Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

«Πρωτιά» της χώρας μας στις καισαρικές

«Πρωτιά» της χώρας μας στις καισαρικές

Στοιχεία, που καταδεικνύουν ότι η συχνότητα των καισαρικών τομών στην χώρα μας βρίσκεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα αποδεκτά σε διεθνές και...



 ευρωπαϊκό επίπεδο, δημοσιοποίησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αναδεικνύοντας ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα που δημιουργεί «θύματα», επιφέρει πλήγμα στο ΕΣΥ και εκθέτει την Ελλάδα και την επιστημονική κοινότητα.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ελληνικού παραρτήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στο σύνολο των γεννήσεων, το 56,8% είναι καισαρικές.

Αυτό συνιστά για την Ελλάδα, αυξημένη συχνότητα καισαρικών τομών πολύ πάνω από τα αποδεκτά ποσοστά: Το φυσιολογικό ποσοστό καισαρικών τομών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι το 15%.

Οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερβαίνουν το φυσιολογικό ποσοστό αυτό, κατά το διπλάσιο, φθάνοντας το 30% σε καισαρικές, στο σύνολο των τοκετών. Η Ελλάδα, υπερβαίνει στο διπλάσιο και την διπλάσια υπέρβαση των χωρών της ΕΕ, εκτινάσσοντας περίπου στο 60% το ποσοστό των καισαρικών στο σύνολο των γεννήσεων.

Το γεγονός αυτό, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, εκθέτει την χώρα μας και την επιστημονική κοινότητα, εκθέτει τις επίτοκες σε αυξημένο κίνδυνο (λόγω της χειρουργικής πράξης που υφίστανται), επιβαρύνει το Σύστημα Υγείας (καθώς η αποζημίωση για χειρουργική πράξη καισαρικής είναι κατά 66% υψηλότερη από τον φυσιολογικό τοκετό).
Με αιτιολόγηση οι ιατρικές πράξεις

Απαντώντας στην ερώτηση, που έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς για το θέμα, ο Ανδρέας Ξανθός, περιέγραψε ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα που χρήζει αντιμετώπισης και ανακοίνωσε ένα πλέγμα μέτρων για την άμβλυνση του φαινομένου με καμπάνια ενημέρωσης, αλλά και ελεγκτικούς μηχανισμούς όπως και αιτιολόγηση των ιατρικών πράξεων.

«Η καισαρική εμφανίζεται σαν μια πιο βολική επιλογή και για τον γιατρό και την επίτοκο» εξήγησε ο Ανδρ. Ξανθός και μίλησε για «ιατρικοποίηση» μιας φυσιολογικής διαδικασίας, όπως είναι η γέννα.

Περιγράφοντας τους λόγους εκτίναξης των ποσοστών των καισαρικών τομών στη χώρας μας, ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε τόσο στους λόγους που το «επιλέγουν» οι γιατροί όσο και στους λόγους που το αποφασίζουν οι έγκυοι.

Ανέφερε, ότι από την πλευρά των γιατρών προκρίνεται η λύση της καισαρικής, λόγω του ότι ο τοκετός γίνεται προγραμματισμένα τοκετού (κι έτσι υπάρχει διευκόλυνση διευθέτησης του χρόνου εργασίας τους, οι περισσότερες καισαρικές γίνονται εντός του ωραρίου των ιατρών), λόγω της επιλογής «αμυντικής ιατρικής» (για την αποφυγή δηλαδή ανεπιθύμητων επιπλοκών κατά τον τοκετό για τα οποία δεν υπάρχει πλέον επαρκής εκπαίδευση και την αποφυγή μηνύσεων κ.λπ.) λόγω της διασφάλισης αυξημένης αμοιβής, ακόμη λόγω της διασφάλισης της παρουσίας του γιατρού που παρακολούθησε την γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη, αλλά και λόγω της ανεπαρκούς εκπαίδευσης σε φυσιολογικό τοκετό.

Από την πλευρά των γυναικών υπάρχει η πεποίθηση μιας πιο ανώδυνης και ασφαλούς εμπειρίας, δίδεται η δυνατότητα να γεννήσουν στο νοσοκομείο που βρίσκεται ο γιατρός της επιλογής τους, ενώ υπάρχει αύξηση περιπτώσεων κυοφορίας σε μεγάλες ηλικίες και εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου κι επίσης η ενημέρωση για τα πλεονεκτήματα του φυσιολογικού τοκετού είναι ανεπαρκής.

Έτσι, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι στο προσεχές διάστημα θα προχωρήσουν πολιτικές παρέμβασης και προς τον επιστημονικό κόσμο και προς την κοινωνία.

«Αποδείχθηκε -είπε ο Ανδρέας Ξανθός- ότι όπου τηρούνται οι οδηγίες και υπάρχει και εμπειρία, το ποσοστό των καισαρικών πέφτει», και επικαλέστηκε το Μαιευτήριο Αλεξάνδρα, στο οποίο το ποσοστό των γεννήσεων με καισαρική είναι μειωμένο κατά 10%.

Όπως επίσης είπε, ευθύνη της Πολιτείας είναι να υπάρξουν μηχανισμοί ελέγχου και αξιολόγησης της ποιότητας των υπηρεσιών, αλλαγή κουλτούρας στους υγειονομικούς και την κοινωνία και προσέθεσε πως πλέον υπάρχει ανάγκη αιτιολόγησης (με ιατρικά κριτήρια) των αυξημένων ποσοστών γεννήσεων με καισαρική τομή.

Εξάλλου, στις ευθύνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των Επιστημονικών Εταιρειών, ο υπουργός συμπεριέλαβε την συστηματική καταγραφή των δεδομένων που αφορούν τις εγκυμοσύνες, την συγκριτική αξιολόγηση μαιευτικών κλινικών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και της ανάπτυξης μηχανισμών ελέγχου της διαφθοράς και της οικονομικής εκμετάλλευσης του ασθενή.

Ο Ανδρέας Ξανθός, ενημέρωσε ότι το υπουργείο Υγείας πρόκειται να δημοσιοποιήσει το πόρισμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και θα προχωρήσει σε καμπάνια ενημέρωσης για το θέμα.




Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου