Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Πότε αλλάζει η ώρα σε θερινή

Πότε αλλάζει η ώρα σε θερινή

Τον Μάρτιο αλλάζει η ώρα από χειμερινή σε θερινή, και οι δείκτες του ρολογιού θα γυρίσουν μια ώρα μπροστά. Διαβάστε πότε αλλάζει η ώρα και γιατί ισχύει αυτό το μέτρο.


Πλησιάζει η στιγμή που θα... γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά, και θα αλλάξει η ώρα από χειμερινή σε θερινή. Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (Αλλαγή ώρας 2017: Κυριακή 26 Μαρτίου), όταν το ρολόι μας δείξει 03:00, το γυρνάμε μία ώρα μπροστά ώστε να δείξει 04:00. Το χειμώνα, η ώρα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (Αλλαγή ώρας 2017: Κυριακή 29 Οκτωβρίου).

Γιατί αλλάζει η ώρα


Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος ήταν ο εμπνευστής αυτής της ιδέας, την οποία «συνέλαβε» το 1784, ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα, κατατέθηκε πρόταση στη βρετανική κυβέρνηση για αλλαγή της ώρας από τον Γουίλιαμ Γουίλετ, ο οποίος σε σχετικό άρθρο του έκανε εκτενή αναφορά στη «σπατάλη του φυσικού φωτός». Η πρώτη εφαρμογή αυτής της ιδέας στην πράξη έγινε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με σκοπό να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι.

Στην συνέχεια, το μέτρο καταργήθηκε και ύστερα από την ενεργειακή κρίση του 1973, επανήλθε και ισχύει μέχρι σήμερα. Στην Ελλάδα το μέτρο της αλλαγής της ώρας υιοθετήθηκε το 1973, και η ώρα αλλάζει ως εξής:

- Η θερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.

- Η χειμερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Αλλαγή ώρας και υγεία


Το φως είναι εκείνο που καθορίζει τον 24ωρο φυσικό μας κύκλο, ή τον κιρκαδικό ρυθμό, όπως ονομάζεται. Με την αλλαγή ώρας, το εσωτερικό μας ρολόι μας αποσυντονίζεται προσωρινά. Το πόσο καλά θα προσαρμοστείτε σε αυτή την αλλαγή εξαρτάται από πολλά πράγματα. Σε γενικές γραμμές, το να “χάσετε” μια ώρα την άνοιξη είναι πιο δύσκολο να το διαχειριστεί ο οργανισμός σας από ό,τι το να “κερδίσετε” μια ώρα το φθινόπωρο.

Είναι κάτι αντίστοιχο με τα ταξίδια με αεροπλάνο. Αν ταξιδεύετε ανατολικά “χάνετε” χρόνο. Το να πάτε για ύπνο “νωρίτερα” μπορεί να σας προκαλέσει δυσκολία να κοιμηθείτε και αυξημένη εγρήγορση. Αν ταξιδεύετε δυτικά, “κερδίζετε” χρόνο και σας παίρνει ο ύπνος πιο εύκολα, μεν, αλλά μπορεί να έχετε μεγαλύτερη δυσκολία να ξυπνήσετε, δε.





Πηγή: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου