Κρήτη: Η πρόσφατη χαλαζόπτωση προκάλεσε ζημιές σε αμπέλια, δενδρώδεις καλλιέργειες και ελιές    Τένις: 'Εχασαν Τσιτσιπάς και Σάκκαρη    Ειδικοί συνιστούν απαγόρευση των οθονών για παιδιά κάτω των έξι ετών    Φορολοταρία Μαρτίου: Έγινε η κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε μέχρι 50.000 ευρώ    Ορίστηκαν οι ημιτελικοί του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ – Τι ισχύει για το Παναθηναϊκός – Προμηθέας    Θρήνος στο Πολεμικό Ναυτικό: Ανθυπολοχαγός έχασε την ζωή του κατά την διάρκεια εκπαίδευσης    IRIS: Από 1η Νοεμβρίου άμεσες πληρωμές χωρίς προμήθεια σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα    Σεισμική δόνηση 3,1 Ρίχτερ στην Εύβοια – Αισθητή και στην Αττική Σεισμική δόνηση 3,1 Ρίχτερ στην Εύβοια    Καιρός: Ισχυροί βοριάδες, νεφώσεις και πτώση της θερμοκρασίας σήμερα     Έρευνα: Αυτοκίνητα ηλεκτρικά ή υβριδικά; – Οι διαφορές στο κόστος χρήσης      

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Ρεκόρ ταχύτητας στη μεταφορά δεδομένων μέσω WiFi



Ένα νέο ρεκόρ ταχύτητας μεταφορά δεδομένων μέσω WiFi πραγματοποιήθηκε στο...


 Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης στη Γερμανία, φτάνοντας τα 40GB ανά δευτερόλεπτο σε απόσταση 1 χιλιομέτρου.

Για να γίνει εφικτή αυτή η ταχύτητα, οι ερευνητές συνδύασαν εξελιγμένο εξοπλισμό αλλά και υψηλότερες συχνότητες επικοινωνίας, εν προκειμένω τα 240 GHz.

Συγκριτικά, ένα τυπικό δίκτυο Wi-Fi λειτουργεί στα 2,4 ή τα 5 GHz και η απόδοσή του είναι μερικές δεκάδες Μegabytes ανά δευτερόλεπτο.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε και μετέδωσε το σήμα σε υψηλότερες συχνότητες. Όσον υψηλότερη είναι η συχνότητα της μετάδοσης, τόσο μικρότερες κεραίες απαιτούνται, αφού και τα μήκη κύματος είναι μικρότερα, με αποτέλεσμα ο εξοπλισμός που απαιτείται να έχει μέγεθος μόλις μερικά χιλιοστά.

Αντιστρόφως ανάλογη όμως είναι η ποσότητα των δεδομένων που μπορούν να μεταδοθούν, αφού όσο μικρότερο είναι το μήκος κύματος τόσο μεγαλύτερος όγκος δεδομένων μεταφέρεται σε μία μονάδα χρόνου.

Η συχνότητα των 240 GHz έχει ένα ακόμη πλεονέκτημα, αφού η υγρασία δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τη μεταφορά των δεδομένων.

Μένει να δούμε εάν και σε ποιο βαθμό θα μπορέσει η νέα αυτή τεχνολογία να εφαρμοστεί στην πράξη στην καθημερινότητά μας.
ΠΗΓΗ: e-pcmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου