Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Oι τρεις αλλαγές που έρχονται στις συνταγές φαρμάκων λόγω ελλείψεων



Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη θα γράφονται μόνο ηλεκτρονικά από τους γιατρούς, ώστε να υπάρχει καλύτερη...

 παρακολούθηση των ελλείψεων (τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα συνεχίσουν να διανέμονται ελεύθερα από τα φαρμακεία).


Παράλληλα θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τον ΕΟΦ, ώστε σε επώνυμα φάρμακα που είναι σε έλλειψη, οι πολίτες να ενημερώνονται ποια άλλα φάρμακα αντίστοιχης δραστικής ουσίας και θεραπευτικής αξίας θα μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία.

Τέλος για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, θα αποσταλούν στην ΗΔΙΚΑ και θα "κλειδωθούν" 94 κατηγορίες ώστε ο γιατρός να μην μπορεί να γράφει ένα συγκεκριμένο φάρμακο επιλογής του, αλλά θα είναι ανοιχτή η συνταγή και ο ασθενής θα παίρνει όποιο φάρμακο υπάρχει διαθέσιμο με την ίδια δραστική ουσία.

Αυτές είναι οι τρεις αλλαγές που θα τεθούν σε εφαρμογή προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα λόγω της αυξημένης ζήτησης που έχει επιφέρει το "κοκτέιλ" αναπνευστικών ιώσεων, μέχρι να ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός της φαρμακευτικής αγοράς, όπως τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου χθες στο υπουργείο Υγείας.

Επίσης θα ενημερώνονται και οι γιατροί για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να συνταγογραφούν και να προτείνουν φάρμακα αντίστοιχης δραστικής ουσίας που δεν βρίσκονται σε έλλειψη.

Υποκατάσταση με γενόσημα

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις ελλείψεις φαρμάκων, λέγοντας πως το πρόβλημα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες και συγκεκριμένα σε μία κατηγορία φαρμάκων που παρουσιάζουν διαχρονικά έλλειψη λόγω παραλλήλων εξαγωγών και στην τωρινή έλλειψη συγκεκριμένων φαρμάκων κυρίως δραστικής ουσίας παρακεταμόλης, αντιβιώσεων και αναπνευστικών και αποφρακτικών συσκευών που είναι παγκόσμιο και αφορά όλες τις χώρες.

Η μειωμένη παραγωγή εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, η ενεργειακή κρίση, η έλλειψη πρώτων υλών, η δέσμευση μεγάλων ποσοτήτων στις χώρες που έχουν πρώτες ύλες όπως η Κίνα και η Ινδία και η μεγάλη αύξηση των εποχικών λοιμώξεων είναι οι βασικές αιτίες των ελλείψεων, όπως είχε τονίσει και σε προηγούμενα ρεπορτάζ το Capital.gr. Χαρακτηριστικά σε συγκεκριμένες δραστικές υπάρχει αύξηση στις πωλήσεις από πέρυσι από 25 έως 40%.

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε πως για τις ελλείψεις που σημειώνονται σε πρωτότυπα σκευάσματα, όπως σε αντιβιώσεις, θα υπάρξει υποκατάσταση με γενόσημα φάρμακα με την ίδια δραστική ουσία που παράγονται από τις φαρμακοβιομηχανίες (οι οποίες έχουν αυξήσει την παραγωγή του για να καλυφθούν τα κενά).

Μετά τις γιορτές θα αρχίσει να ομαλοποιείται ο εφοδιασμός των φαρμακείων

Στη συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Υγείας ήταν παρόντες ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δ. Φιλίππου και του του ΙΦΕΤ Γ. Σωτηρίου. Ο πρόεδρος του ΕΟΦ πως τα μη περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια των εορτών οδήγησαν σε αύξηση της μεταδοτικότητας των εποχικών ιώσεων, την ώρα όμως που μέσα στις γιορτές οι φαρμακαποθήκες δεν ήταν σε πλήρη λειτουργία και ο εφοδιασμός της αγοράς δεν γινόταν κανονικά. Ο ίδιος εκτίμησε πως το επόμενο δεκαήμερο η αγορά θα ομαλοποιηθεί.

Το μεγαλύτερο λοιπόν πρόβλημα που αφορά σε αντιπυρετικά και αντιβιώσεις, ειδικά στα παιδικά λόγω έξαρσης των παιδικών λοιμώξεων και της ιδιαίτερης μορφής που έχουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα, αντιμετωπίζεται πλήρως με τα υποκατάστατα γενόσημα φάρμακα και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα επάρκειας αυτών των φαρμάκων στην ελληνική αγορά, όπως τονίστηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου