Καιρός: Πρόγευση καλοκαιριού με υψηλές θερμοκρασίες και αφρικανική σκόνη σήμερα – Πού θα αγγίξει τους 30°C ο υδράργυρος    Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας    Όσο περισσότερο περπατάμε, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου    Formula 1: Ο Νόρις νικητής στο χαοτικό Sprint του Μαϊάμι    Έρχεται ο Προσωπικός Αριθμός: Πώς θα λειτουργήσει – Τι αλλάζει για τους πολίτες    Απίθανος Καραλής: Πέρασε τα 6.01μ στο δεύτερο Diamond League της χρονιάς    Συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας για τη χρήση υδάτων του ποταμού Άρδα – Τι προβλέπει    ΕΛ.ΑΣ.: Προσοχή, διαγράψτε αμέσως αυτά τα e-mail – Η απάτη με δήθεν επιστολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος    Καταργούνται τα έντυπα προσλήψεων–αποχωρήσεων και καταστάσεων προσωπικού με το νέο "εργασιακό"    Μεγάλο μπλακ άουτ τα ξημερώματα στο κέντρο της Αθήνας – Στο σκοτάδι Κυψέλη, Γκύζη, Πεδίον του Άρεως      

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Άγιος Αντώνιος – Γιορτή σήμερα 17 Ιανουαρίου – Ποιοι γιορτάζουν



Τη μνήμη του Αγίου Αντωνίου τιμά σήμερα, 17 Ιανουαρίου, η Εκκλησία μας.


Γιορτάζουν σήμερα: Αντώνιος, Αντώνης, Τόνης, Νάκος, Αντώνας, Αντωνάκος, Αντωνάκης, Τόνυ, Αντωνία, Αντωνούλα, Τόνια. Θεοδόσιος, Θεοδόσης, Δόσιος, Δόσης.

Ο Μέγας Αντώνιος γεννήθηκε το 251 μ.Χ. στην Άνω Αίγυπτο από πλούσιους και ενάρετους γονείς, τους οποίους έχασε σε νεαρή ηλικία. Συγκεντρώνει όμως την προσοχή του στην μυστική θεωρία των μοναχών της ερήμου και στην φροντίδα της μικρής αδελφής του.

Γρήγορα αποφασίζει να εγκαταλείψει τα εγκόσμια και αναχωρεί για την έρημο, αφού πρώτα τακτοποίησε την μικρότερη αδελφή του και μοίρασε την μεγάλη πατρική περιουσία στους φτωχούς της περιοχής του.

Στην έρημο παίδευσε την ψυχή του και τιθάσευσε τα πάθη του φθάνοντας στα ανώτατα όρια της άσκησης ώστε η ψυχή του αγίου μπορούσε να εξέρχεται του σώματός του ενώ βρισκόταν ακόμη εν ζωή. Γίνεται το πρότυπο των ασκητών. Πολλοί εξ αυτών έφθαναν στην έρημο για να τον ακούσουν και να τον συμβουλευθούν. Παρέδωσε την μακάρια ψυχή του στον μισθαποδότη Θεό σε ηλικία 105 ετών.

Αν και, όπως λέγει ο Μέγας Αθανάσιος, μία από τις τελευταίες επιθυμίες του Οσίου Αντωνίου ήταν να μείνει κρυφός ο τόπος της ταφής του, οι μοναχοί που μόναζαν κοντά του έλεγαν ότι κατείχαν το ιερό λείψανό του, το οποίο επί Ιουστινιανού (561 μ.Χ.), κατατέθηκε στην Εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Αλεξάνδρεια και από εκεί αργότερα, το 635 μ.Χ., μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Η Σύναξή του ετελείτο στη Μεγάλη Εκκλησία.

Απολυτίκιον
Ήχος δ’.
Τον ζηλωτήν Ηλίαν τοις τρόποις μιμούμενος, τω Βαπτιστή ευθείαις ταίς τρίβοις επόμενος, Πάτερ Αντώνιε, της ερήμου γέγονας οικιστής, και την οικουμένην εστήριξας ευχαίς σου· διό πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου