Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Ενδυναμώνουν την παρουσία τους στην ελληνική αγορά οι low cost αερομεταφορείς



Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά δίνουν οι χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες επεκτείνουν την παρουσία τους...

 το τελευταίο χρόνο, προσθέτοντας νέα δρομολόγια, τα οποία κατά κύριο λόγο συνδέουν την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και τα νησιά με προορισμούς του εξωτερικού. Παίρνοντας ώθηση από τη δυναμική της τουριστικής κίνησης και την υψηλή ζήτηση για ταξίδι μετά την επιστροφή στην κανονικότητα, η πλειονότητα των ελληνικών αεροδρομίων φέτος έχει καταγράψει επιδόσεις ρεκόρ τόσο σε επίπεδο επιβατικής κίνησης όσο και αριθμού πτήσεων.

Αυτό το θετικό μομέντουμ δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες με γνώμονα την αυξημένη ζήτηση παρατείνουν το θερινό πρόγραμμα στους φθινοπωρινούς μήνες ενώ παράλληλα σχεδιάζουν την προσθήκη καινούργιων δρομολογίων.

Το μερίδιο των εταιρειών χαμηλού κόστους


Σε αυτή την κατεύθυνση, αρκετές είναι οι χαμηλού κόστους (low cost) αεροπορικές εταιρείες οι οποίες διεκδικούν σημαντικό μερίδιο στον εγχώριο κλάδο των αερομεταφορών. Να σημειωθεί ότι οι αερομεταφορείς low cost αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτιο της προγραμματισμένης χωρητικότητας σήμερα παγκοσμίως ενώ όπως δείχνουν οι τάσεις αναμένεται να συνεχίσουν να αναπτύσσονται.

Επί του παρόντος, υπάρχουν 811 αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο εκ των οποίων οι 102 εντάσσονται στην κατηγορία του low cost. Ωστόσο παρά την πληθώρα των αερομεταφορέων, στην πραγματικότητα το 80% των συνολικών πτήσεων εκτελούνται από μόλις το 13% ήτοι από 103 των εταιρειών. Ανάμεσα σε αυτές, οι 29 είναι χαμηλού κόστους, κάτι που αντικατοπτρίζει μια ισχυρή παγκόσμια παρουσία και διείσδυση.

Η παρουσία στην ελληνική αγορά


Η μεγαλύτερη low cost είναι η Southwest Airlines με ΄δρα στις ΗΠΑ, η οποία παρέχει το 11% των διαθέσιμων θέσεων και ακολουθεί η ιρλανδική Ryanair, συνεισφέροντας στο 10% των παγκόσμιων προσφερόμενων θέσεων. Να σημειωθεί ότι 8 στις 10 αεροπορικές εταιρείες χαμηλούς κόστους εδρεύουν στην Βόρεια Αμερική ή την Ευρώπη. Εκτός από την Ryanair, μεγάλοι low cost παίκτες στην ευρωπαϊκή ήπειρο, οι οποίοι εξυπηρετούν και την χώρα μας είναι οι βρετανικές easyJet, Wizz Air και Jet2, η γερμανική Eurowings, η οποία ανήκει στον όμιλο της Lufthansa, η τουρκική Pegasus Airlines, η νορβηγική Norwegian Air και η ισπανική Vueling.

Επιπλέον, φέτος έκανε ντεμπούτο στην ελληνική αγορά η ισλανδική PLAY, η οποία συνδέει την Αθήνα με το Ρέικιαβικ δύο φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του θερινού προγράμματος. Πρόσφατα η ισπανική Volotea ανακοίνωσε ότι το 2024 θα προσφέρει χωρητικότητα ρεκόρ, πάνω από 835.000 θέσεις, αντανακλώντας μια αύξηση κατά 23% σε σχέση με το 2023 και επίσης κατά 142% σε σύγκριση με το 2018, όταν άνοιξε για πρώτη φορά τη βάση της στην Ελλάδα.
Η αεροπορική εταιρεία σχεδιάζει επίσης να προσθέσει τρία νέα δρομολόγια από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, συμπεριλαμβανομένων νέων διεθνών συνδέσεων προς τη Νάπολη, το Σπλιτ και τη Βρέστη. Επιπρόσθετα, το 2024 θα επεκτείνει το δίκτυό της περιλαμβάνοντας 20 δρομολόγια που θα αναχωρούν από την Αθήνα, συνδέοντας την πόλη και τους ταξιδιώτες με πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου