Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Πρωτοχρονιάτικο δώρο 49,5 εκατ. από το ΥΠΕΝ στον ΑΔΜΗΕ για τη “μικρή” διασύνδεση της Κρήτης



Το ποσό των 49,5 εκατ. ευρώ εκταμίευσε λίγο πριν την Πρωτοχρονιά το ΥΠΕΝ προς τον ΑΔΜΗΕ για τη «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης, έργο το οποίο...



προχωράει κανονικά και ανεξάρτητα από το πώς θα ξετυλιχθεί το μπλεγμένο κουβάρι σχετικά με τη “μεγάλη” διασύνδεση

Συγκεκριμένα, το «Έργο ∆ιασύνδεσης της Κρήτης µε το ΕΣΜΗΕ “Φάση Ι: ∆ιασύνδεση ΕΡ 150kV ονοµαστικής ικανότητας 2 χ 200 MVA Κρήτη – Πελοπόννησος”» έχει ενταχθεί στο Ε.Π. “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηµατικότητα και Καινοτοµία” και στο Π∆Ε 2018 και το ποσό των 49,5 εκατ. ευρώ αφορά σε ενδιάµεση πληρωµή.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες μπήκαν οι υπογραφές στις συμβάσεις μεταξύ ΑΔΜΗΕ και της αναδόχου κοινοπραξίας, για την πρώτη φάση της διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου, με αγωγό εναλλασσόμενου ρεύματος τάσης 150 kV και μεταφορικής ικανότητας 2Χ200 ΜV.

Το έργο προβλέπει την κατασκευή υπόγειου αγωγού σύνδεσης από τη μονάδα της Μεγαλόπολης μέχρι τη Νεάπολη Λακωνίας, απ’ όπου θα ποντιστεί υποβρύχιο καλώδιο μήκους 132 χλμ., το οποίο θα προσαιγιαλωθεί στην περιοχή « Νοπήγια» στον κόλπο του Κισσάμου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει υπόγεια διαδρομή 32 χλμ κατά μήκος του βόρειου οδικού άξονα της Κρήτης, μέχρι τον υποσταθμό της ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα Χανίων.

Βάσει των σχετικών προβλέψεων, το μέγιστο βάθος πόντισης των καλωδίων φτάνει τα 950 μέτρα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 330 εκατ. ευρώ, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους 18 μήνες. Έτσι, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2020.




Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου