Ευνοϊκές είναι οι προοπτικές για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ). Πρώτη φορά στην Ιστορία, η παραγωγή ενέργειας...
από τον ήλιο αυξήθηκε το 2016 περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πηγή. Οπως επισημαίνει η ΙΕΑ, αυτό δείχνει ότι η τεχνολογία και η καινοτομία θα διαμορφώσουν το μέλλον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Ειδικότερα, το 2016 έγιναν νέες εγκαταστάσεις παραγωγής με απόδοση 165 γιγαβάτ από ΑΠΕ, το οποίο ισοδυναμεί με τα δύο τρίτα της συνολικής αύξησης στην παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια.
Η ενέργεια που παρήχθη από τα φωτοβολταϊκά συστήματα σε όλο τον κόσμο ενισχύθηκε κατά 50%, ενώ οι μισές από τις νέες εγκαταστάσεις παραγωγής κατασκευάστηκαν στην Κίνα.
«Γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας εποχής στην ηλιακή ενέργεια», παρατηρεί ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, στο πλαίσιο της παρουσίασης της σχετικής έκθεσης στο Παρίσι. «Προσδοκούμε ότι η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας των φωτοβολταϊκών συστημάτων θα είναι η υψηλότερη μεταξύ όλων των μορφών ανανεώσιμων ενεργειών έως το 2022». Το 2016 είναι η έκτη κατά σειρά χρονιά στη διάρκεια της οποίας οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων στον κόσμο ανήλθαν σε επίπεδα-ρεκόρ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, τα επόμενα πέντε χρόνια θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα που θα παράγουν σχεδόν 1.000 γιγαβάτ, επίπεδα στα οποία κατόρθωσε να φθάσει ο γαιάνθρακας ύστερα από 80 χρόνια. Η εν λόγω ποσότητα ξεπερνάει αυτήν που καταναλώνουν από κοινού η Κίνα, η Ινδία και η Γερμανία. Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η μεγάλη ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο στην Κίνα συνδέεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τη στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση. Οι πολίτες πιέζουν το Πεκίνο να δράσει για τη μείωση της πολύ επικίνδυνης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία σε πολλές μεγαλουπόλεις της χώρας έχει γίνει αιτία θανάτων. Γι’ αυτό και η Κίνα επιδιώκει να μειώσει δραστικά την εξάρτησή της από τον γαιάνθρακα και να καλύψει, αντίστοιχα, τις ενεργειακές της ανάγκες κυρίως με τον ήλιο και τον άνεμο. Τέλος, ιδιαίτερη ώθηση στις ΑΠΕ δίνουν και οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ινδίας.
Πηγή: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου