Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Σημαντική διάκριση για το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης


Μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (International Council of Museums - ICOM) είναι πλέον το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, που εδρεύει στα Χανιά.Σύμφωνα με τον πρόεδρο του μουσείου, κ. Μανώλη Πετράκη, η διάκριση που έρχεται μετά από 38 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου είναι ιδιαιτέρως σημαντική τόσο για το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης όσο και για τα Χανιά. Ήδη υπάρχει πρόταση ώστε το Μουσείο να γίνει μέλος και σε μια από τις παγκόσμιες επιτροπές του ICOM.

Το ICOM ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1946 ως μη κυβερνητικός οργανισμός από λίγους, αρχικά, επαγγελματίες μουσείων - αρχαιολόγους, ιστορικούς της τέχνης, μουσειολόγους, συντηρητές - που αγωνιούσαν για την τύχη της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς μετά τις καταστροφές που είχε υποστεί στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Unesco αποφάσισε εξ αρχής να στηρίξει το ICOM, προσφέροντάς του στέγη στο κτίριο της στο Παρίσι. Το 1951 ξεκίνησαν μαζί το πρόγραμμα «Σταυροφορία των Μουσείων», που συνέβαλε ουσιαστικά στην αναγνώριση του εκπαιδευτικού ρόλου των Μουσείων. Μέσα από τον ίδιο προβληματισμό, το 1977, καθιερώθηκε η 18η Μαΐου ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων.
flashnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου