Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Σε αναμονή των κινήσεων της Περιφέρειας τα έργα για φυσικό αέριο στη Στερεά Ελλάδα - Τι απαντάει η Γεν. Γραμματεία ΕΣΠΑ



Τις απαιτούμενες ενέργειες που θα πρέπει να προβεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, καθώς και τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τη χρηματοδότηση της έλευσης αερίου...



στην περιοχή περιγράφει η Εθνική Αρχή Συντονισμού του ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε απάντηση σχετικής ερώτησης βουλευτή στη Βουλή.

Όπως έχει γράψει προηγούμενο ρεπορτάζ του energypress, για τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδος, οι οποίες ανήκουν στην ίδια κατηγορία με την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η ΔΕΔΑ έχει παραδώσει στις Διαχειριστικές Αρχές της Περιφέρειας τα τεύχη δημοπράτησης, τα οποία έχουν ελεγχθεί και από το Υπουργείο Ανάπτυξης (ΕΥΘΥ). Συνεπώς αναμένεται να ξεκινήσουν οι Περιφέρειες τη διαδικασία της δημοπράτησης (διαβούλευση των τευχών κ.λπ.).

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ σε έγγραφό της που κατατέθηκε στα πλαίσια απάντησης σε ερώτηση στη Βουλή, υπογραμμίζεται ότι σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίηση των έργων, η λήξη έχει προσδιοριστεί για τον Αύγουστο του 2023. Την τρέχουσα χρονική στιγμή, το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα εξέλιξης των απαιτούμενων ενεργειών για την ουσιαστική υλοποίησης της πράξης, παρουσιάζει υστέρηση κατά 10 μήνες.

Αναλυτικότερα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ υπογραμμίζει τα εξής:

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» (ΕΠΑνΕΚ) δύναται να χρηματοδοτήσει έργα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της ασφάλειας του εφοδιασμού μέσω της ανάπτυξης έξυπνων συστημάτων διανομής, αποθήκευσης και μεταφοράς ενέργειας και μέσω της ενσωμάτωσης σε αυτά της διανεμόμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Στην εν λόγω επενδυτική προτεραιότητα εμπίπτουν και οι δράσεις που αφορούν στην επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου.

Στο ΕΠ «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020», το έργο με τίτλο: «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΜΕΣΗΣ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΙΕΣΗΣ», με κωδ. MIS:5011043 και προϋπολογισμό: 20,1 εκ.€, εντάχθηκε στις 22-11-2017. Στο πλαίσιο της ένταξης αντίστοιχων πράξεων στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, αποφασίστηκε η από κοινού εξέταση και ωρίμανση των απαιτούμενων ενεργειών σε συνεργασία των τριών ΕΥΔ με το Δικαιούχο της πράξης (ΔΕΔΑ ΑΕ), για την επιτάχυνση υλοποίησης των πράξεων.

Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018 και ολοκληρώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της το Δεκέμβριο του 2018. Το Δεκέμβριο του 2018 καθορίστηκε και συμφωνήθηκε μεταξύ ΔΕΔΑ των ΕΥΔ και της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του ΥΠΕΝ, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εξέλιξης των υπολειπόμενων ενεργειών για την ουσιαστική έναρξη υλοποίησης της πράξης. Η λήξη της πράξης έχει προσδιοριστεί για τον Αύγουστο του 2023, ώστε να υπάρχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την αποπληρωμή των συμβάσεων και για τυχόν αντιμετώπιση καθυστερήσεων.

Για τα υποέργα κατασκευής έχει οριστικοποιηθεί από το τέλος Ιουνίου 2019 το Τιμολόγιο, οι Τεχνικές Περιγραφές, οι προμετρήσεις εργασιών, οι Τεχνικές προδιαγραφές, η Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων, η Τεχνική Συγγραφή Υποχρεώσεων και το εκτιμώμενο αναλυτικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής. Συνεπώς έχει οριστικοποιηθεί το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο ανά εργολαβία. Απομένει από πλευράς ΔΕΔΑ η σύνταξη και αποστολή των σχεδίων Διακηρύξεων (άνω και κάτω των ορίων) στις ΕΥΔ για τον τελικό έλεγχο.

Για τα υποέργα παροχής υπηρεσιών έχουν αποσταλεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2019, οι τελικές παρατηρήσεις των ΕΥΔ επί των σχεδίων τευχών δημοπράτησης της ΔΕΔΑ. Εκτός της ενσωμάτωσης των σχετικών παρατηρήσεων από τη ΔΕΔΑ, εκκρεμούν α) η οριστικοποίηση του χρονοδιαγράμματος και του προϋπολογισμού των υποέργων παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται άμεσα με το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα συμβασιοποίησης των κατασκευαστικών υποέργων και β) ο τρόπος πληρωμής των αναδόχων σε συσχετισμό με τους δείκτες υλοποίησης φυσικού αντικειμένου.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης πράξης, όπως προαναφέρθηκε, η λήξη της πράξης έχει προσδιοριστεί για τον Αύγουστο του 2023. Την τρέχουσα χρονική στιγμή, το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα εξέλιξης των απαιτούμενων ενεργειών για την ουσιαστική έναρξη υλοποίησης της πράξης, παρουσιάζει υστέρηση κατά 10 μήνες.

Για τη συγκεκριμένη πράξη, έχει δηλωθεί στο ΟΠΣ και έχει δοθεί στο Δικαιούχο, η προκαταβολή που προβλέπεται από το άρ.20 παρ. 2 της ΥΑ 81986/ΕΥΘΥ712/31-07-2015, ποσού 7.237.756€.

Η απόσβεση της προκαταβολής, πρέπει να έχει συντελεστεί το αργότερο έως τον Δεκέμβριο του 2021.

Τέλος σημειώνεται ότι η διαχείριση των έργων γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις στο ΣΔΕ και τις αποφάσεις ένταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου