Φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, από το Τμήμα Περιβάλλοντος, δημιούργησαν έναν «έξυπνο» κάδο ανακύκλωσης, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί...
στους καταυλισμούς προσφύγων αντιμετωπίζοντας το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων. Την εφαρμογή τους παρουσίασαν στο Global Humanitarian Tech Hackathon 2017, που οργανώθηκε από το THE Port/CERN, στη Γενεύη, στις 8 Οκτωβρίου.
Το έργο με το δυναμικό μήνυμα «Trash to Treasure» παρουσιάστηκε σε επιστήμονες και εκπροσώπους διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων και πρωτοβουλιών (Hommes des Terres, Global Humanitarian Lab, UN SDG Lab, Queiser & Cie, κ.λπ.). H πρόταση από τη Λέσβο χαρακτηρίστηκε έργο ευρύτερης εφαρμογής, καθόσον συνδυάζει την επίλυση ενός πιεστικού προβλήματος, όπως αυτό της συσσώρευσης απορριμμάτων, με την εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας και ανάπτυξη συστήματος ψηφιακού νομίσματος. Το τελικό αποτέλεσμα, όπως εξελίχθηκε μέσα από το Hackathon@CERN, αφορά την ανάπτυξη μιας εφαρμογής στο κινητό, η οποία επικοινωνεί με έναν έξυπνο κάδο ανακύκλωσης και με ανταποδοτικό χαρακτήρα προωθεί την ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και τη συμμετοχή των προσφύγων στην ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών. Η προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών, όπως free WiFi ή εκπτώσεων σε αγορές, είναι το αρχικό ανταποδοτικό κίνητρο. Η όλη διαδικασία συνδέεται με παράλληλο πρόγραμμα ανάπτυξης εργαστηρίων upcycling για σχεδιασμό, παραγωγή και πώληση προϊόντων από υλικά ανακύκλωσης με επιπλέον οικονομικά οφέλη για τους συμμετέχοντες.
Ολα ξεκίνησαν από το μάθημα «Πράσινη επιχειρηματικότητα» στο περασμένο εαρινό εξάμηνο, που διδάσκει η Μαρία Χατζηαντωνίου, η οποία λέει στην «Κ»: «Είναι ένα μάθημα εξωστρεφές, οι φοιτητές έρχονται σε επικοινωνία με επιχειρηματίες και στελέχη εταιρειών. Για να ολοκληρώσουν επιτυχώς το μάθημα, καλούνται να παρουσιάσουν μία “πράσινη” πρόταση». Το μάθημα επικεντρώθηκε και σε τοπικά περιβαλλοντικά προβλήματα. «Το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων αποτελεί τεράστιο ζήτημα στα refugee camps παγκοσμίως, με διαστάσεις ανθρωπιστικές (υγειονομικά θέματα, ποιότητα ζωής), περιβαλλοντικές και οικονομικές», αναφέρουν στην «Κ» ο Θανάσης Κουκούλης, η Διαμαντίνα Ψευτογκά, η Ειρήνη Μορίκη, η Εύα Τσακαλή και ο Βαγγέλης Αναγνωστόπουλος.
Από τον Μάιο
Η ομάδα πρωτοπαρουσίασε το εγχείρημα τον περασμένο Μάιο στην ημερίδα του ChangeMakers Lab Summit. Εκεί τους εντόπισαν επιστήμονες και στελέχη του «The Port». Υπέβαλαν την ιδέα τους και επιλέχθηκαν ανάμεσα σε άλλες προτάσεις, ώστε να υποστηριχθούν στην ανάπτυξη τεχνολογικά καινοτόμων λύσεων από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και σημαντικές διεθνείς επιστημονικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η σύνδεση της αξίας ανακύκλωσης με οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά κίνητρα, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, αποτελεί την κεντρική στόχευση του συνολικού έργου με τίτλο «Trash to Treasure». Η παράλληλη υποστήριξη της κοινότητας των προσφύγων, με αξιοποίηση των δεξιοτήτων τους, με εκπαίδευση και ευκαιρίες απασχόλησης αλλά και ενθάρρυνση της ανταλλαγής γνώσης και συνεργασίας με την τοπική κοινωνία αποτελούν επιπλέον ισχυρά σημεία του έργου.
H πιλοτική εφαρμογή θα ξεκινήσει από τη Λέσβο, εφόσον βρεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση. Περαιτέρω στόχος είναι η γενίκευση της εφαρμογής σε χώρους και συνθήκες συλλογικής δράσης, όπως τα σχολεία.
Πηγή: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου