Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Τα υδροπλάνα έρχονται και στα Χανιά



Εγκρίθηκε το πρώτο Υδάτινο Πεδίο της Κρήτης, στο λιμένα Κισσάμου Χανίων, για πτήσεις υδροπλάνων.

Ρέθυμνο, Ίος, Σκύρος, Σάμος, Πάτμος είναι μερικά μόνο από τα μέρη που αποκτούν δικό τους υδατοδρόμιο και στη μεγάλη πλέον λίστα, έρχονται να προστεθούν και τα Χανιά, αφού ολοκληρώθηκε η έγκριση του πρώτου Υδάτινου Πεδίου στην Κρήτη, συγκεκριμένα στο λιμένα Κισσάμου Χανίων.



Το «Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων», φορέας Διαχείρισης του Λιμένα Κισσάμου Χανίων, ανέλαβε τη σημαντικότατη πρωτοβουλία να προχωρήσει στην έγκριση Υδάτινου Πεδίου το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες μετακίνησης τουριστών αλλά και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των Χανίων. Για την υλοποίηση της έγκρισης του Υδάτινου Πεδίου το «Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων», επέλεξε ως ανάδοχο την εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια», την πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των υδατοδρομίων και Υδάτινων Πεδίων, έχοντας ολοκληρώσει την έγκριση του 1ου πανελλαδικά Υδάτινου Πεδίου στο Κάνιστρο Κασσάνδρας Χαλκιδικής, καθώς και τις εγκρίσεις των Υδάτινων Πεδίων στο Πόρτο Χέλι, στην Ερμιόνη και στο Λαύριο.

Σε κάθε εγκεκριμένο Υδάτινο Πεδίο επιτρέπεται, βάσει νόμου, να πραγματοποιούνται ημερησίως μέχρι έξι ζεύγη πτήσεων (προσθαλάσσωση - αποθαλάσσωση), ανά αεροπορική εταιρεία υδροπλάνων. Ακόμα, εκτός των έξι ζευγών πτήσεων, επιτρέπεται να εκτελούνται πτήσεις Νοσοκομειακές, Πυρόσβεσης, Έρευνας & Διάσωσης, και Γενικής Αεροπορίας. Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται από/προς αδειοδοτημένα Υδατοδρόμια και χερσαία αεροδρόμια (με τη χρήση αμφίβιων υδροπλάνων).



Η έγκριση του Υδάτινου Πεδίου στον Κίσσαμο Χανίων αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την δημιουργία εκτενούς δικτύου Υδατοδρομίων & Υδάτινων Πεδίων στην Κρήτη. Ήδη έχει εκδοθεί ή άδεια Ίδρυσης του Υδατοδρομίου Ρεθύμνου ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η αδειοδότηση του Υδατοδρομίου Ιεράπετρας και ακολουθούν: Χερσόνησος, Ηράκλειο, Αγία Γαλήνη, Σητεία, Μαλεβίζι, Κόκκινος Πύργος Φαιστού, καθώς και Υδάτινα Πεδία σε: Πλακιά και σε σειρά παραθαλάσσιων ξενοδοχείων της νήσου.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, η Κρήτη, μόλις ολοκληρωθεί η δημιουργία του δικτύου Υδατοδρομίων & Υδάτινων Πεδίων, θα αποτελέσει μια από τις κορυφαίες αγορές για την δραστηριοποίηση υδροπλάνων στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία “GRECIAN AIR SEAPLANES”, που βρίσκεται σε διαδικασία απόκτησης Πιστοποιητικού Κοινοτικού Αερομεταφορέα (AOC) για πτήσεις υδροπλάνων, έχει συμπεριλάβει την Κρήτη στους προορισμούς που θα εξυπηρετεί, όταν δημιουργηθεί το προαναφερόμενο δίκτυο, προγραμματίζοντας να την συνδέει με νησιά των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και περιοχές της Πελοποννήσου, όπου θα δημιουργηθούν υδατοδρόμια.


Πηγή: clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου