Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Τι μας συμβαίνει, όταν καταναλώνουμε αλκοόλ;



Μετά από την καλοπέραση των Χριστουγέννων, συνήθως επιβάλλουμε στον εαυτό μας μια παύση από το αλκοόλ. Ο Dr Michael Apstein,γαστρεντερολόγος και συγγραφέας κρασιού, μας εξηγεί πώς...



λειτουργεί πραγματικά το σώμα μας κατά την διαδικασία αποτοξίνωσης από το αλκοόλ.

«Η πρώτη ερώτηση που ακούω, όταν οι άνθρωποι ακούνε ότι είμαι γαστρεντερολόγος, δηλαδή γιατρός που είναι υπεύθυνος για το συκώτι, ο οποίος μάλιστα γράφει και για το κρασί είναι: «Πόσο κάνει να πίνω ;» Η απάντησή μου είναι πάντα η ίδια: «Εξαρτάται».

Τα ασφαλή επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ διαφέρουν ανάλογα με το άτομο. Οι άνθρωποι μεταβολίζουν (σπάνε) το αλκοόλ διαφορετικά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην απορρόφηση του στο αίμα. Αυτή η ποσότητα του αλκοόλ - η συγκέντρωση δηλαδή του αλκοόλ στο αίμα (BAC) - καθορίζει την επίδρασή της στο σώμα. Όσο καλύτερα μεταβολίζει ένα άτομο το αλκοόλ, τόσο λιγότερο αυτό μένει στη ροή του αίματος. Έτσι, εκείνοι που μεταβολίζουν καλύτερα το αλκοόλ, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών από αυτό και μένουν λιγότερο σε κατάσταση μέθης.

Η ταχύτητα της κατανάλωσης και το αν πίνεις κρασί ή αποστάγματα, είναι οι δυο παράγοντες που έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη BAC. Eξίσου σημαντικό είναι το φύλο και η ηλικία, όπως και το αν τρώτε πίνοντας, αν είστε σποραδικός πότης ή πίνετε κάθε μέρα και… ετοιμαστείτε να εκπλαγείται, εξίσου σημαντικό είναι και το κρασί που πίνετε.

Πόσο συχνά πίνετε;

Το κατά πόσον ένα άτομο πίνει καθημερινά ή σποραδικά καθορίζει το ρυθμό που το συκώτι διασπά το αλκοόλ. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ένζυμα που είναι υπεύθυνα είναι επαγώγιμα, που σημαίνει ότι το συκώτι κάνει περισσότερα από αυτά όταν χρειάζεται. Πίνοντας ένα ή δύο ποτήρια κρασί ημερησίως διεγείρεται το ήπαρ. Κατά συνέπεια, οι άνθρωποι που πίνουν καθημερινά είναι σε θέση να μεταβολίζουν το αλκοόλ καλύτερα από εκείνους που πίνουν μόνο τα Σαββατοκύριακα. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί που πίνουν χρόνια έχουν χαμηλότερη ποσότητα αλκοόλ στο αίμα, από αυτούς που δεν πίνουν καθόλου, ακόμα κι αν έχουν πιεί την ίδια ποσότητα αλκοόλ.

Αυτό ισχύει μόνο ως ένα σημείο, όμως. Δεν μπορεί ποτέ το συκώτι να παράξει αρκετά ένζυμα για να αντισταθμίσει τις δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες της ευκαιριακής άμετρης κατανάλωσης. Αυτή η πράξη πρέπει να αποφευχθεί, δεδομένου ότι είναι πάντα επικίνδυνη.

Φύλο και ηλικία
Η διάσπαση του αλκοόλ ξεκινά στο στομάχι μας, όπου βρίσκεται ένα ένζυμο που κάνει αυτή τη δουλειά. Οι γυναίκες είτε έχουν λιγότερο από αυτό το ένζυμο στο στομάχι ή λειτουργεί λιγότερο καλά σε σχέση με τους άνδρες. Η μπορεί τα οιστρογόνα να αναστέλλουν τη λειτουργία του. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλάβει ακόμα ποια είναι η αιτία. Κατά συνέπεια, οι γυναίκες δεν διασπούν τόσο καλά το αλκοόλ στο στομάχι τους. Το περισσότερο αλκοόλ περνάει στο λεπτό έντερο, όπου απορροφάται. Αυτό σημαίνει ότι μια γυναίκα, ακόμα κι αν πιεί ίση ποσότητα αλκοόλ με τον άντρα, θα έχει υψηλότερο ποσοστό αλκοόλ στο αίμα.

Φαίνεται ότι η σύνθεση του σώματος ευνοεί άνδρες, όταν πρόκειται να μειώσουν αυτό το ποσοστό. Το αλκοόλ διανέμεται μόνο στα μέρη του σώματος που αποτελούνται από νερό, σε αντίθεση με το λίπος. Δεδομένου ότι ο οργανισμός των ανδρών περιέχει υψηλότερο ποσοστό νερού από τα σώματα των γυναικών, η ίδια ποσότητα αλκοόλ διανέμεται περισσότερο στους άντρες, με αποτέλεσμα χαμηλότερο BAC.

Επίσης ρόλο παίζει και η ηλικία. Ένας 60χρονος άντρας ή μια 60χρονη γυναίκα, έχουν υψηλότερo BAC από ένα 25χρονο που πίνει την ίδια ποσότητα αλκοόλ. Όσο γερνάμε, γερνάνε και τα όργανά μας, κάτι που σημαίνει ότι το συκώτι και πιθανόν και το στομάχι περιέχουν λιγότερα ένζυμα που διασπούν το αλκοόλ. Και για να κάνουν τα πράγματα χειρότερα, πρέπει να μάθετε ότι καθώς οι άνθρωποι γερνούν, τα σώματά τους χάνουν νερό και αποκτάνε περισσότερο λίπος.

Τρώγοντας ενώ το πόσιμο

Όταν τρώμε - ιδίως όταν τρώμε λίπος ή πρωτεΐνη - το στομάχι επιβραδύνει αυτόματα την ταχύτητα με την οποία παραδίδει το φαγητό στο λεπτό έντερο, επιτρέποντας μια αργή και σταθερή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το λεπτό έντερο. Κατά συνέπεια, πίνοντας κρασί με το γεύμα (αντίθετα με όταν πίνουμε με με άδειο στομάχι, το αλκοόλ παραμένει περισσότερο στο στομάχι μας, άρα διασπάται και περισσότερο από τα ένζυμα του στομαχιού. Ως αποτέλεσμα, λιγότερο αλκοόλ φθάνει στο μικρό έντερο και ακόμα λιγότερο απορροφάται στο αίμα. Και ιδού, το BAC είναι χαμηλότερο σε άτομα που πίνουν κρασί με το γεύμα από ό, τι σε εκείνα που πίνουν με άδειο στομάχι!

Το πόσο περιεχόμενο του στομαχιού αποροφάται από το λεπτό έντερο μπορεί να εξηγήσει και την επιπλέον ζαλάδα που έχουμε όταν πίνουμε ένα αφρώδες κρασί. Το 2003, οι βρετανοί ερευνητές έδειξαν ότι το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα είναι υψηλότερο αφότου οι άνθρωποι έχουν πιει σαμπάνια, σε σύγκριση με το αν έπιναν ένα μη αφρώδες κρασί. Μια εξήγηση, που μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί, είναι ότι οι φυσαλίδες από διοξείδιο του άνθρακα διεγείρουν την γαστρική κένωση και κατά συνέπεια μειώνουν το χρόνο που το αλκοόλ παραμένει στο στομάχι, για να διασπαστεί από τα ένζυμα.

Αυξημένη περιεκτικότητα σε αλκοόλ στο κρασί

Η περιεκτικότητα σε αλκοόλη του οίνου έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών δεδομένου ότι οι παραγωγοί καθυστερούν να τρυγήσουν, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί μεγαλύτερος βαθμός ωρίμανσης των σταφυλιών και να κάνουν πιο γευστικά κρασιά. Τα ώριμα σταφύλια περιέχουν περισσότερα σάκχαρα, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε υψηλότερα επίπεδα αλκοόλ μετά τη ζύμωση.

Πολλά έχουν γραφτεί για τη γεύση και το ύφος αυτών των «σύγχρονων» ή «blockbuster» κρασιών και τη δυνατότητα τους να παλαιώσουν στο μπουκάλι. Βέβαια, αυτό που δεν συζητάει κανείς είναι ότι αυτά τα ισχυρά κρασιά επηρεάζουν το πόσο μεθάμε όταν τα καταναλώνουμε. Δεν είναι ασήμαντο.

Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε;

Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για τη μείωση της BAC.
  • To να πιούμε μεγάλες ποσότητες νερού δεν λειτουργεί, γιατί πίνοντας νερό, θέλουμε να ουρήσουμε και έτσι χάνουμε μέρος του σωματικού ύδατος μέσα στο οποίο θα μπορούσε να διαλυθεί η αλκοόλη.
  • Το να πιούμε καφέ ή άλλα διεργετικά όπως red bull, μπορεί να μας ξυπνήσει και να μας κρατήσει σε εγρήγορση, αλλά δεν έχει καμία επίδραση στην BAC.
  • Ακόμα και το να φάμε ένα μεγάλο, πλούσιο γεύμα μετά την κατανάλωση είναι αναποτελεσματικό – γιατί το αλκοόλ έχει ήδη πάρει το δρόμο του στον οργανισμό μας. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι… να περιμένουμε!

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αν κάνουν αποτοξίνωση στο συκώτι τους, απέχοντας από το αλκοόλ για ένα μήνα τα αποτελέσματα θα είναι ευεργετικά. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καμία επιστήμη για να υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Το ήπαρ μπορεί να μεταβολίσει μια μικρή και σταθερή ποσότητα αλκοόλ χωρίς δυσκολία. Αν επιμένετε να πάρετε ένα μήνα ρεπό από το αλκοόλ, τότε αυτό σημαίνει ότι πίνετε πάρα πολύ! Ή ότι έχετε ένοχη συνείδηση.




Πηγή: krasiagr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου