Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Στάση αναμονής από τους σεισμολόγους για τα 5,3 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την Αθήνα

Στάση αναμονής από τους σεισμολόγους για τα 5,3 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την Αθήνα

Στάση αναμονής για το αν ο σεισμός των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στον βόρειο Ευβοϊκό τα ξημερώματα της Τρίτης είναι ο κύριος ή θα υπάρξει συνέχεια με μεγαλύτερα ή ίσα σεισμικά μεγέθη εκφράζουν οι ειδικοί.




«Από την έως τώρα σεισμική δραστηριότητα ( μέχρι το μεσημέρι σημειώθηκαν 20 μετασεισμοί από 2 έως 4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ) φαίνεται πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό», επισημαίνει ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα αφού η ενέργεια του – εξαιτίας της διεύθυνσης του ρήγματος- κατευθύνθηκε προς την πρωτεύουσα. Η σεισμική ακολουθία αποτελεί έναν ακόμη κρίκο της σεισμικής δραστηριότητας που ξεκίνησε από τον περασμένο Νοέμβριο με τους δυο ισχυρούς σεισμούς μεγέθους 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 17 του μηνός.

‘Όπως έγινε γνωστό από τον σεισμολόγο Γεράσιμο Χουλιάρα, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ειδοποίησε πριν από δυο εβδομάδες τον ΟΑΣΠ για την επερχόμενη σεισμική δραστηριότητα ( εξαιτίας των σημάτων ηλεκτρομαγνητικού πεδίου από την ομάδα ΒΑΝ) και ζητήθηκε η εγκατάσταση τοπικού σεισμολογικού δικτύου, πράγμα που δεν έγινε.

«Δεν υπάρχουν τα χρήματα για την εγκατάσταση αυτού του δικτύου», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λεκκας. « Στην περιοχή έχουμε επτά σταθμούς».

Ο σεισμός, που σημειώθηκε εννέα λεπτά μετά τις τέσσερις τα ξημερώματα, 30 χλμ βορειοδυτικά της Χαλκίδας με εστιακό βάθος 13 χλμ ανέδειξε και πάλι το θέμα της 24 ωρης παρακολούθησης της σεισμικής δραστηριότητας.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης για τη στελέχωση των βραδιών απασχολούνται και 10 συμβασιούχοι υπάλληλοι. «Η μισθοδοσία τους όμως έχει σταματήσει από τον Μάιο και υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρχει νυχτερινή βάρδια», συμπληρώνει.

Ο σεισμός τα ξημερώματα προήλθε από ένα ρήγμα που εκτείνεται βόρεια της Χαλκίδας (η διεύθυνση της κλίσης του είναι από Ανατολή προς Δύση) όπου τα επτά από τα περίπου 10 χιλιόμετρα (που είναι το συνολικό του μήκος) είναι υποθαλάσσια. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα ρήγμα για το οποίο δεν είναι γνωστά όλα τα στοιχεία της γεωμορφολογίας του.

Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι η σεισμική δόνηση δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης. Ωστόσο, το άκουσμα και μόνο της φράσης «ρήγμα της Αταλάντης» κάνει πολλούς να χάνουν τον ύπνο τους. Και το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί συμβαίνει αυτό;

Το ρήγμα της Αταλάντης έχει αποκτήσει …μυθικές διαστάσεις εξαιτίας των δυο μεγάλων σεισμών που έγιναν τον Απρίλιο του 1894, από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους 253 άνθρωποι και προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Το συνολικό μήκος του ρήγματος φθάνει τα 34 χιλιόμετρα και διέρχεται από τη νότια πλευρα της Αταλάντης Φθιώτιδας στους πρόποδες του όρους Χλωμό. Η διεύθυνση της κλίσης του είναι προς τα βόρεια –βορειοανατολικά.

‘Όπως εξηγεί, ο γεωλόγος- διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών Θανάσης Γκανάς, ο πρώτος σεισμός τότε, είχε σημειωθεί στις 20 Απριλίου (με επίκεντρο Μαλεσινα-Μαρτίνο) με εκτιμώμενο μέγεθος 6,4 (συν/πλην 0,1) βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Ο δεύτερος σημειώθηκε στις 27 Απριλίου (με επίκεντρο την Αταλάντη) και το μέγεθος του ήταν 6,9 (συν/ πλην 0,1) βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.

Και γιατί δεν κινδυνεύουμε από αυτό το ρήγμα; Επειδή, όπως αναφέρει, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας « για να γεμίσει ενέργεια αυτό το ρήγμα χρειάζονται γύρω στα 500 χρόνια». Ο ίδιος εκτιμά, ότι σήμερα το ρήγμα της Αταλάντης μπορεί να δώσει σεισμούς μέχρι 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου