Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Δεύτερος θάνατος από στρεπτόκοκκο – Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ



Ενας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του από στρεπτόκοκκο στη χώρα μας, τη στιγμή μάλιστα που παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων...

της νόσου και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, σε μόλυνση από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο αποδίδεται και ο θάνατος 28χρονου από τη Λάρισα.

Εν τω μεταξύ, σε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια που προήλθε από λοίμωξη από στρεπτόκοκκο αποδίδεται και ο θάνατος 9χρονης από την Ορεστιάδα, σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή Παύλου Παυλίδη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στην εννιάχρονη μαθήτρια «έδειξε» λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια – συνεπεία λοίμωξης από στρεπτόκοκκο.

Υπενθυμίζεται πως το παιδί μεταφέρθηκε χθες το μεσημέρι από τους γονείς του στο νοσοκομείο με συμπτώματα βαριάς αναπνευστικής ανεπάρκειας και το τεστ που του είχε γίνει βγήκε θετικό στο βακτήριο του στρεπτόκοκκου – και μάλιστα σε επιθετική μορφή.

Αμεσα κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή της στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ωστόσο, κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για τη μεταφορά της η 9χρονη παρουσίασε επιδείνωση και κατέληξε.

Διαχείριση κρούσματος

Το τελευταίο διάστημα τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας υπάρχει έξαρση των περιστατικών διεισδυτικού στρεπτόκοκκου ομάδας Α (Invasive Group A Streptococcus, iGAS) σε παιδιά και ενήλικες. Ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψαν αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και των θανάτων από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών, ιδιαίτερα από τον Σεπτέμβριο του έτους 2022 και μετά, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Στη χώρα μας, οι λοιμώξεις από iGAS δεν συμπεριλαμβάνονται στο σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων. Παρ’ όλα αυτά, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων iGAS διεθνώς, ο ΕΟΔΥ ζήτησε τη δήλωση όλων των κρουσμάτων από τις αρχές του 2023.

Από την αρχή του έτους 2023 και μέχρι τις 11/1/2024 έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 89 περιστατικά iGAS, 40 σε ενήλικες και 49 σε παιδιά ηλικίας στην πλειονότητά τους κάτω των δέκα ετών. Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνονται 22 θάνατοι, 10 σε παιδιά ηλικίας δώδεκα μηνών έως οκτώ ετών και 12 σε ενήλικες στην πλειονότητά τους με υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι γονείς των παιδιών και το προσωπικό των σχολικών μονάδων πρέπει να είναι ενήμεροι για τα ύποπτα συμπτώματα λοίμωξης GAS και iGAS και τη σημασία της έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής συμβουλής από το πρώτο εικοσιτετράωρο έναρξης των συμπτωμάτων.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, σε περίπτωση κρούσματος διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής λοίμωξης στο οικιακό περιβάλλον πρέπει να ανευρίσκονται οι στενές επαφές του κρούσματος και ειδικά οι στενές επαφές που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για νόσηση από διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη, όπως άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω, νεογνά, έγκυες και λεχωίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου