Με τη συμμετοχή δεκάδων μαθητών και εκπαιδευτικών πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο συνεδριακό κέντρο του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών...
«Δημόκριτος», το «1ο μαθητικό συνέδριο Ερευνας και Επιστήμης». Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν παιδιά από ελληνικά σχολεία, καθώς και από όλα τα σχολεία της Ομογένειας της Κωνσταντινούπολης (Γεννάδειο, Ζωγράφειο, Μεγάλη του Γένους Σχολή), και της Ιμβρου καθώς και από την Κύπρο.
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και του υπουργείου Παιδείας.
Ειδικότερα, το συνέδριο απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, δίνοντάς τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν εργασίες με μορφή ολοκληρωμένης επιστημονικής μελέτης/έρευνας που έχουν υλοποιήσει στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων ή και ευρύτερων συνεργασιών.
Ο στόχος
Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν συνολικά 73 εργασίες μαθητών, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο Σπύρος Γλένης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Προτύπων, που είναι εκ των συνδιοργανωτών του συνεδρίου, μαζί με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και το Εργαστήριο για τη διδασκαλία των Μαθηματικών του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στόχος του συνεδρίου είναι να ενθαρρύνει τους μαθητές στη συγγραφή μιας ολοκληρωμένης ερευνητικής εργασίας, ακολουθώντας συγκεκριμένη μορφοποίηση και τηρώντας κανόνες εγκυρότητας, όπως η αναφορά στη βιβλιογραφία κατά τα πρότυπα μιας επιστημονικής εργασίας και φιλοδοξεί να εισαγάγει τους μαθητές στη φιλοσοφία της παρουσίασης επιστημονικής εργασίας σε επιστημονικό συνέδριο.
Από την άλλη, και οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στις εργασίες του συνεδρίου θα εξοικειωθούν με τη λογική του οργανωμένου διαλόγου, υποβάλλοντας ερωτήσεις και παίρνοντας απαντήσεις στο πλαίσιο π.χ. στρογγυλής τραπέζης.
Οι ερευνητικές εργασίες εντάσσονται στους παρακάτω θεματικούς άξονες των Φυσικών Επιστημών (Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Γεωγραφία), των Μαθηματικών, της Πληροφορικής, της Αστρονομίας και Διαστημικής, της Τεχνολογίας-Ρομποτικής, ενώ θα υπάρχουν και διεπιστημονικές και διαθεματικές προσεγγίσεις (Φυσική και Μαθηματικά, Πληροφορική και Μαθηματικά, STEM, Επιστήμη και Κοινωνία, Επιστήμη και Περιβάλλον, Επιστήμη και Τέχνη).
Συνεργασίες
Βεβαίως, μέσω του συνεδρίου θα προωθηθεί η συνεργασία σχολικών μονάδων με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα με σκοπό την ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τα σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα, την εφαρμογή νέων μαθησιακών μεθόδων και τη διάχυση της νέας επιστημονικής γνώσης στη μέση εκπαίδευση.
Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε χθες στο κεντρικό κτίριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το συνέδριο διοργανώνεται με τη στήριξη του προγράμματος Erasmus+.
Διευκρινίσεις για κατάργηση ειδικοτήτων εκπαιδευτικών στα ΕΠΑΛ
«Καμιά ειδικότητα από τις υπάρχουσες δεν μένει εκτός εκπαίδευσης, ούτε μαθήματα που διδάσκονται καταργούνται». Αυτό ανέφερε χθες το υπουργείο Παιδείας, καθώς το σχέδιό του για μείωση των ειδικοτήτων και των υποειδικοτήτων των εκπαιδευτικών από 163 σε 80, έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, το υπουργείο ανέφερε ότι «οι ομαδοποιήσεις ειδικοτήτων αφορούν κλάδους και ειδικότητες που έχουν ήδη κοινές αναθέσεις μαθημάτων σε πολύ μεγάλο ποσοστό, διευκολύνουν τη διαμόρφωση συλλόγων διδασκόντων αποτελούμενων κατά μεγάλο μέρος από σταθερά μέλη, παρόντα στη σχολική μονάδα σε καθημερινή βάση και διευκολύνουν και καθιστούν δικαιότερες τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών. Η ομαδοποίηση δεν οδηγεί σε συγχώνευση ή κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων στα Επαγγελματικά Λύκεια. Ο κλάδος ΠΕ04 (Φυσικών, Χημικών, Βιολόγων, Γεωλόγων) παραμένει με τη σημερινή του δομή. Η πρόταση δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση αφού είχε δοθεί πριν από ένα μήνα στην ΟΛΜΕ και το υπουργείο αναμένει τις προτάσεις όλων των φορέων, προκειμένου να διαμορφώσει την τελική του νομοθετική πρόταση».
Επίσης, χθες εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας δέχθηκαν αντιπροσωπεία μαθητών, που είχαν προγραμματίσει διαδήλωση στο υπουργείο με αίτημα τη διενέργεια επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Οπως ανακοινώθηκε, «οι εκπρόσωποι του υπουργείου διαβεβαίωσαν τα μαθητικά συμβούλια ότι το θέμα εξετάζεται και ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις, οι οποίες θα είναι προς όφελος των μαθητών».
Πηγή: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου