Τη δυνατότητα να «ανέβουν στο τρένο του εμβολιασμού έναντι της COVID-19» έχουν από χθες τα άτομα άνω των 85 ετών στη χώρα μας, καθώς...
ξεκίνησε η διαδικασία προγραμματισμού των εμβολιαστικών ραντεβού τους, τα οποία θα αρχίσουν να εξυπηρετούνται στις 16 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, τα ραντεβού προγραμματίζονται με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους: όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση (περισσότερα από 50.000 άτομα άνω των 85 ετών) λαμβάνουν από χθες το απόγευμα ένα μήνυμα στο κινητό τους από το 13034 με έναν κωδικό. Εντός 72 ωρών πρέπει να απαντήσουν στο 13034 γράφοντας τον κωδικό που έχουν λάβει. Οι υπόλοιποι μπορούν να προγραμματίσουν το ραντεβού μέσω φαρμακείου, Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (μέσω των ΚΕΠ μπορεί να προγραμματιστεί το ραντεβού και από τρίτο άτομο για λογαριασμό του δικαιούχου με την επίδειξη υπεύθυνης δήλωσης), με τη χρήση του ΑΜΚΑ ή μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr.
Στην πλατφόρμα, ο ενδιαφερόμενος ελέγχει εάν ανήκει στην κατηγορία που εμβολιάζεται την τρέχουσα περίοδο και επιλέγει το εμβολιαστικό κέντρο, την ημερομηνία και την ώρα του εμβολιασμού, με τη χρήση των κωδικών Taxis και του ΑΜΚΑ. Θα λάβει έναν κωδικό (QR code) με τον οποίο θα μεταβεί στο εμβολιαστικό κέντρο. Θα υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του ραντεβού μία μόνο φορά και έως 72 ώρες πριν από το ραντεβού. Στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr θα υπάρχει η δυνατότητα για κάποιον που δεν εμφανίζεται στο σύστημα, αν και ανήκει στις ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν την τρέχουσα περίοδο, να υποβάλει αίτηση εξέτασης των στοιχείων του. Σε αυτή τη φάση δεν προβλέπεται κατ’ οίκον εμβολιασμός για τα άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν σε εμβολιαστικά κέντρα.
«Πρόκειται για μια απαιτητική διαδικασία και είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν αρρυθμίες», σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης, που δεσμεύθηκε ότι αυτές θα εντοπιστούν και θα αντιμετωπιστούν γρήγορα. Μετά τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών, θα ακολουθήσουν τα άτομα ηλικίας 80 έως 85 ετών και ο προγραμματισμός θα συνεχιστεί έτσι έως ότου εμβολιαστούν όλα τα άτομα 70 ετών και άνω, που όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα στην πανδημία.
Εως και χθες είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 49.645 εμβολιασμοί (0,46% του πληθυσμού).
Οπως ανέφερε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει μέσω των συμφωνιών της Ε.Ε. 26.090.000 δόσεις έξι διαφορετικών εμβολίων –δεν είναι σίγουρο ότι όλα θα λάβουν έγκριση κυκλοφορίας–, που αντιστοιχούν στον εμβολιασμό 15.450.000 ατόμων. Εως το τέλος Μαρτίου, η χώρα μας θα λάβει 1.348.425 δόσεις του εμβολίου της Pfizer-BioNTech, στις οποίες ενδεχομένως να προστεθούν επιπλέον 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Ε.Ε. με την εταιρεία. Από το εμβόλιο της Moderna θα παραλάβουμε έως τον Μάρτιο 240.000 δόσεις (20.000 εντός του Ιανουαρίου).
Χθες ανακοινώθηκαν 444 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων 180 στην Αττική και 56 στη Θεσσαλονίκη. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 350 ασθενείς με COVID-19, η οποία κόστισε τη ζωή χθες σε 39 ανθρώπους. Συνολικά τα θύματα της νόσου στη χώρα μας ανέρχονται σε 5.302. Μεταξύ των θυμάτων της νόσου, και 20 εργαζόμενοι στο ΕΣΥ. Το τελευταίο θύμα του κορωνοϊού ήταν ένας 53 ετών νοσηλευτής από το νοσοκομείο Δράμας, ο οποίος είχε διαγνωσθεί θετικός στον κορωνοϊό στις 24 Νοεμβρίου. «Ο Θεός να σας έχει όλους καλά… Ο πνιγμός είναι μεγάλο βασανιστήριο… Μην τύχει σε κανένα», ανέφερε σε πρόσφατη ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Πηγή: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου