Κρήτη: Η πρόσφατη χαλαζόπτωση προκάλεσε ζημιές σε αμπέλια, δενδρώδεις καλλιέργειες και ελιές    Τένις: 'Εχασαν Τσιτσιπάς και Σάκκαρη    Ειδικοί συνιστούν απαγόρευση των οθονών για παιδιά κάτω των έξι ετών    Φορολοταρία Μαρτίου: Έγινε η κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε μέχρι 50.000 ευρώ    Ορίστηκαν οι ημιτελικοί του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ – Τι ισχύει για το Παναθηναϊκός – Προμηθέας    Θρήνος στο Πολεμικό Ναυτικό: Ανθυπολοχαγός έχασε την ζωή του κατά την διάρκεια εκπαίδευσης    IRIS: Από 1η Νοεμβρίου άμεσες πληρωμές χωρίς προμήθεια σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα    Σεισμική δόνηση 3,1 Ρίχτερ στην Εύβοια – Αισθητή και στην Αττική Σεισμική δόνηση 3,1 Ρίχτερ στην Εύβοια    Καιρός: Ισχυροί βοριάδες, νεφώσεις και πτώση της θερμοκρασίας σήμερα     Έρευνα: Αυτοκίνητα ηλεκτρικά ή υβριδικά; – Οι διαφορές στο κόστος χρήσης      

Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Επιχείρηση έξυπνων μετρητών: Στο τραπέζι από τη ΔΕΗ η σύσταση θυγατρικής του ΔΕΔΔΗΕ για το project του 1,2 δις. ευρώ



Πρόταση προς συζήτηση στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ για το πολυθρύλητο project της αποψίλωσης των παλιών ρολογιών κατανάλωσης...



ηλεκτρικής ενέργειας και την αντικατάσταση με τους έξυπνους μετρητές, επιδίωξε να φέρει στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. ο πρόεδρος της δημόσιας εταιρίας Μανόλης Παναγιωτάκης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Στέφανος Οκταποδάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Μεγάλης Τρίτης, οι επικεφαλής των δύο εταιριών προσπάθησαν να παρουσιάσουν τις πρωτοβουλίες του ομίλου για την εγκατάσταση των 7,5 εκατομμυρίων ψηφιακών μετρητών κατανάλωσης ρεύματος. Πηγές θέλουν η παρουσίαση να διακόπηκε καθώς κρίθηκε ότι αυτή θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί σε άλλη συνεδρίαση του Δ.Σ. Σημειωτέον ότι τη Μεγάλη Τρίτη ανακοινώθηκαν κι εγκρίθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιριών του ομίλου της ΔΕΗ.

Όπως αναφέρουν πηγές, η εισήγηση προβλέπει τη σύσταση θυγατρικής εταιρίας του ΔΕΔΔΗΕ με σκοπό το roll out των σημερινών αναλογικών μετρητών και την τοποθέτηση των νέων συστημάτων ευφυούς μέτρησης της κατανάλωσης ρεύματος στη χαμηλή τάση.

Η διοίκηση των ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ επιδιώκει με τον τρόπο αυτό να αντλήσει οφέλη από τους έξυπνους μετρητές, οι οποίοι θα παρέχουν τεράστια εξοικονόμηση δαπανών στον όμιλο και θα ανεβάσουν φυσικά την υπεραξία των εγκαταστάσεων και του δικτύου διανομής. Ταυτόχρονα θα προσφέρουν τη δυνατότητα της παροχής δυναμικών συστημάτων τιμολόγησης στους καταναλωτές, με βάση και την πρόσφατη κοινοτική οδηγία, ενώ θα επιτυγχάνεται και ουσιαστική αντιμετώπιση της μάστιγας των ρευματοκλοπών.

Τα υφιστάμενα ρολόγια ανήκουν ως πάγιο περιουσιακό στοιχείο στη ΔΕΗ, αν και στον ΔΕΔΔΗΕ ανήκει το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Για την ακρίβεια ο Διαχειριστής πληρώνει ενοίκιο στη μητρική του εταιρία της τάξης των 300 εκ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόταση των Παναγιωτάκη και Οκταποδά προβλέπεται η δημιουργία θυγατρικής εταιρίας υπό τον Διαχειριστή ο οποίος θα αναλάβει την αναζήτηση χρηματοδότησης για την εκτέλεση του προγράμματος αντικατάστασης των μετρητών.

Πηγές αναφέρουν, ότι στη θυγατρική θα μεταφερθούν ως περιουσιακά στοιχεία οι υφιστάμενοι μετρητές, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να αναζητηθεί χρηματοδότηση για την εγκατάσταση των νέων συστημάτων. Στα σενάρια που εξετάζονται είναι ακόμη και η είσοδος εταίρου στη θυγατρική με τεχνογνωσία αλλά ακόμη και με οικονομική δυνατότητα για τη στήριξη του εγχειρήματος.

Η πρόταση, λένε οι πληροφορίες του energypress, εκπονήθηκε από εξειδικευμένο σύμβουλο, και δεν αποκλείεται η διοίκηση της δημόσιας εταιρίας να την επαναφέρει εν ευθέτω χρόνο.

Είναι προφανές, σχολιάζουν αρμόδιοι παράγοντες, πως ωρίμασε πλέον ο χρόνος, ώστε η εταιρία να αξιοποιήσει το περιουσιακό στοιχείο του δικτύου διανομής, ενέργεια η οποία αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις και στα οικονομικά της αποτελέσματα.

Ταυτόχρονα, όμως, η τοποθέτηση των έξυπνων μετρητών αναμένεται να ενισχύσει και τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τους προμηθευτές να αποκτούν πλέον τη δυνατότητα τιμολόγησης των πελατών τους σε πραγματικό χρόνο και με τιμές που θα αντανακλούν το κόστος παραγωγής και προμήθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου