Νέες προοπτικές για τη διερεύνηση περιοχών της χώρας με πιθανολογούμενα κοιτάσματα δημιουργεί η ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ στην...
ΑΟΖ της Αιγύπτου και ο «συνωστισμός» των μεγαλυτέρων πολυεθνικών πετρελαίου διεθνώς στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Κολοσσοί, όπως η ΕxxonΜobil, έχουν τοποθετηθεί ήδη στην ΑΟΖ της Κύπρου, ενώ ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός, όπως αποκάλυψε η «Κ» την περασμένη Τρίτη, είναι έτοιμος να υπογράψει συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας με τα ΕΛΠΕ για συμμετοχή στις έξι περιοχές που έχουν παραχωρηθεί για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον ελληνικό όμιλο.
Στην Κρήτη
Επιπλέον, η συμφωνία περιλαμβάνει την από κοινού διεκδίκηση της περιοχής νοτίως της Κρήτης με τη διαδικασία του «open door» που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία. Θα υποβάλουν, δηλαδή, αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο υπουργείο Ενέργειας για τη συγκεκριμένη περιοχή και κατόπιν αυτού το υπουργείο θα προχωρήσει στη διενέργεια διαγωνισμού· και στην περίπτωση που σε διάστημα 90 ημερών δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από άλλη εταιρεία, η περιοχή κατοχυρώνεται στον αιτούντα.
Η συμφωνία μεταξύ ΕΛΠΕ και ExxonΜobil φέρεται να έχει κλείσει εδώ και μήνες, αλλά δεν έχει υπογραφεί διότι εκκρεμεί η ολοκλήρωση των παραχωρήσεων τεσσάρων από τις συνολικά έξι περιοχές προς τα ΕΛΠΕ. Η διοίκηση του ομίλου έχει επανειλημμένως θίξει το θέμα των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της διαδικασίας των παραχωρήσεων, επισημαίνοντας μάλιστα τον κίνδυνο να «σπάσουν» συμφωνίες δισ. δολαρίων μακράς πνοής, αφού η δραστηριότητα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ξεδιπλώνεται σε ορίζοντα 20-30 ετών. Ενδεικτική της αγωνίας των ΕΛΠΕ για τις επιπτώσεις των καθυστερήσεων στην ανάπτυξη των εγχώριων υδρογονανθράκων είναι και η αναφορά που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γρηγόρης Στεργιούλης στην ομιλία του στο Φόρουμ των Δελφών. «Ιστορικό καθήκον για την ίδια την Ελλάδα θα πρέπει να αποτελεί η καταγραφή και αξιοποίηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο. Εχουμε ήδη καθυστερήσει πολύ και οι διαδικασίες θα πρέπει να επιταχυνθούν», είπε. Η σύγκριση των χρονοδιαγραμμάτων σε σχέση με την Κύπρο είναι ενδεικτική των καθυστερήσεων του ελληνικού προγράμματος αξιοποίησης υδρογονανθράκων. Στην Κύπρο, ο συνολικός χρόνος από την ημέρα ανακοίνωσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μια περιοχή μέχρι την ανάθεση του έργου στον επενδυτή δεν ξεπερνά τους 14 μήνες.
Καθυστερήσεις
Στην Ελλάδα, τα ΕΛΠΕ και η γαλλική Total αναμένουν ήδη 28 μήνες για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του «οικοπέδου 2» στην περιοχή δυτικά της Κέρκυρας και δεν ξέρουν πόσο ακόμη θα χρειαστεί να περιμένουν, καθώς οι προθεσμίες αναβάλλονται από μήνα σε μήνα. Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των παραχωρήσεων στις χερσαίες περιοχές της χώρας απασχολούν όχι μόνο τα ΕΛΠΕ αλλά και την Energean Oil, που αναπτύσσει επίσης ένα δυναμικό πρόγραμμα στον τομέα των υδρογονανθράκων εντός και εκτός της χώρας και φέρεται να βρίσκεται πολύ κοντά σε συνεργασία με την ισπανική Repsol. Aυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα, η μοναδική παραχώρηση που παράγει πετρέλαιο είναι αυτή του Πρίνου με 3,5 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα. Η Εnergean υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα 200 εκατ. δολαρίων που περιλαμβάνει συνολικά 15 προγραμματισμένες γεωτρήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του κοιτάσματος.
Επόμενες κινήσεις
Το επόμενο γεωτρύπανο, όπως όλα δείχνουν, θα μπει στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, όπου από την αξιολόγηση των σεισμικών δεδομένων των ΕΛΠΕ υπάρχουν ενδείξεις για κοίτασμα 200 εκατ. βαρελιών. Μέσα στους επόμενους μήνες και σε κάθε περίπτωση μέχρι τον Ιούνιο, οπότε τα ΕΛΠΕ θα ανακοινώσουν επισήμως τα ευρήματα για την περιοχή, θα φανεί και εάν το γεωτρύπανο θα είναι της ExxonΜobil. Στο βαθμό που η συμφωνία επικυρωθεί, ο αμερικανικός κολοσσός θα συμμετάσχει και στις περιοχές Αρτας - Πρέβεζας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, η παραχώρηση των οποίων έγινε τον Φεβρουάριο του 2016 και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Συμμετοχή θα έχει η αμερικανική εταιρεία και στο «οικόπεδο 2» δυτικά της Κέρκυρας, στο οποίο εκτός από τα ΕΛΠΕ συμμετέχει και η γαλλική Total, όπως και στα «οικόπεδα» «1» βορειοδυτικά της Κέρκυρας και «10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
Η έτερη πολυεθνική που φέρεται επίσης να στρέφει το βλέμμα της στην Ελλάδα είναι η ισπανική Repsol, η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις με την Energean για είσοδο στις δικές της περιοχές.
Η Εnergean, πέραν του Πρίνου, έχει αναλάβει το κοίτασμα του Δυτικού Κατακόλου, όπου και προχωρεί σε επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ, με την πρώτη προγραμματισμένη παραγωγική γεώτρηση τη διετία 2018-2019, καθώς και την περιοχή των Ιωαννίνων, όπου έχει προγραμματίσει επενδύσεις ύψους 35 εκατ. δολαρίων για το ερευνητικό στάδιο. Η Energean αναμένει την ολοκλήρωση της παραχώρησης της χερσαίας περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ έχει αποκτήσει τα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου Karish και Tanim στο Ισραήλ, τα οποία διαθέτουν αποθέματα 2,4 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου. Επιπλέον, η εταιρεία προετοιμάζεται για την πραγματοποίηση ερευνητικής γεώτρησης στο χερσαίο οικόπεδο West Kom Ombo στην Αίγυπτο, ενώ αναμένει, πιθανότατα εντός του Μαρτίου, την υπογραφή της σύμβασης για την ανάληψη προς έρευνα και εκμετάλλευση δύο υπεράκτιων κοιτασμάτων στο Μαυροβούνιο.
Πηγή: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου