Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

«Οκτώ μεγάλα ψέματα για τα φυτοφάρμακα στα τρόφιμα»

«Οκτώ μεγάλα ψέματα για τα φυτοφάρμακα στα τρόφιμα»

Πρόσφατα ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση για το 2014 για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων...



στα τρόφιμα ανακοίνωσε ότι «το 97% των δειγμάτων τροφίμων που ελέγχθηκαν στην αγορά της Ε.Ε. δεν περιείχαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων ή περιείχαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια».

Γράφει ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Νίκος Κατσαρός


Πρόσθεσε ότι «η EFSA αξιολογώντας την τρέχουσα έκθεση και προηγούμενες εκθέσεις έφθασε στο συμπέρασμα ότι η παρουσία υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων είναι απίθανο να έχει μακροχρόνιες ή βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών για να καταλήξει λέγοντας με υπερηφάνεια ότι τα στοιχεία για το 2014 κινούνται ακριβώς όπως αυτά της προηγούμενης τετραετίας 2010 έως 2013 αποδεικνύοντας ότι η Ε.Ε. προστατεύει την υγεία των καταναλωτών».

Δε θα μπορούσε να υπάρχει πιο παραπλανητική, αναληθής και υποκριτική δήλωση από αυτήν, διότι με μία φράση ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ταύτισε τρόφιμα, τα οποία δεν περιέχουν φυτοφάρμακα με εκείνα που περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων κάτω των επιτρεπομένων ορίων, λέγοντας οκτώ μεγάλες αναλήθειες.
  1. Τρόφιμα τα οποία περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων κάτω των επιτρεπομένων ορίων σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς και εκατοντάδες μελέτες δημοσιευμένες σε διεθνή περιοδικά αποδεικνύουν ότι τρόφιμα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων κάτω των ορίων προκαλούν βλάβες στην υγεία των καταναλωτών. Μερικές από τις βλάβες αυτές είναι στο συκώτι, τα νεφρά, το δέρμα, το ανοσοποιητικό σύστημα, τα μάτια, τις αλλεργίες, το κεντρικό νευρικό σύστημα, το ορμονικό σύστημα, το αναπνευστικό, τις καρκινογενέσεις και τις τερατογενέσεις. Οι επιπτώσεις αυτές μπορούν να εμφανισθούν είτε άμεσα, είτε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Επίσης σειρά υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων περίπου οκτακόσια, δρουν ως ορμονικοί διαταράκτες σε ποσότητες εκατοντάδες φορές κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα διερωτάται πως ένας επιστημονικά και τεχνολογικά ανεπτυγμένος πολιτισμός επέτρεψε τόσα τοξικά φυτοφάρμακα στην καθημερινή διατροφή του.
  2. Τα τρόφιμα (ημερήσια γεύματα) πάντοτε περιέχουν περισσότερα του ενός υπολείμματα (πολλαπλά υπολείμματα) φυτοφαρμάκων και προκαλούν είτε αμεσότερες βλάβες στον οργανισμό, είτε βλάβες σε περισσότερα όργανα (αθροιστική δράση).
  3. Στα τρόφιμα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων αλληλεπιδρούν είτε μεταξύ τους, είτε με ουσίες που εισέρχονται στον οργανισμό όπως ατμοσφαιρικούς ρύπους, κάπνισμα, πρόσθετα τροφίμων κλπ. που επιτείνουν τις βλάβες στον οργανισμό (συνεργιστική δράση).
  4. Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων περιέχουν και αδρανή συστατικά, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις κάθε άλλο παρά αδρανή είναι όπως τεκμηριώνουν δεκάδες μελετών.
  5. Τα φυτοφάρμακα είναι βιοδιασπώμενα και τα προϊόντα βιοδιάσπασης που ονομάζονται μεταβολίτες προκαλούν βλάβες στον οργανισμό αλλά η τοξική δράση τους στον οργανισμό δεν λαμβάνεται υπόψιν ούτε από τις ρυθμιστικές αρχές ούτε από την βιομηχανία.
  6. Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων είναι γνωστό ότι επηρεάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό τα παιδιά από τους ενήλικες αλλά αυτό πουθενά δεν αναφέρεται.
  7. Οι βιομηχανίες και οι ρυθμιστικές αρχές δεν ελέγχουν ούτε την πολλαπλή υπολειμματικότητα, ούτε την συνεργιστική δράση, ούτε την αθροιστική δράση, ούτε την δράση των μεταβολιτών, ούτε την επίδραση των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες.
  8. Οι ρυθμιστικές αρχές ελέγχου δέχονται κατά τεκμήριο τα στοιχεία των βιομηχανιών και όχι δημοσιευμένες μελέτες σε διεθνή περιοδικά από διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια.
Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις που αναφέρονται στις επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών από τρόφιμα που περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων κάτω των επιτρεπομένων ορίων ο κ. γενικός διευθυντής της EFSA δεν έκανε καμία αναφορά. Ποτέ αξιωματούχος της Ε.Ε. σε μία φράση δεν είπε τόσο πολλά ψέματα.

Να ξεκινήσουμε λοιπόν μια εκστρατεία για την σταδιακή κατάργηση των φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά.



Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου