Μπορεί η νηστεία να είναι συνυφασμένη με τη θρησκεία, δεν παύει όμως να είναι παράλληλα και μια ευκαιρία για φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού από τα ζωικά τρόφιμα.
Δεν είναι λίγοι όμως εκείνοι που αναρωτιούνται κατά πόσον η νηστεία κάνει καλό στην υγεία μας.
Μήπως τελικά η στέρηση κάποιων τροφών έχει αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό;
«Η νηστεία, ως αναπόσπαστο τμήμα πολλών θρησκειών, περιλαμβανομένων του χριστιανισμού, του ιουδαϊσμού και του ισλαμισμού, έχει βρεθεί στο επίκεντρο επιστημονικής διαμάχης σχετικά με το αν είναι τελικά ωφέλιμη ή όχι για την υγεία, καθώς συνεπάγεται τη στέρηση τροφής. Μάλιστα, αυτό το τελευταίο είναι που απωθεί πολλούς εξ ημών από το να νηστέψουμε. Αλλά, είτε το πιστεύετε είτε όχι, η στέρηση της τροφής είναι το "κλειδί" για να τη μακροζωία και την υγεία» εξηγεί η κυρία Νικολέτα Κοΐνη, πιστοποιημένη ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής από την Αμερικανική Ακαδημία Αντιγηραντικής Ιατρικής.
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications» έδειξε ότι μια ολιγοθερμιδική διατροφή βοηθά να ζήσουμε περισσότερο και με καλύτερη υγεία. Την ίδια στιγμή, όλα δείχνουν ότι τα οφέλη είναι μεγαλύτερα για τους ηλικιωμένους.
Σύμφωνα με την ειδικό, όσο νεότεροι είμαστε τόσο πιο γρήγορος είναι ο μεταβολισμός μας. Καθώς μεγαλώνουμε όμως, αυτός επιβραδύνεται. Εύλογα λοιπόν θα αναρωτηθεί κανείς αν μπορεί να πάμε κόντρα στη φυσική διαδικασία της γήρανσης.
Η απάντηση είναι ότι φυσικά και μπορεί, και μάλιστα η διαδικασία της νηστείας βοηθά στην αντιστροφή της γήρανσης. Η λογική είναι απλή. Οσο λιγότερο τρώμε τόσο μικρότερο είναι το φορτίο για το πεπτικό μας σύστημα. Η νηστεία επομένως αποτελεί το μυστικό του καλού μεταβολισμού.
«Η νηστεία ουσιαστικά δίνει στο πεπτικό σύστημα τη δυνατότητα να ξεκουραστεί. Οταν η πέψη είναι πτωχή, το πρώτο που επηρεάζεται στον οργανισμό είναι ο μεταβολισμός και η ικανότητα καύσης του λίπους. Η νηστεία μπορεί να ρυθμίσει την πέψη και να προαγάγει την υγιή λειτουργία του εντέρου, βελτιώνοντας έτσι τον μεταβολισμό. Η περιορισμένη ποσότητα τροφής έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή λιγότερης ινσουλίνης, γεγονός που σημαίνει ότι ο οργανισμός προστατεύεται από ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Την ίδια στιγμή, η νηστεία επιτρέπει στο σώμα να χρησιμοποιεί το λίπος ως την κύρια πηγή ενέργειας αντί για τη ζάχαρη, βοηθώντας στην απομάκρυνση περιττών κιλών. Τέλος, βοηθά στη ρύθμιση τόσο της σωστής παραγωγής ορμονών όσο και της πείνας. Με λίγα λόγια, η στέρηση τροφής κάνει επανεκκίνηση στο σώμα, βοηθώντας το να αυτορρυθμίζεται και να επιβιώνει καλύτερα» λέει η κυρία Κοΐνη.
Σημειώνει επίσης ότι η νηστεία βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να περιορίσει τις ελεύθερες ρίζες, τις χρόνιες φλεγμονές, τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων, την εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων και την ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου.
Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία, προάγοντας την καλή υγεία του νευρικού συστήματος, ενώ προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από αλλαγές που συνδέονται με νόσους όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.
Τέλος, όσο οξύμωρο και αν φαίνεται, η νηστεία μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού, καθώς ο περιορισμός της τροφής βοηθά το πεπτικό σύστημα να ξεκουραστεί και να χρησιμοποιεί την ενέργεια που πραγματικά χρειάζεται.
«Η νηστεία μάς επιτρέπει να αισθανόμαστε καλύτερα, τόσο πνευματικά όσο και σωματικά»τονίζει η κυρία Κοΐνη και συνεχίζει: «Με ένα υγιές σώμα και μυαλό, γινόμαστε πιο συνειδητοποιημένοι και ευγνώμονες για τα πράγματα γύρω μας. Δυστυχώς όμως ο τρόπος που πολλοί άνθρωποι κάνουν σήμερα τη νηστεία είναι λανθασμένος, καθώς τρώνε περισσότερους υδατάνθρακες, πράγμα που προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα και διαταραχή της ισορροπίας των ορμονών (λεπτίνης και ινσουλίνης), με αποτέλεσμα την αύξηση της πείνας. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, οδηγεί σε μεγαλύτερη πρόσληψη φαγητού και άρα στην αύξηση του σωματικού βάρους. Γι' αυτό και στο μυαλό πολλών ανθρώπων η νηστεία έχει αρνητική χροιά. Οταν όμως γίνεται σωστά, δηλαδή με φυτικές τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες παρουσιάζουν παρόμοια σύσταση με τις αντίστοιχες του κρέατος, η νηστεία μπορεί να έχει μόνο θετική επίδραση στη σωματική και πνευματική μας υγεία».
Πηγή: tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου