίρι που οι ανάγκες λόγω και της τουριστικής κίνησης είναι αυξημένες.

Και τούτο διότι το έτος αυτό (συγκεκριμένα το Δεκέμβριο του 2019) λήγουν οι εξαιρέσεις που προβλέπει η νομοθεσία της Ε.Ε. για τα όρια εκπομπής ρύπων στις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες σε αυτόνομα συστήματα, όπως αυτό της Κρήτης.

Συνεπώς κάποιοι σταθμοί θα πρέπει να κλείσουν οριστικά (σύμφωνα με τη ΔΕΗ πρόκειται για 42MW) , και κάποιοι θα μπορούν να λειτουργήσουν εάν γίνουν επενδύσεις αναβάθμισης, αλλά με όρια στην ετήσια διάρκεια λειτουργίας τους (πρόκειται για 98 MW). Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην επαρκεί το παραγόμενο ρεύμα για τις ανάγκες κατανάλωσης του νησιού, πολλώ μάλλον όταν στην Κρήτη η κατανάλωση ρεύματος αυξάνει με ρυθμούς 4% το χρόνο.

Σύμφωνα με την προσωρινή (και όχι οριστική) κοινή μελέτη των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ η οποία έχει παρουσιαστεί στο ΥΠΕΝ και στη ΡΑΕ, το έλλειμμα ισχύος μπορεί να κυμανθεί από 50 MW έως και – στο δυσμενές σενάριο – τα 200 MW.

Όπως έχει αναφέρει και σε παλαιότερο ρεπορτάζ το energypress, η ΡΑΕ μελετά ήδη τις δυνατότητες που υπάρχουν για να εξασφαλιστεί επάρκεια ρεύματος. Καταρχάς έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για να αιτηθεί η χώρα από την Κομισιόν παράταση των παρεκκλίσεων έως το 2023. Σύμφωνα με αξιόπιστες εκτιμήσεις αυτό είναι κάτι που θα είχε επιτευχθεί εάν είχε διατυπωθεί ανάλογο αίτημα εντός των προθεσμιών. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και τώρα η ικανοποίηση του αιτήματος είναι αμφίβολη.

Η ΡΑΕ διερευνά επίσης τις δυνατότητες ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό θα μελετηθούν τα οικονομικά δεδομένα για διάφορες λύσεις όπως: η εγκατάσταση Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών, η προσέγγιση πλοίου – αποθήκης αερίου μαζί με γεννήτρια παραγωγής ρεύματος, η μεταφορά αεριοστροβίλων και αλλαγή καυσίμου σε υφιστάμενες μονάδες (π.χ. Αθερινόλακκος) κ.λπ.




Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου