Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Στο ειδικό καθεστώς των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων το καλώδιο Κρήτης – Αττικής – Τα επόμενα βήματα του επενδυτικού σχεδίου



Με κάθε μέσο η κυβέρνηση διευκολύνει το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής.


Στο πλαίσιο αυτό μετά την έκδοση της ΑΕΠΟ στις αρχές του Απριλίου χθες το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αποφάσισε την υπαγωγή του έργου στο άρθρο 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων. Η εφαρμογή των διατάξεων, όπως εξήγησε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής επιτρέπει: 1. Την πραγματοποίηση εργασιών και πριν από τον προσδιορισμό και την καταβολή της αποζημίωσης, καθώς με την απόφαση του δικαστηρίου διατάσσεται η αποβολή του ιδιοκτήτη από το ακίνητο και η άμεση παράδοση αυτού.

2. Προφυλάσσονται οι περιουσίες που απαλλοτριώνονται, αφού κατά την προσωρινή κατάληψη, καταβάλλεται εύλογο τμήμα της αποζημίωσης, που υπερβαίνει το 70%, και

3. Υποχρεώνεται το Δημόσιο εντός ενός μηνός να καταθέσει αίτηση προσωρινού ή οριστικού καθορισμού της αποζημίωσης, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις.

Πηγές του ΑΔΜΗΕ δεν έκρυβαν την ικανοποίηση τους για την εξέλιξη αυτή καθώς με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν καθυστερήσεις στο δύσκολο έργο. Κι αυτό καθώς μεγάλα έργα όπως και το συγκεκριμένο διέρχονται από πολλούς δήμους και περιφέρειες η έκβαση του εξαρτάται σε ως επί το πλείστον από την ταχύτητα έκδοσης των αδειών. Όταν αυτό συμβαίνει τότε ελαχιστοποιούνται οι «νεκροί» χρόνοι στα επιμέρους στάδια των αδειοδοτήσεων.

Ο ΑΔΜΗΕ και η «Αριάδνη» κινήθηκαν ταχύτατα μετά την έκδοση της ΑΕΠΟ και κατέθεσαν τους αναγκαίους φακέλους στα αρμόδια υπουργεία για τις απαλλοτριώσεις και τις άδειες χρήσης αιγιαλού και παραθαλάσσιου χώρου προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες για το έργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα επόμενα στάδια της επένδυσης είναι εντός του Μαίου να υπογραφούν οι συμβάσεις με τις εταιρίες που κέρδισαν τον διαγωνισμό για τα καλώδια, ενώ για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου – κι εφόσον υπάρξει η έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου – αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με το κοινοπρακτικό σχήμα των αναδόχων για τους τερματικούς σταθμούς.



Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου