Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Μπράβο από την ΕΕ στο «Ελ. Βενιζέλος»

Μπράβο από την ΕΕ στο «Ελ. Βενιζέλος»

Τα αεροδρόμια ανά τον κόσμο είναι πολυσύχναστα και πολύπλοκα, γεμάτα ζωή, σαν μικρές ή μεγαλύτερες πόλεις. 



Ανθρωποι μετακινούνται, αλληλεπιδρούν, ψωνίζουν, εργάζονται, ταξιδεύουν. Ολα περιστρέφονται γύρω από μια βασική ανθρώπινη ανάγκη, την κινητικότητα, η οποία όμως πηγαίνει χέρι-χέρι με την κατανάλωση ενέργειας.

Η βιομηχανία των αεροδρομίων αντιπροσωπεύει μόλις το 5% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών. Παρότι οι περισσότερες εκπομπές σημειώνονται κατά τη διάρκεια των πτήσεων, τα αεροδρόμια καλούνται επίσης να διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι συνέπειες της οποίας απασχολούν όλο και εντονότερα τη διεθνή κοινότητα.

Παράδειγμα για την ΕΕ

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών αναδείχθηκε το πρώτο αεροδρόμιο στην Ελλάδα και στο 25ο στην Ευρώπη με «ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα» από τον ανεξάρτητο φορέα για τη Διαχείριση και Μείωση των Εκπομπών Ανθρακα «Airport Carbon Accreditation». Είδηση που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από πολιτικούς, φορείς και διαμορφωτές γνώμης και μέσα ενημέρωσης στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Ενδεικτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε συγχαρητήρια για την πιστοποίηση του ΔΑΑ μέσω των λογαριασμών της στα social media, πράγμα που έκανε και η αρμόδια επίτροπος Μεταφορών κυρία Βιολέτα Μπουλτς. Μάλιστα ευχήθηκε να ακολουθήσουν και άλλα αεροδρόμια το παράδειγμα της Αθήνας. Αντίστοιχα, τα συγχαρητήριά της έδωσε και η εκπρόσωπος της Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, την Ενέργεια και τις Μεταφορές κυρία Αννα-Καΐσα Ιτκόνεν.
Η πιστοποίηση του ΔΑΑ ανεβάζει τον αριθμό των αεροδρομίων με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα σε 28 παγκοσμίως. Στα τέσσερα διαθέσιμα στάδια του προγράμματος «Airport Carbon Accreditation» δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή 180 συνολικά αεροδρόμια, αναλαμβάνοντας δράσεις για τη μείωση των εκπομπών CO2. Τα αεροδρόμια αυτά εξυπηρετούν το 37,3% της παγκόσμιας επιβατικής κίνησης.

Διαρκώς πρωτοβουλίες

Από την έναρξη της λειτουργίας του, το αεροδρόμιο της Αθήνας αναλαμβάνει συνεχώς νέες πρωτοβουλίες στον τομέα της διαχείρισης ενέργειας. Μεταξύ άλλων, ήταν ένα από τα πρώτα αεροδρόμια που επένδυσαν στην τεχνολογία αξιοποίησης ηλιακής ενέργειας, κατασκευάζοντας στις εγκαταστάσεις του φωτοβολταϊκό πάρκο έκτασης 160.000 τ.μ. και αξίας 20 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας μια πηγή καθαρής, ανανεώσιμης ενέργειας.
Σύμφωνα με τον απολογισμό εταιρικής υπευθυνότητας, το πάρκο παρήγαγε για το 2015 περισσότερες από 13.400 MWh καθαρής ενέργειας, ποσοστό περίπου 2,8% υψηλότερο από το 2014. Παράλληλα, πέτυχε παραγωγή κατά 10% υψηλότερη από την αρχικά προσδοκώμενη. Η ενέργεια που παρήχθη αντιστοιχεί σε 13,4% της συνολικής κατανάλωσης του αεροδρομίου ή σε 26,5% των ιδίων αναγκών του σε ενέργεια. Η συνολική μείωση εκπομπών CO2 σε σχέση με το 2014 ανήλθε σε 39,5%, ενώ η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας εκπομπών CO2 έφθασε ποσοστό 60,6%.

Σαν 4,7 εκατ. δέντρα

Από το 2005, η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα ως το 2015 εκτιμάται σε 42%, στοιχείο που αντιστοιχεί σε μείωση των εκπομπών CO2 κατά περίπου 28.000 τόνους, ισοδύναμο της φύτευσης 4,7 εκατ. δέντρων.
Στα πιο πρόσφατα νέα του προγράμματος, στο πρώτο στάδιο της χαρτογράφησης (mapping) του αποτυπώματος άνθρακα εντάχθηκαν τα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου στην Κύπρο και της Τουλόν στη Γαλλία, ξεκινώντας το ταξίδι προς την καλύτερη διαχείριση εκπομπών άνθρακα. Ακολουθούν το στάδιο της μείωσης (reduction) ως προς το αποτύπωμα άνθρακα, της βελτιστοποίησης (optimisation) και, τέλος, της ουδετερότητας (neutrality).





Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου