Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Σε διεθνή διαγωνισμό δυο καθηγητές από την Κρήτη με μια εξαιρετική εκπαιδευτική ιδέα



Στο φεστιβάλ Science on Stage 2015 επιλέχθηκαν οι πιο ευρηματικοί καθηγητές φυσικής επιστήμης από όλοι την Ευρώπη προκειμένου να συναντηθούν και ανταλλάξουν ιδέες. 

Από τις 17 ως τις 20 Ιουνίου περίπου 400 εκπρόσωποι από 24 Ευρωπαϊκές χώρες και τον Καναδά θα συναντηθούν προκειμένου να παρουσιάσουν της καινοτόμες διδακτικές ιδέες τους για τα μαθήματα φυσικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. 
Στην εκδήλωση συμμετέχουν και οι καθηγητές Αντώνης Μαργαρίτης και Γιώργος Μαράκης από το Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου
 Χτίζοντας το μοντέλο του ανθρώπινου ματιού : Ένα εξαιρετικό διδακτικό εργαλείο από το Ηράκλειο
Τον περασμένο Νοέμβρη οι δυο καθηγητες κέρδισαν τις εντυπώσεις στον προκριματικό γύρο του ελληνικού Science on Stage με το πρότζεκτ " Το οπτικό σύστημα του ανθρώπινου ματιού"  καταφέρνωντας να πείσουν τους κριτές και να περάσουν στην επόμενη φάση αφήνοντας πίσω τους ανταγωνιστές από όλη την υπόλοιπη χώρα.
Το επίκεντρο του εγχειρήματος τους είναι να εξηγήσουν στους μαθητές το συναπαρπαστικό σύστημα του ματιού. Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές κατασκευάζουν ένα μοντέλο του οπτικού συστήματος δέκα φορές μεγαλύτερο από το φυσικό του μέγεθος χρησιμοποιώντας γλυκόζη και ζελατίνη σε μια προσπάθεια να προσομοιώσουν την πορεία που παίρνει το φως στο εσωτερικό του ματιού ή μιμηθούν διαθλαστικά σφάλματα στα μάτια, όπως η μυωπία. Οι δύο καθηγητές πήραν το εισιτήριο για το φεστιβάλ στο Λονδίνο, στην κατηγορία «Επιστήμη και Αειφόρος κόσμος μας». και θα προσπαθήσουν να εμπνεύσουν και να ενθουσιάσουν τους συναδέλφους από όλη την Ευρώπη με την ιδέα τους

Ανταλλαγή πέρα ​​από τα σύνορα: Το 9ο Ευρωπαϊκό Science on Stage Φεστιβάλ
Το Science on Stage Festival είναι το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό φεστιβάλ της Ευρώπης για την επιστήμη, τα μαθηματικά και την τεχνολογία για εκπαιδευτικούς από την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Φέτος θα φιλοξενείται από Science on Stage του Ηνωμένου Βασιλείου στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου με θέμα «φωτίζουσα Επιστήμη Εκπαίδευση». Ο στόχος του φεστιβάλ είναι η ανταλλαγή των επιτυχημένων ιδεών διδασκαλίας για να ενθουσιάσει τους μαθητές των φυσικών επιστημών σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Στο φεστιβάλ, που περιλαμβάνει εργαστήρια, σεμινάρια και δράσεις, οι συμμετέχοντες και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν νέες ιδέες για τη διδασκαλία της επιστήμης: «Θέλουμε οι δάσκαλοι να φύγουν με εκατό διαφορετικά σχέδια για να βελτιώσουν τη διδασκαλία τους», λέει η Charlotte Thorley, Πρόεδρος του Science on Stage του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι εκπαιδευτικοί με τα καλύτερα καινοτόμα σχέδια διδασκαλίας θα τιμηθούν με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Δάσκαλος Επιστημών. Το φεστιβάλ περιστρέφεται με εναλλασσόμενο τόπο διεξαγωγής κάθε δύο χρόνια και έχει στο παρελθόν φιλοξενηθεί στο Βερολίνο, την Κοπεγχάγη και τις συνοριακές πόλεις της Φρανκφούρτης (Oder) και Słubice.
 
Το έργο από το Ηράκλειο: Το οπτικό σύστημα του ανθρώπινου οφθαλμού
Ο Δρ Αντώνης Μαργαρίτης και ο Γεώργιος Μαράκης, από το Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, εξηγούν το συναρπαστικό σύστημα του ανθρώπινου ματιού σε μαθητές. Κανένα άλλο αισθητήριο όργανο μας βοηθάει στην καθημερινή ζωή όσο και τα μάτια μας. Στο πλαίσιο του εγχειρήματος τους οι μαθητές κατασκευάζουν  ένα μοντέλο του οπτικού συστήματος 10 φορές μεγαλύτερο από το φυσικό μέγεθος χρησιμοποιώντας γλυκόζη και ζελατίνη. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούν το μοντέλο αυτό για διάφορα πειράματα στα οποία οι μαθητές χρησιμοποιούν λέιζερ για να προσομοιώσουν την πορεία που παίρνει το φως στο εσωτερικό του ματιού ή μιμούνται διαθλαστικά σφάλματα στα μάτια, όπως η μυωπία.

Πηγή: cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου