Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Μην κάνεις χειρονομίες!

Μην κάνεις χειρονομίες!

Μπορεί να ακούμε όλο και πιο συχνά ότι ο πλανήτης μετατρέπεται σιγά σιγά σε ένα παγκόσμιο χωριό, όμως τα kinesics του –όρος για τη μη λεκτική επικοινωνία, με χειρονομίες– είναι, ευτυχώς, ακόμη περιβόλι!





  • <strong>Μπάκα γιάρο -Απω Ανατολή</strong> Οι Ιάπωνες θεωρούν μεγάλη ύβρη το να σε αποκαλέσουν «ζώον» («μπάκα» ή «μπάκα γιάρο» -«μπάσταρδο ζώο») συνοδεύοντας τη βρισιά με αυτήν την τετραδάχτυλη μούντζαΜπάκα γιάρο -Απω Ανατολή Οι Ιάπωνες θεωρούν μεγάλη ύβρη το να σε αποκαλέσουν «ζώον» («μπάκα» ή «μπάκα γιάρο» -«μπάσταρδο ζώο») συνοδεύοντας τη βρισιά με αυτήν την τετραδάχτυλη μούντζα, την οποία απευθύνουν πολύ συχνά στους Κορεάτες.
    • <strong>Thumbs up -Μέση Ανατολή</strong> Οπουδήποτε στον Δυτικό κόσμο, υποδηλώνει επιβράβευση και «συγχαρητήρια». Σε Ρωσία, Σαρδηνία, Λατινική Αμερική, δυτική Αφρική και ειδικά στη Μέση Ανατολή, όμως,Thumbs up -Μέση Ανατολή Οπουδήποτε στον Δυτικό κόσμο, υποδηλώνει επιβράβευση και «συγχαρητήρια». Σε Ρωσία, Σαρδηνία, Λατινική Αμερική, δυτική Αφρική και ειδικά στη Μέση Ανατολή, όμως, η χειρονομία αυτή ισοδυναμεί με προσομοίωση παλουκώματος!
    • <strong>Palm Back -Αγγλοσάξονες</strong> Οταν ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος απηύθυνε σε χιλιάδες Αυστραλούς το σήμα της νίκης, αλλά με την παλάμη προς τα μέσα, δεν γνώριζε ότι αποτελεί προσβολή για έναPalm Back -Αγγλοσάξονες Οταν ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος απηύθυνε σε χιλιάδες Αυστραλούς το σήμα της νίκης, αλλά με την παλάμη προς τα μέσα, δεν γνώριζε ότι αποτελεί προσβολή για έναν Αγγλοσάξονα (Αυστραλό, Νεοζηλανδό, Βρετανό) αλλά και για ορισμένες περιπτώσεις ευερέθιστων Ιταλών.
    • <strong>Cornuto -Ισπανόφωνοι</strong> Σε συναυλία hard rock θα ήσασταν cool. Σε Ισπανία, Πορτογαλία, Βραζιλία και Κολομβία, όμως, τα «κερατάκια» στα μούτρα κάποιου σημαίνουν ότι τον αποκαλείτε κάτι ποCornuto -Ισπανόφωνοι Σε συναυλία hard rock θα ήσασταν cool. Σε Ισπανία, Πορτογαλία, Βραζιλία και Κολομβία, όμως, τα «κερατάκια» στα μούτρα κάποιου σημαίνουν ότι τον αποκαλείτε κάτι πολύ βαρύ και ασήκωτο για το latin ανδρισμό του: Κερατά.
    • <strong>Concha -Λατινική Αμερική</strong> Ειδικά στη Χιλή, απ’ όπου προέρχεται, συνιστά βαριάς μορφής ύβρη, ειδικά αν συνοδεύεται από την έκφραση «Concha de tu madre» (το «#%$* η μάνα σου» στο ελληνικConcha -Λατινική Αμερική Ειδικά στη Χιλή, απ’ όπου προέρχεται, συνιστά βαριάς μορφής ύβρη, ειδικά αν συνοδεύεται από την έκφραση «Concha de tu madre» (το «#%$* η μάνα σου» στο ελληνικότερο). Μην το δοκιμάσετε ποτέ σε κερκίδα γήπεδου από τον Παναμά και κάτω.
    • <strong>Τσιμπούγκαν να -ΝΑ Ασία</strong> Η χειρονομία με την οποία καλούν ένα σκύλο κοντά τους είναι θανάσιμα προσβλητική όταν την κάνουν σε άνθρωπο. Να είναι επειδή σε Χονγκ Κονγκ, Ταιβάν, Αν. Τιμόρ,Τσιμπούγκαν να -ΝΑ Ασία Η χειρονομία με την οποία καλούν ένα σκύλο κοντά τους είναι θανάσιμα προσβλητική όταν την κάνουν σε άνθρωπο. Να είναι επειδή σε Χονγκ Κονγκ, Ταιβάν, Αν. Τιμόρ, Φιλιπίνες, Κορέα κ.α. οι σκύλοι αποτελούν συχνά μέρος του μενού;
    • <strong>Λουν πε καρ -Πακιστάν</strong> Στο Πακιστάν, αντί να υψώνουν τον μέσο, όπως οι Δυτικοί, υψώνουν όλη τη γροθιά. Προς αποφυγήν παρερμηνείας, μάλιστα, συνοδεύουν την κίνηση με τις λέξεις «λουντ» Λουν πε καρ -Πακιστάν Στο Πακιστάν, αντί να υψώνουν τον μέσο, όπως οι Δυτικοί, υψώνουν όλη τη γροθιά. Προς αποφυγήν παρερμηνείας, μάλιστα, συνοδεύουν την κίνηση με τις λέξεις «λουντ» και «λόρα» («πέος») ή «λουν πε καρ» («καβάλησέ το μου»).
    • <strong>Ανα άκμπαρ χαγιαγουέιν -Αραβία</strong> «Είσαι και πολύ ζώο». Ο πιο γρήγορος τρόπος να σας κόψουν το χέρι. Ενα οριζόντιο τρίγωνο, με το δεξί πάντα χέρι, που απευθύνεται σε κάποιον υποδηλώνει όΑνα άκμπαρ χαγιαγουέιν -Αραβία «Είσαι και πολύ ζώο». Ο πιο γρήγορος τρόπος να σας κόψουν το χέρι. Ενα οριζόντιο τρίγωνο, με το δεξί πάντα χέρι, που απευθύνεται σε κάποιον υποδηλώνει ότι θα τον καβαλήσετε σαν καμήλα, γαϊδούρι ή ό,τι άλλο προλάβετε να φανταστείτε.


    Κείμενο: Μιχάλης Σκαραμαγκάς - Εικονογράφηση: Χριστίνα Νεοφωτίστου



    Πηγή: imeresia.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου