Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Σνακ: Οι κακές επιλογές που παχαίνουν και απειλούν την υγεία



Τα συσκευασμένο σνακ, όπως μπισκότα, κράκερ ή σοκολάτες, αποτελούν μια εύκολη λύση σε μια πολυάσχολη καθημερινότητα.

Γι’ αυτό, είναι και μια δημοφιλής επιλογή για τους περισσότερους. Ωστόσο, περίπου το 25% των ενηλίκων ενώ τρέφονται υγιεινά, χάνουν τα θετικά πλεονεκτήματα της ισορροπημένης διατροφής, επιλέγοντας κάποιο ανθυγιεινό σνακ. Τι κινδύνους κρύβει, όμως, μια τέτοια επιλογή;

Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκαν στο European Journal of Nutrition, όσοι ακολουθούν αυτή την πρακτική, κινδυνεύουν περισσότερο από εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακές παθήσεις.

Οι ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου και της Σχολής Επιστημών Διαβίωσης και Πληθυσμού διερεύνησαν λεπτομερώς τις συνήθειες κατανάλωσης σνακ 854 ατόμων από τη μελέτη ZOE PREDICT. Όπως διαπίστωσαν, οι μισοί από τους συμμετέχοντες δεν αντιστοιχούσαν την υγιεινή ποιότητα των γευμάτων τους στα σνακ τους και το αντίστροφο. Αυτή η μικρή διαφορά είχε αρνητική επίδραση σε διαφορετικούς δείκτες υγείας, όπως στο σάκχαρο και τα επίπεδα λίπους στο αίμα, και η αντιμετώπισή της θα μπορούσε να αποτελέσει μια απλή στρατηγική διατροφής για τη βελτίωση της υγείας.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 95% από εμάς τρώμε σνακ και ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των θερμίδων μας προέρχεται από αυτά, η αντικατάσταση ανθυγιεινών σνακ, όπως μπισκότα, πατατάκια και κέικ, με υγιεινά σνακ, όπως φρούτα και ξηροί καρποί, είναι ένας πολύ απλός τρόπος για να βελτιώσουμε την υγεία μας» παρατηρεί η Δρ Sarah Berry από το King’s College του Λονδίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου