Κυριακή 13 Αυγούστου 2023

EKO Ράλλυ Ακρόπολις 2023: Συμμετοχές, οδηγός θεατών και εισιτήρια για την ειδική στο Φάληρο



Στην επέτειο για τα 70χρονα του Ράλλυ Ακρόπολις, 72 πληρώματα από 31 χώρες θα πάρουν εκκίνηση κάτω από την Ακρόπολη το απόγευμα...

της Πέμπτης, 7 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων που συγκεντρώνεται στη λίστα συμμετοχών του Ακρόπολις τα τελευταία 17 χρόνια, καθώς περισσότερες από 72 συμμετοχές είχε ο αγώνας του 2006, με 84 πληρώματα στην ράμπα εκκίνησής.

Εκτός όμως από την αριθμητική πληρότητά του, ο 10ος γύρος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι της FIA διακρίνεται και για την ποιότητα των συμμετοχών σε κάθε κατηγορία, με τους διεκδικητές όλων των τίτλων να έρχονται στην Ελλάδα, ενώ μια από τις επιλεκτικές φέτος εμφανίσεις του επέλεξε να κάνει στη χώρα μας ο 8άκις πρωταθλητής ράλι Σεμπάστιαν Οζιέ (Toyota Yaris Rally1).

Πιο αναλυτικά, δέκα υβριδικά αυτοκίνητα κατηγορίας Rally1 θα αναμετρηθούν στα ελληνικά βουνά από τις 7 έως τις 10 Σεπτεμβρίου, με την υποστηρικτική κατηγορία WRC2 να συγκεντρώνει επιπλέον τριάντα συμμετοχές. Την ίδια ώρα, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η ελληνική παρουσία θα είναι ισχυρή, με 20 πληρώματα, ενώ στην Ελλάδα θα κριθεί ο τίτλος για το Πρωτάθλημα Νέων, καθώς το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις αποτελεί τον 7ο και τελευταίο γύρο του Πρωταθλήματος JWRC.



Η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του 2022, Toyota Gazoo Racing, θα παραταχθεί στον αγώνα με τέσσερα GR Yaris Rally1, καθώς μαζί με τον Ogier συμμετέχουν οι Kalle Rovanpera, Elfyn Evans και Takamoto Katsuta.

Η Hyundai Shell Mobis αναμένεται με τρία i20Ν Rally1, για τους Thierry Neuville, Esapekka Lappi και Dani Sordo η M-Sport Ford συμμετέχει με τους Ott Tanak & Pierre-Louis Loubet. Ένα ακόμα Puma Rally1 θα οδηγήσει και ο μόνιμα διαμένων στο Βέλγιο, Έλληνας, Ιορδάνης Σερδερίδης τακτικός πλέον συμμετέχων σε αγώνες επί ελληνικού εδάφους.

Στη μάχη του WRC2, τριάντα αυτοκίνητα του είδους θα δηλώσουν το «παρών» στο Ράλλυ Ακρόπολις – ανάμεσά τους και οι πρωταγωνιστές των ελληνικών αγώνων. Στη λίστα ξεχωρίζει το όνομα του επικεφαλής στη βαθμολογία Andreas Mikkelsen, ο οποίος θέλει να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση του τίτλου. Το έργο του κάθε άλλο παρά εύκολο αναμένεται, αφού με ίδιο αυτοκίνητο (Skoda Fabia Rally2) απέναντί του θα έχει τον νικητή του Ράλλυ Φινλανδίας στην κατηγορία, Sami Pajari, τον δεύτερο στην βαθμολογία, Yohan Rossel (Citroen C3 Rally2), αλλά και τους Oliver Solberg (Skoda Fabia Rally2), Gus Greensmith (Skoda Fabia), Nikolay Gryazin (Skoda Fabia), Andrien Fourmaux (Ford Fiesta Rally2) κ.ά.



Ανάμεσα στους ξένους πρωταγωνιστές της κατηγορίας, ο Πρωταθλητής Ελλάδας (2021, 2023), Αλέξανδρος Τσουλόφτας (Volkswagen Polo GTi Rally2), θα προσπαθήσει να επαναλάβει την περυσινή του επιτυχία (9ος γενικής και τρίτος WRC2 Open), ενώ με υψηλούς στόχους θα ξεκινήσει τον αγώνα και ο Λάμπρος Αθανασούλας, ο οποίος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα βρεθεί πίσω από το τιμόνι ενός i20 Rally2, με την υποστήριξη της Hyundai Ελλάς. Στην ίδια κατηγορία συμμετέχουν επίσης οι Γιώργος Κεχαγιάς (Skoda Fabia Rally2), Βασίλης Βελάνης, Παναγιώτης Ρουστέμης (αμφότεροι με Skoda Fabia Rally2) και ο Χρυσόστομος Καρέλλης (Citroen C3 Rally2).

Στο Ακρόπολις θα πέσει η αυλαία του Πρωταθλήματος Νέων (JWRC), θεσμού στον οποίο οι μελλοντικοί αστέρες του WRC συμμετέχουν με Ford Fiesta Rally3. Όλοι οι βασικοί πρωταγωνιστές αναμένονται στην Ελλάδα, με τον Ιρλανδό William Creighton να είναι το ακλόνητο φαβορί για τον τίτλο. Σε επίπεδο χρόνων, «απέναντί» τους θα βρεθούν ελληνικά πληρώματα με αυτοκίνητα ανάλογων προδιαγραφών. Ο Θέμης Χαλκιάς αναμένεται με το ολοκαίνουργιο Renault Clio Rally3, ενώ ο Πρωταθλητής F2 τα τελευταία τρία χρόνια, Νώντας Καρανικόλας θα εκκινήσει με ένα Ford Fiesta Rally3.

Ενδιαφέρον θα έχει και η κατηγορία RC4, με έξι ελληνικά πληρώματα που θα οδηγήσουν δικίνητα αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally4. Ο λόγος για τους Σάββα Λευκαδίτη, Πασχάλη Χατζημάρκο, Θεόδωρο Καλαμαρά, Adkanell (αμφότεροι με Peugeot 208) και Γιάννη Πλάγο (Ford Fiesta). Μαζί τους και ο αειθαλής Χάρης Καλτσούνης (Opel Corsa), ο οποίος, στην 7η δεκαετία της ζωής του συνεχίζει με περισσότερες από 45 εκκινήσεις να γράφει τη δική του ιστορία στο Ράλλυ Ακρόπολις.

Αναλυτικά οι συμμετοχές βρίσκονται στην ιστοσελίδα acropolisrally.gr

Που θα πάτε να δείτε


H «ασφάλεια» αποτελεί το βασικότερο συστατικό για την άρτια διεξαγωγή κάθε αγώνα Ράλι. Στο www.acropolisrally.gr έχει αναρτηθεί ό,τι χρειάζεται, ώστε η παρακολούθηση του Ράλλυ Ακρόπολις να αποτελέσει μια μοναδική εμπειρία για κάθε θεατή.

Οι διοργανωτές του αγώνα έχουν εργαστεί με γνώμονα την ασφάλεια συνολικά, αλλά χρειάζεται η συνεργασία όλων ώστε να αποφευχθεί κάθε δυσάρεστο ή επικίνδυνο ενδεχόμενο.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του αγώνα, στον τομέα «Θεατές», έχουν αναρτηθεί όλα όσα κρίνονται απαραίτητα για το σχεδιασμό, την προσέγγιση και την πρόσβαση στις ειδικές διαδρομές του αγώνα.

Χάρτες υψηλής ανάλυσης με αποτύπωση και των χώρων στάθμευσης, οδηγίες για τις προσβάσεις των θεατών και αρχεία με οδηγίες πλοήγησης μέσω ψηφιακών χαρτών είναι άμεσα προσβάσιμα, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ταλαιπωρία κατά τη μετακίνηση στις περιοχές του αγώνα.

Οι προσβάσεις που αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Ράλλυ Ακρόπολις είναι αυτές που έχει ελέγξει η διοργάνωση του αγώνα και που δεν επηρεάζουν τη διεξαγωγή του, σε αντίθεση με πιθανούς άλλους δρόμους, οι οποίοι ενδέχεται να δημιουργούν αναστάτωση στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων της οργάνωσης ή και των ασθενοφόρων.

Εδώ οφείλουμε να σημειώσουμε πως η ασφάλεια του αγώνα (και κατά συνέπεια η παραμονή του στο παγκόσμιο καλεντάρι) είναι υπόθεση όλων μας.

Εισιτήρια για την υπερειδική στο Φάληρο

Εδώ και λίγες ημέρες ξεκίνησε η προπώληση των εισιτηρίων για την υπερειδική διαδρομή στην Πλατεία Νερού (Φάληρο).

H EKO Super Special Stage, θα εξελιχθεί σε μία διαδρομή συνολικού μήκους 1,48 χλμ., με τα αγωνιστικά αυτοκίνητα αρχικά να περνούν μέσα από την Πλατεία Νερού, πριν κατευθυνθούν ανάμεσα στα γήπεδα Tae Kwon Do και Beach Volley και επιστρέψουν για δεύτερη φορά στην Πλατεία Νερού. Εκεί θα βρίσκονται τοποθετημένες δύο κερκίδες, συνολικής χωρητικότητας 6.300 θέσεων, με όλα τα καθίσματα να έχουν την ίδια ακριβώς, απρόσκοπτη θέα, προς τη διαδρομή. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει διαβάθμιση στην τιμή πώλησης των εισιτηρίων, που ανέρχεται σε 70 ευρώ για κάθε κάθισμα. Σημειώνεται ότι λόγω του περιορισμένου χώρου στάθμευσης, την ημέρα διεξαγωγής της Super Special Stage, η πρόσβαση στην ευρύτερη περιοχή της Μαρίνας Καλλιθέας θα επιτρέπεται μόνο πεζή.

Για όσους επιλέξουν να παρακολουθήσουν τα περάσματα των αγωνιζομένων από άλλα σημεία της διαδρομής, η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε διάφορα σημεία, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα μέτρα ασφαλείας. Αναλυτικές οδηγίες για τις προσβάσεις θεατών βρίσκονται στο www.acropolisrally.gr, ενώ, ειδικότερα ως προς τους χώρους, στην Εσπλανάδα που περνάει πάνω από την Πλατεία Νερού, θα φιλοξενηθεί και το Rally Village του αγώνα.

H υπερειδική διαδρομή του Ράλλυ Ακρόπολις 2023, την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, θα μεταδοθεί τηλεοπτικά σε 150 χώρες στον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα, τη «ζωντανή» εικόνα θα μεταδώσουν οι ΕΡΤ και COSMOTE TV.



Η προπώληση εισιτηρίων πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, αποκλειστικά μέσω του viva.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου