Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Αστραπιαία φόρτιση κινητών με άσφαλτο και δάκρυα!

προς το αύριο

Πολλές ερευνητικές ομάδες σε όλον τον κόσμο προσπαθούν να αναπτύξουν νέες μεθόδους φόρτισης των ηλεκτρονικών συσκευών που χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του...



ο σύγχρονος άνθρωπος. Φυσικά η προσοχή των ειδικών είναι στραμμένη κυρίως στην προσπάθεια ανάπτυξης νέων μπαταριών για τα κινητά τηλέφωνα, τα tablets και τα laptops. Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί πολλές προτάσεις για ταχύτερη και αποδοτικότερη φόρτιση.

Πριν από λίγες μέρες παρουσιάστηκαν ταυτόχρονα δύο μελέτες στις οποίες οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν... αναπάντεχα υλικά για να κατασκευάσουν μπαταρίες που φορτίζουν γρήγορα τα κινητά τηλέφωνα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Rice στις ΗΠΑ δημιούργησαν μπαταρίες που φορτίζουν τα κινητά σε μόλις 5 λεπτά με βασικό συστατικό την... άσφαλτο. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τον γκιλσονίτη, ένα παράγωγο της ασφάλτου. Στις δοκιμές οι μπαταρίες ασφάλτου έδειξαν ότι ακόμη και μετά από 500 φορτίσεις συνέχιζαν να είναι εξαιρετικά αποδοτικές.

Την ίδια στιγμή που οι ερευνητές του Rice πειραματίζονταν με την άσφαλτο, ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λίμερικ στην Ιρλανδία ανέπτυσσε μια μέθοδο φόρτισης των κινητών τηλεφώνων χρησιμοποιώντας ένα ένζυμο που βρίσκεται στα δάκρυα! Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη λυσοζύμη, η οποία βρίσκεται εκτός από τα δάκρυα και στο σάλιο, ενώ επίσης υπάρχει στο ασπράδι του αβγού και στο γάλα των θηλαστικών. Εκτός από τη φόρτιση, το ένζυμο αυτό μπορεί σύμφωνα με τους ερευνητές να χρησιμοποιηθεί και για τη δημιουργία εύκαμπτων ηλεκτρονικών συσκευών.

Drone κάνει delivery στα χέρια του πελάτη

Η τεχνολογία και οι δυνατότητες των αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων καθημερινά βελτιώνονται. Παρουσιάζονται συνεχώς drones που μπορούν να προσφέρουν ολοένα και πιο προηγμένες υπηρεσίες. Εχουν κατασκευαστεί αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα που κάνουν delivery φαγητό, ψώνια κ.λπ. Τα drones αυτά παραδίδουν το φορτίο τους σε επιλεγμένα σημεία, όπως, για παράδειγμα, στην ταράτσα της κατοικίας του πελάτη. Η βρετανική εταιρεία Cambridge Consultants πήγε ένα βήμα παρακάτω και παρουσίασε ένα drone το οποίο έχει την ικανότητα να παραδίδει το φορτίο κυριολεκτικά στα χέρια του παραλήπτη του. Το μόνο που έχει να κάνει ο άνθρωπος που έχει κάνει την παραγγελία είναι να τοποθετήσει στο κινητό τηλέφωνό του ένα φλας τύπου LED και, όταν δει το drone να πλησιάζει, να το ενεργοποιήσει. Τα συστήματα πλοήγησης του drone θα αναγνωρίσουν το σήμα και θα το κατευθύνουν στο σημείο εκπομπής του. Μόλις πλησιάζει κοντά στο άτομο που κρατάει το κινητό το drone θα προχωρεί στην αναγνώριση του προσώπου του και, με την ολοκλήρωση της ταυτοποίησης, θα αφήνει στα χέρια του το φορτίο που μεταφέρει.

Εφθασε η γλάστρα... κηπουρός

Η αμερικανική εταιρεία Grow παρουσίασε μια γλάστρα η οποία μοιάζει εκ πρώτης όψεως συνηθισμένη αλλά στην πραγματικότητα είναι η πιο προηγμένη που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, η γλάστρα αυτή ελέγχει συνεχώς τις συνθήκες που επικρατούν στο σημείο όπου βρίσκεται (θερμοκρασία, φωτεινότητα, υγρασία) και ενημερώνει τον κάτοχό της στο κινητό του τηλέφωνο ώστε να γνωρίζει τι συμβαίνει με τα φυτά του. Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο η γλάστρα μπορεί να προχωρεί μόνη της στο πότισμα του φυτού που φιλοξενεί. Επιπλέον μέσω της ειδικής εφαρμογής που έχει αναπτυχθεί για τη χρήση της ο κάτοχός της ενημερώνεται σχετικά με το ποια φυτά είναι καλύτερο να φυτεύει σε αυτή βάσει των συνθηκών που επικρατούν στο σημείο που είναι τοποθετημένη. Σε περίπτωση που ο κάτοχος της γλάστρας θέλει να φυτέψει δύο φυτά διαφορετικών ειδών, η εφαρμογή τον ενημερώνει για τα είδη των φυτών που μπορούν να φυτευτούν μαζί χωρίς παρενέργειες.





Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου