Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Το μομέντουμ δεν είναι πάντα αρκετό

Το μομέντουμ δεν είναι πάντα αρκετό

Ο Ολυμπιακός είναι στα πάνω του και ο Παναθηναϊκός στα κάτω του εν όψει του ραντεβού της Τσικνοπέμπτης για την Ευρωλίγκα


Το ζευγάρι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού στο μπάσκετ θεωρείται, όχι μόνο από τους Ελληνες αλλά και από πολλούς Ευρωπαίους, το κορυφαίο ντέρμπι της Γηραιάς Ηπείρου! Είναι ανώτερο από το ισπανικό «κλάσικο» Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης, το σερβικό Παρτιζάν Βελιγραδίου - Ερυθρός Αστέρας, το τουρκικό Φενέρμπαχτσε - Γαλατάσαραϊ. Και υπάρχουν πολλοί λόγοι που το τεκμηριώνουν.

Ενας από αυτούς είναι ότι το καλό ή το κακό μομέντουμ της μιας ή της άλλης ομάδας δεν είναι αρκετό ώστε να αναδείξει τον νικητή. Και εφόσον απομένουν λίγες ημέρες πριν από την επικείμενη συνάντησή τους στο ΟΑΚΑ την Τσικνοπέμπτη (20/2, 21.45) στο φινάλε του πρώτου γύρου του Top 16, ας θυμηθούμε πώς έφτασαν οι «αιώνιοι» στο Top 16, πώς μπήκαν σε αυτό και πώς έχει αλλάξει (για τρίτη φορά) η εικόνα τους τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Ολυμπιακός σάρωσε όλους τους αντιπάλους του ολοκληρώνοντας την κανονική περίοδο με το απόλυτο 10-0, την ώρα που ο Παναθηναϊκός παραπατούσε αγωνιστικά εξασφαλίζοντας στο... παρά πέντε την πρόκριση στο Top 16. Ερχεται, όμως, ο νοκ άουτ ημιτελικός του Κυπέλλου Ελλάδας στο ΟΑΚΑ (23.12.2013, σκορ 67-59 υπέρ του Τριφυλλιού), που αντιστρέφει τα πάντα. Ο μετέπειτα κυπελλούχος Ελλάδας ανακτά το μομέντουμ και ο Ολυμπιακός βυθίζεται σε σκέψεις και προβληματισμό, «γιατί ο Πεδουλάκης κερδίζει συνέχεια τον Μπαρτζώκα στα κρίσιμα ματς», όπως σημείωναν οι μπασκετόφιλοι.

Στην πρεμιέρα του Top 16, ο Ολυμπιακός, ο οποίος έχει υποστεί ήττα-σοκ και από τον ΚΑΟΔ στη Δράμα, δείχνει να συνέρχεται νικώντας με πειστικό τρόπο τη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ του κ. Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο ΣΕΦ. Την επόμενη εβδομάδα, όμως, δέχεται χαστούκι άνευ προηγουμένου (-30) από την Αρμάνι στο Μιλάνο, ακολουθεί η εντός έδρας ήττα από την Μπαρτσελόνα και η νέα ήττα (20.1.2014, 58-48) από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ για το ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός τώρα στο καναβάτσο και ο Παναθηναϊκός άνετος με 3-0 στο ξεκίνημα του Top 16.

Η Β' Φάση, όμως, της Ευρωλίγκας είναι ένα… νέο πρωτάθλημα και καθόλου «mini», όπως το χαρακτηρίζουν αρκετοί, αλλά μεγαλύτερης διάρκειας και με περισσότερες αγωνιστικές (14 έναντι 10) από την κανονική περίοδο. Και επιφυλάσσει αλλαγές και εκπλήξεις. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, μετά την ήττα από την Ουνικάχα στη Μάλαγα και το 3-3 στο Top 16, η πίεση επέστρεψε στο «στρατόπεδο» του Παναθηναϊκού. Και έχει τέτοια ισχύ, ώστε να θεωρείται επισφαλής η θέση του - μαθημένου βέβαια σε ανάλογες καταστάσεις και «εφτάψυχου» - προπονητή του Τριφυλλιού κ. Αργύρη Πεδουλάκη σε περίπτωση ήττας από τον Ολυμπιακό την Τσικνοπέμπτη.

Τη στιγμή, μάλιστα, κατά την οποία οι Ερυθρόλευκοι αισθάνονται μεγαλύτερη άνεση μετά τις τρεις σερί νίκες που τους έφεραν στο 4-2, ενώ αγωνιστικά δείχνουν να έχουν βρει καλύτερο βηματισμό, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται κοντά στην απόκτηση του Αμερικανού με βοσνιακό διαβατήριο Ζακ Ράιτ (29 ετών, 1,88 μ.), που είχε αγωνιστεί στο Ρέθυμνο τη σεζόν 2011-12, πέρυσι στη Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης και εφέτος στην Μπάμπεργκ, προκειμένου να ενισχύσει την περιφερειακή γραμμή του.

Με τη διαφορά ότι οι Πράσινοι θα αντιμετωπίσουν τον Ολυμπιακό με το υπάρχον υλικό τους, καθώς οι ομάδες έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν νεοαποκτηθέντες παίκτες μετά το τέλος του πρώτου γύρου, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Αμερικανού Τζαμάριο Μουν του Ολυμπιακού, που αγωνίζεται μόνο στην Α1.

Συνεπώς, οι «αιώνιοι» θα συγκρουστούν στο ΟΑΚΑ με τα «όπλα» που διαθέτουν αυτή τη στιγμή. Και αν κρίνουμε από τον τρόπο που χρησιμοποίησαν οι κ.κ. Πεδουλάκης και Μπαρτζώκας τους παίκτες τους στους τελευταίους ευρωπαϊκούς αγώνες, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι ο Ολυμπιακός διαθέτει «rotation» δώδεκα παικτών, που είναι όλοι τους υγιείς, ενώ ο Παναθηναϊκός εμπιστεύεται… οκτώ, συν τον Τζέιμς Γκιστ, που έχασε τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και το ματς στη Μάλαγα λόγω τραυματισμού, αλλά αναμένεται να επιστρέψει στη δράση. Γι' αυτό, όμως, το ελληνικό «κλάσικο» είναι τόσο γοητευτικό. Γιατί είναι πάντα, μα πάντα, απρόβλεπτο…


Πηγή:helioplus

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου