Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: Στους 40 οι νεκροί - Πέθανε 55χρονος από την Καστοριά

Κορονοϊός: Στους 40 οι νεκροί - Πέθανε 55χρονος από την Καστοριά

Τους 40 έφτασαν οι νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα. Μετά τους 7 νεκρούς το Σαββατοκύριακο, το πρωί της Δευτέρας έχασε τη ζωή του ένας ακόμη.


Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόκειται για 55χρονο άνδρα από την Καστοριά που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στην εντατική σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Είναι το έκτο θύμα του κορονοϊού στην περιοχή της Καστοριάς. Σύμφωνα με τον τοπικό σταθμό alphafm.gr που επικαλείται το thetoc.gr, ο άνδρας κατάγεται από την Οινόη.

Συνολικά, στο νομό Καστοριάς ανήλθαν στα 53 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Από αυτά στο νοσοκομείο της Καστοριάς νοσηλεύονται 7 ασθενείς, ενώ στη Θεσσαλονίκη έχουν διακομισθεί 43 συνολικά ασθενείς, εκ των οποίων οι 4 είναι διασωληνωμένοι.
Το 39ο θύμα της νόσου

Μια 76χρονη από τη Λέσβο ήταν το 39ο θύμα της νόσου και το τέταρτο κρούσμα της νόσου στη Λέσβο. Η πρώτη ταξιδιώτης στους Αγίους Τόπους, στις αρχές του Μαρτίου, είναι απόλυτα καλά στην υγεία της και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο Μυτιλήνης. Είναι ο πρώτος θάνατος από τον κορονοϊό στη Λέσβο και έγινε γνωστός την Κυριακή (29/3) το βράδυ. Πρόκειται για μια 76χρονη γυναίκα που είχε εισαχθεί για νοσηλεία το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Η γυναίκα είχε εκδηλώσει πνευμονία ενώ το Σάββατο το απόγευμα πιστοποιήθηκε ότι έπασχε από COVID 19.

Ας σημειωθεί ότι η κόρη της 76χρονης, η οποία με συμπτώματα γρίπης παραμένει απομονωμένη με το παιδί της στο σπίτι στο χωριό όπου διέμενε με τη μητέρα της, ανήκει στο νοσηλευτικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας Καλλονής και Πολυχνίτου. Σήμερα τα Κέντρα Υγείας παρέμειναν κλειστά και απολυμάνθηκαν. Τόσο από την κόρη της 76χρονης όσο και από το παιδί της έχουν ληφθεί δείγματα, τα δε αποτελέσματα αναμένονται από το Ινστιτούτο Παστέρ.


Γιατί δεν γίνονται μαζικά τεστ για τον κορονοϊό

Νωρίτερα το capital.gr μετέδιδε πως περισσότεροι από 15 χιλιάδες εργαστηριακοί έλεγχοι για το νέο κορονοϊό έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, οι περισσότερες χώρες δεν εφαρμόζουν στρατηγική μαζικών ελέγχων.

"Αν ελέγχαμε δέκα εκατομμύρια Έλληνες, θα είχαμε αυτή τη στιγμή καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στη χώρα; Αύριο δεν θα έπρεπε να τους ελέγξουμε ξανά; Πόσοι από αυτούς θα ήταν στη φάση επώασης; Πόσοι από αυτούς είχαν εκτεθεί πραγματικά και χρειάζονταν τον έλεγχο; Πόσοι από αυτούς μετά από πέντε μέρες δεν θα εμφάνιζαν τη νόσο, ό,τι έλεγχο και να έκαναν, γιατί δεν είχαν εκτεθεί; Χρειάζεται μία στρατηγική, μία ιεράρχηση, μία προτεραιότητα" υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας, απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν εξετάζεται μαζικά ο πληθυσμός.

Εντούτοις, μετά το πέρας της πανδημίας, τα δεδομένα αλλάζουν. Εξετάζεται δηλαδή το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί μία τέτοια στρατηγική στις περισσότερες χώρες του κόσμου όταν αρθούν τα μέτρα, ώστε σταδιακά οι άνθρωποι που είναι ύποπτοι για τη νόσο να απομονώνονται και ιδιαίτερα όσοι δουλεύουν στις πρώτες γραμμές.

"Αυτό γίνεται ήδη, όμως, στη χώρα μας. Ελέγχουμε τους ανθρώπους που είναι στις πρώτες γραμμές, όπως και όσους είναι αυξημένου κινδύνου. Και έχουμε ήδη ένα τεράστιο αριθμό διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων στην Ελλάδα, αντίστοιχων με αυτών που γίνεται σε πολλές χώρες του κόσμου.

Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή παραμένουμε στη στρατηγική μας. Στρατηγική που εφαρμόζουν πολλά ευρωπαϊκά κράτη και εγκρίνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων" εξήγησε ο Καθηγητής.
95 νέα κρούσματα

Χθες ανακοινώθηκαν 95 νέα κρούσματα του νέου ιού, με το συνολικό αριθμό κρουσμάτων να ξεπερνά πλέον τα χίλια εκατό. Η μέση ηλικία ήταν τα 71 έτη. 92% των θανάτων αφορούσαν ηλικιωμένους ή με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα (58% με καρδιαγγειακό νόσημα). 69 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι. Συνολικά υπολογίζεται πως περίπου 5% των περιπτώσεων της νόσου χρειάζεται εντατική θεραπεία.

Η καμπύλη της αύξησης της επιδημίας στην χώρα μας, όπως σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, δείχνει επί του παρόντος βραδύτερο ρυθμό αύξησης από άλλες χώρες του κόσμου όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

"Ο κόσμος όπως τον ξέρουμε όμως αλλάζει, οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις είναι τεράστιες, η ενότητα του κόσμου και οι αντοχές μας δοκιμάζονται. Η Αυστραλία υιοθετεί αυστηρά μέτρα περιορισμού. Πολλές χώρες στενάζουν. Η Ισπανία και η Ιταλία ζητούν βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς στην πατρίδα μας πρέπει να παραμείνουμε και να συνεχίσουμε ενωμένοι. Η συμμόρφωση με τα αναγκαία προς το παρόν μέτρα, είναι απαραίτητη για τον όσο το δυνατόν περισσότερο μετριασμό των συνεπειών της επιδημίας τις επόμενες εβδομάδες στην χώρα. Θεωρώ ότι οι επόμενες εβδομάδες θα μας δείξουν μία ακόμα καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στο γενικό πληθυσμό και φυσικά η εικόνα των θανάτων" υπογράμμισε.




Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου