Ο Όμιλος ΔΕΗ ενισχύει τη θέση του στις διεθνείς αγορές ενέργειας με τη νέα θυγατρική PPC Trading    MotoGP: Το 2ο μισό της σεζόν αποκτά ενδιαφέρον με τη μάχη του Brno να πλησιάζει    Τραγωδία: Βρήκε τον γιο της απαγχονισμένο μέσα στο σπίτι    Στην Αθήνα ο Λαφόν: «Θέλω νίκες με τον Παναθηναϊκό»    Καιρός: Σε θερμικό κλοιό η χώρα με τους άνεμους να υποχωρούν – Στους 39 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία    Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας    Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή που γίνεται στις νέες αιτήσεις για φθηνό ρεύμα    Πυροσβεστική: Προσοχή σε απόπειρες εξαπάτησης για οικονομικές συναλλαγές    Παίκτης της Ντουμπάι ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού Ντουέιν Μπέικον    ΔΕΔΔΗΕ: Ανάρτηση Συμπληρωματικού Πίνακα Καλούμενων σε Πρακτική Δοκιμασία για την Ειδικότητα Απασχόλησης Ηλεκτροτεχνικοί Δικτύων ΔΕ      

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

«Βροχή» αστεριών απόψε



















Ακόμη ένα φαινόμενο βροχής διαττόντων αστέρων, των Ωριωνίδων, θα κορυφωθεί απόψε στον νυχτερινό ουρανό, με τους αστρονόμους της NASA να περιμένουν περίπου 20 έως 25 πεφταστέρια ανά ώρα...

Επειδή το φεγγάρι δεν βρίσκεται κοντά σε πανσέληνο, το φως του δεν θα εμποδίζει την παρατήρηση, αν φυσικά δεν υπάρχουν σύννεφα στον ουρανό.
Οι Ωριωνίδες φαίνεται να προέρχονται από μια περιοχή πάνω από το πολύ λαμπρό άστρο Μπετελγκέζ στον αστερισμό του Ωρίωνα, από όπου έχουν πάρει και το όνομά τους. Όμως στην πραγματικότητα αποτελούν απομεινάρια από την ουρά του κομήτη του Χάλεϊ και εμφανίζονται κάθε φορά που η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα σωματίδια που αφήνει πίσω του το πέρασμα του κομήτη στην πορεία του γύρω από τον Ήλιο.
Οι Ωριωνίδες είναι μία από τις δύο «βροχές» από πεφταστέρια που δημιουργεί η ουρά του διάσημου κομήτη του Χάλεϊ. Η δεύτερη βροχή σχηματίζεται από τους Ήτα Υδροχοΐδες και κορυφώνεται στις αρχές Μαΐου.
Ο κομήτης (που πήρε το όνομα του Βρετανού αστρονόμου Έντμοντ Χάλεϊ) εμφανίζεται στην εσωτερική περιοχή του ηλιακού μας συστήματος κάθε 75 ή 76 χρόνια και είναι τόσο φωτεινός, που είναι ορατός με γυμνά μάτια. Τελευταία φορά εμφανίστηκε στον ουρανό της Γης το 1986 και η επόμενη θα είναι το 2061.
Μετά το 2006, οι Ωριωνίδες έχουν παρουσιάσει μερικές πολύ θεαματικές «βροχές» διαττόντων, με πτώση έως 60 μετεώρων την ώρα που κινούνται με ταχύτητα περίπου 66 χιλιομέτρων την ώρα.


tromaktiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου