Περίπου 7.500 στρέμματα κοινόχρηστων χώρων σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς δεν έχουν ακόμη απαλλοτριωθεί.
Για την απόκτησή τους εκτιμάται ότι απαιτούνται περισσότερα από 5,5 δισ. ευρώ. Στα τέλη του 2014, ένας νόμος υποχρέωσε τους δήμους να αποστείλουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος στοιχεία για τα οικόπεδα που έχουν μεν χαρακτηριστεί κοινόχρηστοι χώροι, αλλά δεν έχουν απαλλοτριωθεί. Η συμμετοχή είναι μέχρι στιγμής μικρή: σε σύνολο 325 δήμων, στοιχεία δήλωσαν οι 57 (ποσοστό 17,5%). Ωστόσο, αυτό μας δίνει μια πρώτη εικόνα της έκτασης του προβλήματος.
Οπως ανέφερε χθες, σε επιστημονική εκδήλωση του ΕΜΠ για την αυθαίρετη δόμηση, ο αρχιτέκτονας Βασίλης Γκοιμίσης, το εμβαδόν των κοινόχρηστων χώρων που δεν έχουν ακόμη απαλλοτριωθεί στους 57 δήμους για τους οποίους υπάρχουν στοιχεία φθάνει τα 1.217 στρέμματα (αντιστοιχούν στο 61,5% των κοινόχρηστων χώρων τους). Από αυτούς, μάλιστα, το 5,4% έχει χαθεί, καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία άρσης απαλλοτρίωσης. Να σημειωθεί ότι το 51% των εν λόγω εκτάσεων είναι οδοί και το 49% πλατείες, πάρκα, χώροι στάθμευσης κ.λπ. «Μια ενδιαφέρουσα επιλογή θα ήταν το κόστος να καλυφθεί εν μέρει από το Πράσινο Ταμείο, που συγκέντρωσε πρόστιμα από τα αυθαίρετα και με τη χρήση της μεταφοράς συντελεστή», εξηγεί ο κ. Γκοιμίσης.
Πηγή: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου